Noțiuni dreptul familiei

Extras din referat Cum descarc?

Principiile dreptului familiei:
1 ocrotirii casatoriei si familiei 5 ocrotirii drepului mamei
2 interesului superior al copilului 6 obligarii la sprijin moral
3 casatoriei liber consimtite 7 monogamiei
4 egalitatii
Casatoria este unuinea liber consimtita dintre doi indivizi barbat si femeie cu respectarea unor conditii de fond si forma.
Conditii de fond.
-diferenta de sex -prezenta consimtamantului
-varsta legala -comunicarea reciproca a starii de sanatate
Pot fi considerate impedimente in casatorie urmatoarele:
-existenta unei casatori nedesfacute a unuia dintre soti -adoptia
-rudenia in line dreapta si colaterala -tutela
-debilitatea si alienenta mintala
Conditii de forma ale casatoriei:
-conditii premergatoare si legate de procedura ulterioara
-conditiile premercagoare se refera la declaratia de casatorie si opozitia la casatorie
-declaratia prevede obligatia partiilor de a depune inscrisul pentru casatorie la sediul starii civile de la domiciliul sau resedinta partiilor atunci cand au domiciliul in aceiasi localitate.
-ca exceptie declaratia de poate depune de fiacre in parte la sediul starii civile din raza de teritoriu daca partiile au domiciliul in localitati diferite.
Atunci cand casatoria se va incheia in raza de domiciliu a unei parti declaratia de casatorie se va transmite si starii civile de la domiciliul celeilalte parti.
Declaratia are ca scop publicarea fata de terti si se afiseaza la sediul starii civile timp de 10 zile pana la casatorie.
In 10 zile partile au timp sa hotarasca daca mai doresc sau nu sa se casatoreasca,iar tertiilor sa ia cunostinta despre casatorie,iar cei care se opun sa depuna opozitiile.
Opozitia poate fi facuta de orice persoana ce are cunostinta de nerespectarea unor conditii ce impiedica casatoria,nu trebuie sa fie anonima si trebuie sa precizeze in detaliu impedimentele.
Functionarul de la starea civila are obligatia de a se pronunta asupra opozitiei iar daca vor fi necesare alte verificari termenul de 10 zile necesare incheierii casatoriei va fi prelungit.
Daca o casatorie nu se incheie datorita opozitiilor partiile nemultumite se pot adresa instantei de judecata.
Casatorie se poate incaia in localitatea de domiciliu a uneia dintre parti,pe o nava sub pavilion romanesc iar comandantul navei are caltatea de ofiter al starii civile.NU se poat incheia casatorii pe o aeronava.
Casatoria poate fi incheiata numai in conditiile legii.Ofiterul prezinta partiilor drepturile si obligatile acestora,iar momentul incheierii casatoriei este considerat acela cand partiile isi esxpima consimtamantul.
Certificatul de casatorie si livretul de familie au rolul de a proba exitenta casatoriei,iar ca mijloc de proba se mai pot avea in vedere si inscrisurile din registrul de stare civila.
Efectele casatoriei:
-obligatia de sprijin material si moral intre soti
-obligatia de fidelitate(infidelitatea poate constitui un motiv de divort)
-obligatia de a locui impreuna
-numele sotiilor(sunt obligati sa isi declare numele pe care vor s ail poarte dupa casatorie.Nedeclararea se considera ca partiile isi pastreaza numele.partiile pot reuni numele,pot lua un nume comun al unuia dintre ei sau pot sa isi pastreze numele)
Dupa incheierea casatoriei unul din soti isi poate schimba numele pe cale administrative doar cu acordul celuilalt sot.
In caz de divort sotii pot pastra numele sau reveni la numele din inaintea casatoriei
Efecte patrimoniale.Bunurile comune: pe durata casatoriei,intre soti iau nastere efecte patrimoniale si personale.
Cele patrimoniale se refera la participarea sotilor la cheltuielile necesare realizarii casatoriei,precum si la modul de impartirea a bunurilor
Partajarea bunurilor pe perioada casatoriei se poate face de sotul aflat la nevoie prin inaintarea anumitor buburi commune fara acordul celuilalt sot in cazuri exceptionale.
Partajarea buburilor commune se poate face si atunci cand un sot se face vinovat de distrucegrea unor buburi publice iar daca acestea permiteau imbogatirea ambilor soti atunci raspunderea este comuna.
Administrarea bunurilor commune obtinute pe perioada casatoriei preupune existent unui mandate tacit care inseamna ca in cazul actelor de conservare,administrare si dispozitie fiecare sot poate incheia singur iar mandatul se poate incheia doar cu consimtamantul ambilor soti pentr incheierea actelor juridice.
Niciun sot nu are dreptul sa instraineze un bun comun fara consimtamantul celuilalt sot.
Fiecare sot poate dispune prin testament ce considera ca i-ar fi apartinut din bunurile commune fara sa fie nevoie de consimtamantul ambilor soti.
Bunurile commune sunt bururile obtinute de soti pe perioada casatoriei,dar ca exceptie prin intelegerea sotilor un bun prpriu din naintea casatoriei poate fi considerat bun comun
In cazul dicortului bunurile bunurile commune sunt considerate cele obtinte in timpul casatoriei pana la pronuntarea hotararii de divort.Sotul care a avut o contributie mai mare in obtinerea bunurilor commune va beneficia de o cota mai mare calculata in functie de masa totala a bunurilor commune.
Sotul de buna credinta dobandeste capacitatea deplina de exercitiu ca effect al casatoriei si chiar daca este minor si-o pastreaza in cazul desfintarii casatoriei.
In cazul concubinajului bunurile commune sunt doar acelea unde in actul de vanzare sunt precizate cotele detinute de fiecare sot.Prezumtia de comunitate a unui bun poate fi rasturnata prin dovedirea cu orice mijloc ca acel bun este un bun propriu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Notiuni Dreptul Familiei.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!