Noțiunea cheltuielilor de executare și regimul lor juridic

Extras din referat Cum descarc?

1. Notiune
Cheltuielile de executare silita reprezinta sumele de bani efectuate de catre partile raportului executional civil care sunt necesare efectuarii unor acte de executare sau unor activitati in legatura directa cu executarea silita si sunt reglementate de:
- art. 670 C. proc. civ. republicat, cu modificarile si completarile ulterioare;
- art. 39 din Legea nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita, in continuare, Legea;
- art. 55 alin. (3) din Regulamentul de aplicare a Legii;
- O.M.J. nr. 2550/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
2. Sfera cheltuielilor de executare silita
este prevazuta la art. 670 alin. (3) din C. proc. civ. republicat, cu modificarile si completarile ulterioare :
1. taxele de timbru necesare declansarii executarii silite;
2. onorariul executorului judecatoresc, stabilit potrivit legii;
3. onorariul avocatului in faza de executare silita;
4. onorariul expertului, al traducatorului si al interpretului;
5. cheltuielile efectuate cu ocazia publicitatii procedurii de executare silita si cu efectuarea altor acte de executare silita;
6. cheltuielile de transport;
7. alte cheltuieli prevazute de lege ori necesare desfasurarii executarii silite.
2.1. Taxele de timbru necesare declansarii executarii silite
a) Taxa judiciara de timbru pentru incuviintarea executarii silite, in cuantum de 20 lei, distinct pentru fiecare titlu executoriu)
b) Taxa judiciara de timbru pentru legalizarea unui alt inscris nu este datorata executorului judecatoresc si nu constituie cheltuiala de executare silita, intrucat aceasta este efectuata anterior depunerii cererii si formarii dosarului, astfel incat constituie cheltuiala exclusiva a creditorului, fara posibilitatea de recuperare de la debitor. 
2.2. Onorariul executorului judecatoresc
conform art. 39 din Legea nr. 188/2000 onorariul executorului judecatoresc reprezinta un element din sfera cheltuielilor de executare si este prevazut, sub aspectul naturii juridice si al cuantumului minimal si maximal.
Acest drept subiectiv trebuie insa exercitat cu buna credinta, cu respectarea legii si numai in limitele stabilite de art. 39 alin. (1) lit. a) -  d) din Lege si ale anexei nr. 1 a O.M.J. nr. 2550/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu prevederile art. 55 alin. (3) din Regulament.
In acest context, este de precizat ca la stabilirea onorariului executorului judecatoresc, acesta ar trebui sa aiba in vedere, atat criteriile prevazute la art. 55 alin. (3) din Regulamentul de aplicare a legii, cat si alte criterii, dupa cum urmeaza: cheltuiala executorului judecatoresc; efortul sau intelectual; complexitatea si valoarea actului efectuat; raspunderea executorului judecatoresc pentru actul indeplinit; valoarea creantei (inclusiv actualizarile); complexitatea cauzei executionale, apreciata in concret, care include si riscul (estimativ) la care se poate expune executorul judecatoresc cu ocazia instrumentarii acesteia; respectarea prevederilor art. 6 din Legea nr. 21/1996 a concurentei, cu modificarile si completarile ulterioare. 
In prezent, notiunea de ,,cheltuiala a executorului judecatoresc", ca element component al onorariului sau, include costurile de natura logistica a actelor/operatiunilor efectuate de acesta: cheltuieli de inregistrare si formare dosar de executare; cheltuieli de redactare adrese; cheltuieli de emitere adrese de poprire; cheltuieli emitere somatii; cheltuieli de intocmire proces -  verbal de indeplinire a procedurii; cheltuieli de intocmire proces -  verbal de distribuire suma; cheltuieli de arhivare dosar de executare.
Potrivit disp. art. 39 alin. (1) lit. a) -  d) din Lege, executorii judecatoresti au dreptul, pentru serviciul prestat, la onorarii minimale si maximale stabilite de ministrul justitiei, cu consultarea Consiliului Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti.
In cazul executarii silite a creantelor avand ca obiect plata unei sume de bani, onorariile maxime sunt urmatoarele:
a) pentru creantele in valoare de pana la 50.000 lei inclusiv, onorariul maxim este de 10% din suma reprezentand valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;
b) pentru creantele in valoare de peste 50.000 lei, dar pana la 80.000 lei inclusiv, onorariul maxim este de 5.000 lei plus un procent de pana la 3% din suma care depaseste 50.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;
c) pentru creantele in valoare de peste 80.000 lei, dar pana la 100.000 lei inclusiv, onorariul maxim este de 5.900 lei plus un procent de pana la 2% din suma care depaseste 80.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;
d) pentru creantele in valoare de peste 100.000 lei, onorariul maxim este de 6.300 lei plus un procent de pana la 1% din suma care depaseste 100.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite.
Onorariul executorului judecatoresc este in sarcina debitorului urmarit numai dupa inregistrarea cereri de executare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Notiunea cheltuielilor de executare si regimul lor juridic.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  art. 670 C. proc. civ.
-  art. 39 din Legea nr. 188/2000 -  Macovei I., Drept international privat, Ed. C. H. Beck, Bucuresti, 2011. 
-  avocat.net 
-  https://www.juridice.ro/465303/stabilirea-cheltuielilor-de-executare-silita.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!