Norma Juridica

Extras din referat Cum descarc?

Norma juridica este o regula de conduita generala si impersonala stabilita sau recunoscuta de stat, care exprima vointa fortei sociale care detine puterea si a carei respectare obligatorie este garantata de forta de constrangere a statului.
Dupa expresia sugestiva a autorului francey Jean-Luk Aubert, norma juridica apare ca ,,o regula a jocului vietii in societate conceput la scara mondiala."
Cuvantul norma este echivalent cu cel de regula si norma de drept s-ar putea confunda cu alte reguli sociale cum ar fi cele de morala, religioase, politice, care guverneaza viata sociala.
Norma juridica contine pe langa regulile de conduita si alte pierderi: principii generale, definitii, explicarea unor termeni, acestea fiind subordonate scopului functionarii a regulii de conduita.
Trasaturile caracteristice normei juridice sunt comune cu cele ale altor norme sociale insa caracterul coercitiv si natura statala sunt trasaturi specifice numai normei de drept
Prin caracterul social al normei juridice se ordoneaza si reglementeaza relatiile interumane.
Norma juridica reglemnteaza relatiile fata de ceilalti oameni cu privire la bunuri, impune o anumita conduita, prin caracterul ei perscpectiv, contsand dintr-o actiune sau inactiune umana indreptand spre realizarea unui anumit scop. 
In raport ce caracterul perspectiv al normei juridice, se pot identifica norme principii, norme definitii si normele sarcini.
Normese-principii consfintesc relatii social-politice, privesc sistemul de drept in intregime sau doar o anumita ramura a dreptului si apar ca reguli fundamentale, ca idei calauzitoare.
Normele-definitii precizeza sensul anumitor concepte, prin ele se precizeaza continutul.
Normele-sarcini stabilesc competente si atributiile unor organe, reglemnteaza activitatea unor organe de stat, precizandu-se cadrul juridic in care acestea urmeaza sa.si desfasoare activitatea.
Norma de drept are caracter ideologic-volitional, este o cretie constienta a societatii si exprima o vointa statala. Nu poarta raspundere juridica pentru faptele savarsite minorii sub 14 ani si alienatii mintal.
Durata aplicabilitatii normei juridice cu o durabilitate mare in timp si chiar universale in spatiu.
Norma de drept are caracter general si abstract, deci are vocatie sa se aplice la un numar nedeterminat de persoane care se afla in acelasi situatii determinate. Normele juridice vizeaza situatiile juridice in care se afla persoanele.
Norma juridica nu reprezinta o indicatie sau o doleanta ia reprezinta o dispozitie obligatorie, are un caracter general-obligatoriu.
Normele imperative, impun partilor participante la raportul juridic, o anumita conduita, de la care nu se pot abate si nici nu se pot stabili pentru raporturile ce se incheie intre ele, alte raporturi. Acestea pot fi de doua feluri:
-norme onerative-prevad obligatia de a savarsi anumite actiuni care ordona ceva.
-norme prohibitive- interzice savarsirea unor actiuni. 
Normele dispozitive se impart in doua categorii:
-normele permisive - aceste norme lasa la latitudinea sau vointa partilor sa aleaga conduita pe care doresc sa o urmeze.
-normele supletive- in anumite imprejurari, persoanele singure aleg singure conduita de urmat, in caz contrar se aplica prevederile normei.
Structura normei juridice:
-structura interna- (structura logico-juridica)
-structura externa- (structura tehnico-juridica)
Elementele structurii logico-juridica a normei sunt:
-ipoteza- precizeaza conditiile, imprejurarile sau faptele in raport cu care se aplica dispozitia normei de drept.
Clasificarea ipotezelor:
-dupa criteriul preciziei
-ipoteze determinate- fixeaza cu exacitate conditiile de aplicare a dispozitiei
-ipoteza relativ determinata- indica imprejurarile de aplicare a normei dar lasa continutul faptic concret la aprecierea subiectului de drept.
- dupa gradul de compexitate a imprejurarilor luate in considerare
- ipoteze simple- precizeaza o singura modalitate prin realizarea careia norma devine aplicabila.
Ipoteze complexe - prevad mai multe situatii prin cumularea carora este posibila aplicarea normei.
-dupa numarul imprejurimilor luate in considerare pentru aplicarea normei:
- ipoteza unica - prevede o sinura imprejurare.
-ipoteza alternativa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Norma Juridica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!