Notiunea si Functiile Parlamentului

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
1. Notiunea de Parlament. 4
1.1 Notiunea de Parlament. Modele parlamentare. 4
1.2 Parlament unicameral. 6
1.3 Parlament bicameral. 8
1.4 Cai de constituire a Parlamentului. 11
1.5 Mecanismul de functionare a Parlamentului. 16
2. Functiile Parlamentului 18
2.1 Notiuni generale privind functia. 18
2.2 Functia cu titlu principal, functia legislativa. 19
2.3 Functii secundare. 21
2.4 Functiile Parlamentului Republicii Moldova. 23
Concluzie 27
Bibliografie 28


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Fiecare epoca istorica are conceptia sa despre esenta, legitimitate, continutul si modalitatile de exercitare a puterii. Dar un principiu de adevarata valoare, consacrat in Constitutii, se considera cel al suveranitatii nationale si populare, precum si cel a separatiei puterilor, formulate de ilustrii Montesquieu si Rousseau. 
Intra-adevar, azi conteaza mai putin deosebirile de termeni si mai mult esenta acestor principii, oarecum legate intre ele - puterea politica apartine cetatenilor unui stat, care insa o pot exercita fie direct, prin intermediul unor plebiscite, fie indirect, prin intermediul unui corp de dregatori.
Aceste doua principii se regasesc astazi in toate constitutiile statelor democratice, unde se specifica ca suveranitatea nationala apartine poporului care o exercita in mod direct si prin organele sale reprezentative.
Cat priveste organele reprezentative, Motesquieu sublinia ca este necesar ca poporul, detinatorul puterii supreme, sa execute el insusi tot ceea ce poate indeplini mai bine, iar ceea ce nu poate indeplini mai bine, trebuie sa faca prin imputerniciti. Acestea din urma nu pot exista, ca atare, decat daca poporul, el insusi ii desemneaza. 
Astfel stand lucrurile, ne vor interesa in mod special modalitatile de formare a organului reprezentativ al poporului, de organizare a lui, interna, cat si functionarea acestuia.
Din ansamblul de institutii care exercita suveranitatea nationala in numele titularului si care sunt reprezentative, trebuie sa evidentiem Parlamentul, Seful statului si organele Administratiei publice locale.
1. Notiunea de Parlament.
1.1 Notiunea de Parlament. Modele parlamentare.
Alaturi de institutia Sefului statului si Guvern, Parlamentul constituie, in cadrul oricarei societati democratice, institutia politica cu rol major in structurarea si functionarea acesteia. Ea este creatia politica a burgheziei, a aplicarii in practica a principiilor separatiei puterii si al reprezentativitatii promovate de aceasta clasa.
Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului si organul legislativ al statului. Organ legislativ din unele tari, compus din una sau din doua camere si constituit din reprezentanti ai diferitelor partide politice alesi, total sau partial, prin votul cetatenilor. 
In genere, constitutiile nu-si propun sa defineasca institutia parlamentara, preocupandu-se indeosebi de modul cum este organizata si cum functioneaza ca autoritate a statului.
Conform unor articole din Constitutii " Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului si unica autoritate legiuitoare a tarii".
In complexul sistem de autoritati statale, Parlamentul se infatiseaza intr- o contrapondere fata de Guvern, constituind totodata si autoritatea de directivare si control asupra activitatii executive.


Fisiere in arhiva (1):

  • Notiunea si Functiile Parlamentului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!