Notiunea, caracteristica generala si importanta contractului de vanzare - cumparare internationala

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE ...3
I. Notiunea si importanta contractului comercial de vanzare-cumparare internationala .3
1.1 Caracterele juridice ale contractului comercial de vanzar- cumparare internationala .6
II. Conditiile de validitate ale contractului comercial de vanzare-cumparare internationala ..7
2.1 Capacitatea partilor 7
2.2 Consimtamantul partilor .8
2.3 Obiectul contractului ...9
2.4 Cauza ...10
III. Forma, proba si limba contractului comercial de vanzare-cumparare internationala 11
IV. Dreptul aplicabil contractului comercial de vanzare- cumparare internationala ...12
4.1 Determinarea legii aplicabile de catre partile contractante .13
4.2 Determinarea legii aplicabile de catre organul de jurisdictie . 14
V. Interpretarea contractului comercial de vanzare- cumparare internationala ...15
CONCLUZIE .16
BIBLIOGRAFIE 17


Extras din referat Cum descarc?

Perioada contemporana a generat dezvoltarea, diversificarea si specializarea fara precedent a productiei de marfuri si a serviciilor. Interdependentele economice dintre statele lumii s-au aprofundat ca o consecinta a procesului de globalizare, care se exprima in mod esential prin internationalizarea productiei si a tehnologiilor, a pietelor de marfuri, de servicii si de capitaluri, cresterea complexitatii si diversitatii productiei, comertului si desfacerii, dezvoltarea si sporirea fara precedent a rapiditatii transporturilor si telecomunicatiilor, inclusiv prin expansiunea comertului electronic. 
Odata cu dezvoltarea acestui proces, s-a extins si materia vanzarii-cumpararii internationale care, de fapt, constituie instrumentul cel mai desavarsit din cate cunoaste dreptul, pentru a satisfice necesitatile personale ale omului de la cele mai elementare lucruri pana la cele mai rafinate obiecte de lux sau de arta, precum si necesitatile productiei. 
Contractul de vanzare-cumparare internationala este principalul contract comercial international. In baza acestuia, multe contracte se incheia ulterior si depind de el in mare parte. Drept exemplu ne servesc contractele de mandat comercial si de comision, care intotdeauna se incheie in vederea unor operatii de vanzare-cumparare. Materia vanzarii-cumpararii internationale este cuprinsa in Conventia Natiunile Unite asupra contractelor de vanzare internationala de marfuri de la Viena din 11 aprilie 1980 si in alte conventii, precum, Conventia asupra prescriptiei in materie de vanzare internationala de marfuri de la New York din 14 iunie 1974 modificata prin Protocolul de modificare a Conventiei asupra prescriptiei in materie de vanzare internationala de marfuri, de la Viena din 11 aprilie 1980, cat si in dispozitiile din dreptul civil si comercial din sistemele de drept nationale si uzantele comerciale. 
In Republica Moldova, pe plan intern, contractul de vanzare-cumparare este reglementat de codul civil al Republicii Moldova. Dat fiind faptul ca, nu exista dualitatea cod comercial-cod civil, codul civil al statului nostru contine si norme care reglementeaza raporturile comerciale.
I. Notiunea si importanta contractului comercial de vanzare-cumparare internationala
Din punct de vedere istoric, primele schimburi de valori materiale s-au realizat in forma lor cea mai simpla, cunoscuta sub denumirea de troc (schimburi in natura). Pasul decisiv in evolutia vanzarii internationale de marfuri a fost facut odata cu aparitia unui etalon intermediar de masurare a valorilor - moneda, sub diversele ei forme.
Din momentul in care o anumita marfa a fost evaluata prin intermediul monedei s-a facut un salt calitativ spectaculos, trecandu-se de la schimbul in natura la vanzare-cumparare.
Formei primare a contractului de vanzare-cumparare mancipatio i-a urmat, odata cu intrarea in scena istoriei a capitalului comercial, vanzarea pe credit. Aceasta faza a fost facilitata, pe de o parte, de dezvoltarea continua a circulatiei marfurilor, iar pe de alta parte, de consolidarea increderii reciproce intre comercianti, ca urmare a unor raporturi comerciale repetate si stabile. 
Intr-o opinie s-a remarcat, ca functia juridica a contractului de vanzare- cumparare este de a pune la dispozitia cumparatorului bunuri certe si determinate, marfuri sau produse. El reprezinta instrumentul juridic cel mai desavarsit din cate cunoaste dreptul pentru a satisface necesitatile personale ale omului: de la cele elementare - alimente, imbracaminte, pana la cele mai rafinate obiecte de lux sau de arta; sau necesitatile productiei: masini, utilaje, instalatii. Circulatia bunurilor are ca pivot contractul de vanzare. Contractul de vanzare-cumparare include toate operatiile ce preced productia, punand la dispozitia intreprinderilor materiile prime necesare si tot prin intermediul acestui contract se pun in circulatie bunurile produse. 
Operatiunile de vanzare-cumparare sunt cele mai frecvente in activitatea comerciala.
Contractul de vanzare-cumparare constituie principalul instrument contractual al comertului international, tinand seama ca, pe langa forma sa clasica, el cunoaste forme noi, modeme, nu fara a relua si unele forme mai vechi, pe care practica internationala le-a adaptat exigentelor comertului international contemporan .
In literatura de specialitate contractul de vanzare-cumparare a fost definit de mai multi autori. Potrivit unei opinii , contractul de vanzare- cumparare, fie ca este intern sau international, stabileste un raport intre doua persoane, vanzatorul si cumparatorul, precum si obligatia cu privire la cele doua obiecte: livrarea marfurilor si plata pretului. Alti autori definesc contractul de vanzare-cumparare ca fiind acordul de vointa care se realizeaza intre doua parti, numite vanzator si cumparator, prin care vanzatorul se obliga, in principal, sa transmita dreptul de proprietate si sa predea lucrul vandut, iar cumparatorul se obliga sa plateasca pretul lucrului.
Intr-o alta opinie , contractul de vanzare internationala este actul juridic prin care una din parti, denumita exportator, apartinand unui anumit stat, se obliga sa transmita proprietatea unui bun al sau catre cealalta parte, numita importator, apartinand unui alt stat, care, la randul sau, se obliga sa plateasca exportatorului pretul bunului vandut.
Codul civil roman in art.1650 defineste vanzarea ca fiind contractul prin care vanzatorul transmite sau, dupa caz, se obliga sa transmita cumparatorului proprietatea unui bun in schimbul unui pret pe care cumparatorul se obliga sa il plateasca..


Fisiere in arhiva (1):

  • Notiunea, caracteristica generala si importanta contractului de vanzare - cumparare internationala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Acte normative:
1. Codul civil al Republicii Moldova Nr. 1107 din 06.06.2002, Publicat : 22.06.2002 in Monitorul Oficial Nr. 82-86;
2. Codul civil al Romaniei din 17 iulie 2009;
3. Legea vinzarii de marfuri Nr. 134 din 03.06.1994 Publicat : 08.12.1994 in Monitorul Oficial Nr. 17;
4. Conventia Natiunile Unite asupra contractelor de vanzare internationala de marfuri de la Viena din 11 aprilie 1980;
5. Regulamentul (CE) nr. 593/2008 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 iunie 2008 privind legea aplicabila obligatiilor contractuale (Roma I);
6. Conventia asupra prescriptiei in materie de vanzare internationala de marfuri de la New York din 14 iunie 1974;
Manuale:
7. Lilia Gribincea, Contractul comercial de vanzare-cumparare internationala, Chisinau 2002;
8. Lilia Gribincea, Dreptul comertului international, Chisinau 2014;
9. Sergiu Baies, Nicolae Rosca, Drept civil, Editia a V-a, Chisinau 2014;
10. Valeriu Babara, Drept international privat, Editia a V-a, Chisinau, 2016;
Resurse web:
11. https://dreptmd.wordpress.com [accesat la 01.02.2018].


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!