Notiunea, Sarcinile si Sistemul Criminalisticii

Cuprins referat Cum descarc?

- Notiunea, obiectul criminalisticii.
- Sarcinile criminalisticii.
- Sistemul criminalisticii.


Extras din referat Cum descarc?

Notiunea, obiectul criminalisticii.
Termenul de criminalistica este cunoscut inca din antichitate si semnifica stiintele juridice aplicate in justitia penala. Pentru a fi numita ca stiinta aparte a fost utilizat prima data de catre renumitul savant austriac Hans Gros (1883), care in manualul ,,judecatorului de instructie" a declarat criminalistica drept o stiinta de sine statatoare, destinata aplicarii realizarilor stiintelor naturale si tehnice in activitatea de urmarire penala. Asa deci a aparut denumirea de criminalistica la fel a u aparut si primele idei privind acest capitol adica privind stiinta data.
Deci ca sa ne referim in parte la stiinta data noi vom privi punctele de vedere a altor mari specialisti in domeniul criminalisticii care au pus bazele acestei disciplinii. Din punct de vedere referitoare la definirea stiintei in cauza ale mai multor autori criminalisti exprimate in literatura de specialitate sunt in esenta similare.
Dupa Vasiliev coautorul si redactorul multiplelor lucrari didactice, criminalistica reprezinta stiinta despre organizarea si planificarea procesului de cercetare a infractiunilor, administrarea probelor in conformitate cu legislatia procesual penala in vigoare, avand ca scop descoperirea si prevenirea infractiunilor prin aplicare pe scara larga a mijloacelor si metodelor stiintifice.
In opinia profesorului Stancu criminalistica este o stiinta judiciara cu caracter autonom si unitar care insumeaza in ansamblul de cunostinte metodele si mijloacele tehnice si procedeile tactice destinate descoperirii, cercetarii infractiunilor, identificarii persoanelor implicate in savarsirea lor si prevenirea faptelor antisociale.
La momentul actual in literatura criminalisticii se discuta asupra tezei potrivit careia obiectul disciplinii date cuprinde legitatile procesului crearii, descoperirii si examinarii probelor (urmelor materiale si ideale) ale infractiunii.
Cunoasterea legaturilor specifice ale procesului crearii si administrarii probelor al urmelor materiale ale infractiunii, cat si a celor la nivelul ,,reprezentarilor memoriale" ii revine criminalisticii si deci constituie elementul de baza al obiectului acesteia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Notiunea, Sarcinile si Sistemul Criminalisticii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!