Norma Juridica

Extras din referat Cum descarc?

Norma juridica este o regula de conduita cu caracter general si obligatoriu, elaborata sau recunoscuta de puterea de stat in scopul asigurarii ordinii sociale, ce poate fi adusa la indeplinire, la nevoie, prin forta de constrangere a statului.
2. Scopul normei juridice il reprezinta asigurarea convietuirii sociale prin disciplinarea (orientarea) comportamentului oamenilor si institutiilor in directia promovarii si intaririi relatiilor sociale in conformitate cu valorile statornicite in societate.
3. Trasaturile caracterististice ale normei juridice
Norma juridica este considerata celula de baza a dreptului, etalonul de conduita, modelul de comportament impus individului de catre drept. In substanta normei juridice se ragasesc cerintele pe care societatea le formuleaza pentru conduita indivizilor in societate.
Norma juridica este elementul primar al dreptului, instituita de autoritatea publica sau recunoscuta de aceasta.
Norma juridica este o specie de norma sociala, alaturi de norma morala, religioasa, norma tehnica, norma de convieturie sociala.
Norma juridica este o regula de conduita, de comportament a unui individ ce se manifeta in raportul sau relatia acestuia cu altcineva (individ, institutie, colectivtate etc.).
In Dictionarul Explicativ al Limbii Romane (DEX) termenul de norma este definit ca " regula, dispozitie obligatorie, fixata prin lege sau uz; ordine recunoscuta ca obligatorie sau recomandabila".
Normele juridice pot cuprinde, in afara regulilor de conduita, si alte prevederi care reglementeaza continutul acestora si fixeaza clar mesajul pe care legiuitorul doreste sa-l transmita. Astfel, in continutul unor norme juridice sunt cuprinse principii generale de drept, explicatii asupra unor termeni utilizati, definitia unor concepte si institutii ( definitia proprietatii, contractului, infractiunii, contraventiei etc.).
J. Masquelin considera ca norma juridica este un fenomen natural si obligtoriu in orice grup uman organizat in comunitate, fie ca este vorba de comunitati nationale sau internationale sau de comunitati mai restranse.
Desi simpla in aparteneta, norma juridica are un continut complex, care depaseste enuntul sec al unei reguli de conduita. Pentru a intelege trasaturile caracteristice ale normei juridice subliniem faptul ca norma juridica contine dispozitiuni cu privire la ceea ce trebuie sa indeplineasca un subiect, ceea ce acesta are dreptul sa faca sau ceea ce i se recomanda sau este stimulat sa faca. Forta, esenta normei juridice, consta potrivit dreptului roman, in: a odona, a interzice, a permite, a pedepsi: imperare, votare, permitere, punire.
a) Norma juridica are un caracter general si impersonal
Norma juridica prescrie o conduita, un comportament standard, destinata unui subiect generic; ea se adreseaza difuz si impersonal destinatarilor sai. Norma juridica nu se adreseaza unei persoane individulaizate, nominalizate concret; ea este abstracta.
Caracterul general si impersonal al normei juridice nu inseamna ca dispozitiile acesteia se vor aplica de fiecare data pe intregul teritoriu al tarii si asupra intregii populatii.
Aruncand o privire asupra legislatiei in vigoare constatam ca exista norme juridice care se refera la parti determinate ale teritoriului (zona de frontiera, domeniul silvic, zone defavorizate, regimul juridic al apelor, zone calamitate etc.). Exista de asemenea norme juridice care privesc direct anumite categorii de persoane (militari si functionari publici, magistrati, politisti, avocati, notari, elevi, studenti, cadre dicactice, pensionari, chiriasi etc.).
Aceste limitari in spatiu si asupra persoanelor a efectelor normelor juiridice nu contrazic caracterul general si impersonal al acestora, dupa cum nici normele juridice care reglementeza conduita unor organe unipersonale (Presedintele Romaniei, Procurorul General, Ministrul Justitiei etc.) nu isi pierd caracterul general si impersonal, intrucat legiuitorul nu a avut in vedere ca subiect al drepturilor si obligatiilor persoana fizica care ocupa la un anume moment functia respectiva. Norma juridica vizeaza functia ca atare, indiferent de detinatorul individual al acesteia.
b) Norma juridica are un caracter obligatoriu
Norma juridica trebuie sa aiba un caracter obligatoriu pentru ca ea reglementeaza domeniile cele mai importante ale societatii, care privesc guvernarea acesteia, ordinea sociala, drepturile si libertatile fundamentale ale oamenilor. Spre deosebire de toate celelalte norme sociale, normele juridice sunt exigibile, adica beneficiaza de garntii exterioare, oferite de stat, pentru a fi aduse la indeplinire, chiar prin forta coercitiva a organelor de stat specializate. Aceasta forta trebuie sa fie in primul rand legitima si eficienta, in sensul ca organizeaza si functioneaza in baza legilor organelor de stat, au delimitate competentele si aplica eficient dispozitiunile legale. Viata in societate, exigentele existentei cotidiene obliga oamenii sa-si subordoneze conduitele dispozitiilor cuprinse in normele juridice.
Obligativitatea normei juridice mai inseamna si faptul ca aceasta se aplica imediat, din momentul intrarii in vigoare, continuu si neconditionat. Norma juridica nu poate fi aplicata decat in termeni foarte rigurosi si exacti; actiunea ei efectiva incepe la o data foarte exacta si certa; actiunea ei este continuua, permanenta, respectiv pana cand norma juridica iese din vigoare. Aplicarea normei juridice este neconditionata in sensul ca dreptul nu accepta conditii pentru a putea fi pus in aplicare. Cel care formuleaza conditii este dreptul, respectiv norma juridica. Orice conditie care nu este consemnata expres in norma juridica este ilegala si nu poate influenta aplicare dreptului.
Aplicarea imediata, continua si neconditionata a normelor juridice este de natura sa asigure protectia eficienta a societatii, sa garanteze ordinea sociala, sa blocheze si sa infranga excesele indivizilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Norma Juridica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!