Motiuni Simple si de Cenzura

Extras din referat Cum descarc?

In Romania, Parlamentul are vechi traditii. Il regasim inca in epoca medievala sub forma sfatului boieresc de tip feudal. Parlamentul era o reprezentare extrem de limitata si doar a unei anumite parti a unei clase, a marii boierimi. 
"Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii", conform art. 61, alin. 1 din Constitutia Romaniei. Parlamentul Romaniei adopta legi, motiuni si hotarari.
Controlul parlamentar se exercita asupra intregii activitati a institutiilor statului si se realizeaza prin cai si mijloace adecvate.
Pentru exercitarea si, eventual, finalizarea controlului parlamentar, Constitutia indica diverse proceduri, majoritatea lor putandu-se finaliza prin sanctiuni constitutionale.
Controlul parlamentar se exercita prin informarea deputatilor si senatorilor, prin intrebarile si interpelarile pe care deputatii si senatorii le pot adresa membrilor Guvernului, prin anchete parlamentare, prin activitatea Avocatului Poporului, prin posibilitatea introducerii motiunilor simple si de cenzura., etc.
Dintre toate aceste instrumente motiunea de cenzura este singura care are ca obiectiv inlocuirea guvernului a carei activitate si politica este considerata nesatisfacatoare, in neconformitate cu programul de guvernare asumat si cu interesele generale ale societatii.
"Fiecare deputat poate adresa intrebari Guvernului, ministrilor sau altor conducatori ai organelor administratiei publice. Intrebarea consta intr-o simpla cerere de a raspunde daca un fapt este adevarat, daca o informatie este exacta, daca Guvernul si celelalte organe ale administratiei publice inteleg sa comunice Camerei informatiile si documentele cerute de Camera Deputatilor sau de comisiile permanente ori daca Guvernul are intentia de a lua o hotarare intr-o problema determinata.", dupa cum se arata in Art. 154 din regulamentul Camerei Deputatilor.
"Interpelarile se fac in scris, aratandu-se obiectul acestora, fara nici o dezvoltare. Interpelarea consta intr-o cerere adresata Guvernului de un grup parlamentar, de unul sau mai multi deputati, prin care se solicita explicatii asupra politicii Guvernului in probleme importante ale activitatii sale interne sau externe. Guvernul si fiecare dintre membrii sai sunt obligati sa raspunda la interpelari in cel mult doua saptamani. Pentru motive temeinice Camera poate acorda un nou termen." conform Art. 162 din regulamentul Camerei Deputatilor.
Potrivit art. 112 din Constitutie, Guvernul si fiecare dintre membrii sai sunt obligati sa raspunda la interpelarile si intrebarile formulate de deputati sau senatori, iar Camerele pot adopta ,,o motiune prin care sa-si exprime pozitia cu privire la problema ce a facut obiectul interpelarii".
Exista anumite proceduri care reglementeaza raspunsul la intrebari si interpelari, astfel raspunsul la intrebare poate fi oral sau scris. Ministrii nu raspund la intrebari, daca cel care a formulat-o nu se afla in sala de sedinte. Insa raspunsul la interpelare este obligatoriu din partea executivului sau reprezentantului acestuia. Guvernul si fiecare dintre membrii sai sunt obligati sa raspunda la interpelarile formulate de senatori sau deputati.
Camera Deputatilor sau Senatul poate adopta o motiune simpla prin care sa-si exprime pozitia cu privire la o problema de politica interna sau externa ori, dupa caz, cu privire la o problema care a facut obiectul unei interpelari. Motiunile trebuie sa fie motivate si se depun la presedintele Camerei in cursul sedintelor publice. Dupa primirea motiunii presedintele Camerei o comunica de indata Guvernului si o aduce la cunostinta Camerei, dupa care dispune afisarea ei la sediul Camerei Deputatilor. 
Presedintele Camerei stabileste data dezbaterii motiunii, care nu poate depasi 6 zile de la inregistrarea acesteia, instiintand Guvernul in acest sens.
Motiunea de cenzura este procedura prin care Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pune in discutie raspunderea politica a Guvernului. Efectul admiterii motiunii de cenzura il constituie incetarea fortata a mandatului Guvernului.
Introducerea si sustinerea unei motiuni de cenzura sunt supuse procedurilor parlamentare stabilite de Constitutie si de Regulamentele sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului. Procedura controlului parlamentar prin motiunea de cenzura trebuie sa urmeze obligatoriu cativa pasi. Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin  1/4  din numarul total al deputatilor si senatorilor. Aceasta se depune la Presedintele Camerei in care s-a formulat. La data depunerii, motiunea de cenzura se comunica Guvernului si urmeaza sa fie dezbatuta in sedinta comuna a celor doua Camere. Pentru adoptarea motiunii de cenzura este necesara o majoritate absoluta, respectiv jumatate plus unul din numarul deputatilor si senatorilor. Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia o noua motiune de cenzura in aceeasi sesiune parlamentara, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Motiuni Simple si de Cenzura.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!