Norma Juridica

Extras din referat Cum descarc?

1. DEFINIREA NORMEI JURIDICE
Norma didactica poate fi definita ca fiind o regula de conduita, elaborata sau recunoscuta de puterea de stat in scopul asigurarii ordinii sociale si care poate fi adusa la indeplinire, in caz de nevoie, prin forta de constrangere a statului .
2. TRASATURILE NORMEI JURIDICE
Trasaturile normei juridice reprezinta insusirile specifice care diferentiaza regulile de drept de alte categorii de reguli sociale.
Norma juridica este o regula de conduita obligatorie, expresie a vointei statului care produce efecte juridice garantate prin forta de constrangere a statului.
1. Norma juridica este o regula de conduita sociala care actioneaza in cadrul societatii si in relatiile dintre indivizii umani. 
2. Reglementeaza si se adreseaza conduitei umane chiar daca conduita umana vizeaza si un obiect material sau un fenomen social sau natural deoarece relatiile se stabilesc intre oameni.
3. Exprima interesele sociale fundamentale prin intermediul vointei generale care da viata regulii astfel consacrate, indiferent de faptul ca aceasta se concretizeaza printr-un act juridic al statului.
4. Norma juridica impune forta de constrangere. In cazul nerespectarii normei juridice, individul este obligat sa raspunda pentru faptele sale deoarece el trebuie sa respecte si sa urmeze o conduita.
5. Regula de conduita exprimata prin norma juridica este generala, abstracta, tipica, impersonala, de aplicabilitate repetata la un numar nelimitat de cazuri
- norma juridica este o regula de conduita generala deoarece se aplica unitar tuturor situatiilor reglementate prin ea;
Gradul de generalitatea poate fi maxim atunci cand vizeaza toate subiectele (obligativitatea respectarii legii) sau toate situatiile sau poate fi minim atunci cand se refera o situatie unica sau specifica ( normele de exceptie). 
Caracterul general al normei juridice rezulta din faptul ca ea se aplica in mod repetat, in cazuri nelimitate . Repetitivitatea si continuitatea sunt intrinseci caracterului general al normei juridice.
- norma juridica este abstracta deoarece da expresie tuturor trasaturilor esentiale si caracteristice ce trebuie sa fie definite in conduita prescrisa, chiar daca regula se bazeaza pe prelucrarea unor cazuri concrete, individuale, care sunt evidentiate in practica legislativa sau juridica, ea fiind rezultatul procesului de trecere de la concret la abstract, de la particular la general in cadrul edificarii regulii de drept.
Desi dreptul este abstract prin normativitatea sa, el se aplica unor situatii si raporturi juridice concrete, motiv pentru care in procesul aplicarii sale la un caz dat va fi intotdeauna identificata norma, care desi este abstracta, se aplica cel mai bine cazului respectiv, deoarece in regula se regasesc trasaturile de baza ale situatiei.
- norma juridica prescrie o conduita tipica pentru subiectul de drept, stabilind un etalon de urmat de catre aceasta atunci cand este aplicata in raporturi juridice.
Norma constituie si criteriul unic de apreciat a conformitatii sau a neconformitatii unei conduite fata de lege, caz in care conduita poate fin in acord sau in dezacord cu legea, iar in caz de dezacord ea poate fi sanctionata. Dreptul devine astfel o masura egala pentru indivizi inegali, adica e o masura unica de apreciere a conduitei umane, pentru subiecti ce se deosebesc unii de altii deoarece nu pot fi identici. Legea poate pretinde o conduita tipica de urmat constand dintr-o actiune, dintr-o inactiune sau poate lasa subiectilor alegerea unei conduite intr-un cadru care este relativ determinat.
- norma juridica este o regula impersonala deoarece ea nu se adreseaza unui subiect predeterminat ci tuturor acelora care, intrunind conditiile stipulate de ea, se afla sub incidenta ei.
Notiune de impersonal, evidentiaza calitatea regulii juridice de a aviza un numar nelimitat de situatii si persoane chiar daca referirea s-ar face la o functie unica in stat sau ori ar putea stabili exact numarul celor aflati sub incidenta ei.
- norma juridica este de aplicabilitate repetata.
Intinderea repetabilitatii este in functie de numarul situatiilor si a persoanelor aflate in ele, ca si durata aflarii in vigoare a actului normativ.


Fisiere in arhiva (1):

  • Norma Juridica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Carmen Popa - Teoria generala a dreptului, Editura Lumina Lex, 2004;
2. Nicolae Popa, Teoria generala a dreptului, Editura ALL Beck, Bucuresti, 2002;
3. Ioan Ceterchi, Ion Craiovan, Introducere in teoria generala a dreptului, Editura ALL, Bucuresti, 1993;
4. Ion Craiovan, Tratat elementar de teoria generala a dreptului, Bucuresti, Editura ALL BECK, 2001;
5. Sofia Popescu, Teoria generala a dreptului, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2000.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!