Norma juridică

Cuprins referat Cum descarc?

1. Normele juridice in cadrul normelor sociale 3
2. Notiunea si trasaturile definitorii ale normelor juridice 4
3. Structura normei juridice 7
3.1. Structura logico-juridica a normei 7
3.2. Structura tehnico-juridica 11
4. Clasificarea normei juridice 12
5. Actiunea actului juridic 14
6. Concluzii 15
BIBLIOGRAFIE 17


Extras din referat Cum descarc?

1. Normele juridice in cadrul normelor sociale
Relatiile sociale dintre indivizi presupun existenta unor norme de comportament in societate care statornicesc conduita pe care ei trebuie sa o urmeze. Conduita individului in cadrul social suporta, simultan, actiunea mai multor categorii de norme. Termenul de ,,norma" desemneaza o regula generala, o unitate de masura, un standard comportamental stabilit de oameni pe baza unei experiente de viata si care reprezinta un indreptar pentru activitatea umana. Normele sunt foarte diferite, ele rezulta din confruntarea omului cu legile naturii sau din interactiunea comportamentelor indivizilor. Normele sociale sunt de diferite feluri: norme tehnice (reglementeaza conduita umana in procesul de productie), norme morale (recomanda indivizilor conduite pozitive in raport cu valorile morale), normele organizatiilor sociale (aplicabile membrilor acestora sau celor care aspira sa devina membrii), normele cutumiare (norme obisnuielnice aparute spontan in urma unei indelungate experiente umane si aplicabile intr-o sfera redusa a vietii sociale) si normele juridice. Atunci cand normele sociale coexista in cadrul unei societati, intre ele exista o legatura stransa si interconditionata, explicabila datorita trasaturilor lor comune: ele reflecta conditiile social - economice ale epocii in care actioneaza dispozitiile lor, sunt coordonate, au un caracter general si impersonal, prin intermediul lor se prescriu actiuni obligatorii permise sau interzise, prin actiunea lor se urmareste incurajarea prin stimulente a comportamentelor prescrise si tragerea la raspundere a celor care se abat de la prevederile lor.
Norma juridica este celula de baza a dreptului, este sistemul juridic elementar, dar si obiectul de cercetare a stiintei dreptului in general si a teoriei si filosofie dreptului. Normele juridice determina existenta sistemului dreptului obiectiv (pozitiv). In continutul oricarei norme juridice este reprezentata perceptia legiuitorului cu referire la conduita posibila a subiectelor participante la relatiile sociale. Scopul normelor juridice, ca si al tuturor normelor sociale, este consolidarea relatiilor sociale in jurul valorilor general - umane recunoscute de stat. Locul normelor juridice intre normele sociale rezulta din pozitia pe care dreptul o ocupa in societate si din influenta pe care o exercita asupra comportamentului uman. Astfel, norma juridica reprezinta un model de comportament in societate. Pe langa regulile de conduita, normele juridice contin si alte prevederi cu referire la unele definitii, principii de drept, explicarea unor termeni, organizarea unor institutii sau organe ale statului. In principiu, normele juridice contin ceea ce trebuie sa indeplineasca un anumit subiect de drept ori ceea ce el este indreptatit sa faca sau ceea ce i se recomanda ori este stimulat sa indeplineasca. Normele juridice impreuna cu relatiile juridice aparute in baza lor formeaza ordinea de drept, o parte fundamentala a ordinii sociale. 
2. Notiunea si trasaturile definitorii ale normelor juridice
In literatura de specialitate norma juridica este definita in mod diferit.
Norma juridica este definita in tratatele juridice ca: ,,o regula de conduita generala si obligatorie destinata sa ordoneze relatiile interumane prin reglementarea unor comportamente determinate, regula elaborata, acceptata si recunoscuta de stat si impusa la nevoie in caz de incalcare prin forta coercitiva a acesteia".
In opinia lui Boris Negru, norma juridica este acea norma sociala ce contine o regula de conduita, stabilita sau autorizata (sanctionata) de stat, menita sa reglementeze cele mai importante domenii de activitate umana si ocrotita, in caz de necesitate, de forta coercitiva a statului .
Dupa parerea lui Dumitru Baltag si Alexei Gutu ,,norma juridica, ca element constitutiv al dreptului, este o regula de conduita, instituita de puterea publica sau recunoscuta de aceasta, a carei respectare este asigurata, la nevoie, prin forta coercitiva a statului" .
Nicolae Popa considera ca ,,norma juridica poate fi definita ca o regula generala si obligatorie de conduita, al carei scop este acela de a asigura ordinea sociala, regula ce poate fi adusa la indeplinire pe cale statala, in caz de nevoie, prin constrangere" .
In viziunea lui Ion Dogaru ,,norma juridica este o regula de conduita generala, impersonala si obligatorie, care exprima vointa electoratului infatisat de organul legislativ, regula al carei scop este de a asigura ordinea sociala si care poate fi adusa la indeplinire pe cale statala, la nevoie, prin constrangere" .
Gheorghe Lupu vede in norma juridica ,,regula sociala de conduita generala si obligatorie, elaborata, recunoscuta sau acceptata de catre stat si impusa, daca este cazul, prin forta coercitiva a statului" .
Dumitru Mazilu defineste norma juridica ca fiind o regula de conduita generala, tipica, impersonala si obligatorie, emisa sau sanctionata de stat, in scopul asigurarii ordinii sociale, adusa la indeplinire, la nevoie, prin forta coercitiva a statului .


Fisiere in arhiva (1):

  • Norma juridica.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Sub aspectul continutului si formei sale, norma juridica este un text normativ (articol sau grupaj de articole) concis redactate sau formulate avand o alcatuire logico-interna


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!