Nediscriminarea

Extras din referat Cum descarc?

Partea I Nediscriminarea - Generalitati
Definitie:
Trebuie luata in calcul si situatia antonimului nediscriminare # egalitate de tratament. In cazul acesta in dispozitiile art. 5 din Cod. In conformitate cu prevederile europene privind interzicerea oricarei forme de discriminare, al. 2 al art. 5 prevede ca orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, bazata pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala este interzisa. 
In aceeasi masura, codul prevede in categoria discriminarilor directe si faptele de excludere, deosebire, restrictie sau preferinta, intemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile detaliate mai sus, care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrangerea ori inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitari drepturilor prevazute in legislatia muncii. Constituie discriminare directa si faptele intemeiate in mod aparent pe alte criterii decat cele de mai sus, dar care produc efectele unei discriminari directe .
Mai mult in doctrina s-a ajuns la clasificarea in discriminare directa si indirecta : 
Constituie discriminare directa actele si faptele de excludere, deosebire, restrictie sau preferinta, intemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile precizate mai sus, care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrangerea ori inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii drepturilor prevazute in legislatia muncii.
Constituie discriminare indirecta actele si faptele intemeiate in mod aparent pe alte criterii decat cele de mai sus, dar care produc efectele unei discriminari directe.
Astfel desi nu exista o definitie unica a ,,discriminarii" in materie de drepturile omului,
Definitiile acesteia din diferitele tratate referitoare la drepturile omului contin anumite elemente comune:
1. Exista o cauza de discriminare bazata pe o varietate de factori (culoare, sex, limba, religie, opinie politica sau de alta natura, origine nationala, etnica sau sociala, proprietate, handicap, nastere sau alt statut, clasa sociala, ocupatie, orientare sexuala sau limba preferata).
2. Exista actiuni care sunt calificate drept discriminare. Acestea pot fi de respingere, limitare sau excludere a unei persoane sau a unui grup de persoane. Acestea variaza de la cele mai crude incalcari ale drepturilor omului pana la abuzuri verbale.
3. Exista consecinte care pot limita anumite drepturi si libertati fundamentale.
Discriminarea are, de asemenea, un impact asupra societatii in ansamblu, conduce la consolidarea prejudecatilor si la atitudini rasiste.
Discriminarea poate fi definita ca un tratament diferit al indivizilor sau al grupurilor de indivizi pe baza unor criterii arbitrare descriptive sau dobandite, cum ar fi sexul, rasa, religia, varsta, starea civila sau parintii, handicapul, orientarea sexuala, opiniile politice, socio-economice etc. 
Principiul nediscriminarii impune un tratament egal al unui individ sau grup, indiferent
De caracteristicile lui specifice, si este folosit pentru a evalua criteriile aparent neutre care pot produce efecte care dezavantajeaza persoanele care detin aceste caracteristici.
Partea a II-a Nediscriminarea in Cadrul Juridic al Uniunii Europene
Principiul,. Nediscriminarii" in context european se bazeaza pe articolul 14 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale , care a fost semnata la Roma, in noiembrie 1950. 
Documentul afirma ca ,,exercitarea drepturilor si libertatilor recunoscute de prezenta conventie trebuie sa fie asigurata fara discriminare, in special, discriminare bazata pe sex, rasa, culoare, religie, opinii politice sau alte opinii, origine nationala sau sociala, apartenenta la o minoritate nationala, avere, nastere sau orice alta situatie."
In grupurile de interese din anii '90, de la nivel european s-a exercitat o presiune considerabila, in scopul de a se asigura ca interdictia discriminarii prevazuta de dreptul Uniunii Europene a fost extinsa si la alte domenii, cum ar fi rasa si origine etnica, orientare sexuala, convingeri religioase, varsta si handicap.


Fisiere in arhiva (1):

  • Nediscriminarea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!