Moțiunea de Cenzură

Extras din referat Cum descarc?

Parlamentul adopta legi constitutionale, legi organice, legi ordinare, regu-lamente si motiunea de cenzura.
Motiunea de cenzura, reglementata de art.113 din Constitutia Romaniei, re-vizuita, ca o institutie din sfera raporturilor dintre Parlament si Guvern, reprezinta cea mai grava sanctiune in cadrul raspunderii politice a Guvernului fata de Parla-ment, deoarece are ca finalitate demiterea executivului prin retragerea increderii acordate de catre Parlament cu ocazia votului de investitura.
Desi Guvernul este supus votului de incredere al Parlamentului, acest vot de incredere nu este acordat odata pentru totdeauna. Motiunea de cenzura este, in cele mai multe cazuri, opera opozitiei care incearca pe aceasta cale, in pofida rezultate-lor alegerilor, ca constituie o noua majoritate parlamentara, in virtutea careia sa se formeze un nou Guvern, cu o alta componenta politica . 
Intr-o alta opinie, motiunea de cenzura are ca scop angajarea unei dezbateri publice asupra politicii Guvernului, in vederea demiterii sale. In aceeasi opinie de-miterea Guvernului este doar un rezultate urmarit .
Guvernul, conform art.109, alin.(1) din Constitutia Romaniei, revizuita, ,,raspunde politic numai in fata Parlamentului pentru intreaga sa activitate", iar conform art.113 alin.(1), ,,Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor".
Motiunea de cenzura apare ca o institutie simetric opusa votului de investitu-ra, intrucat Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputati-lor si senatorilor.
Regimul nostru constitutional nu admite promovarea unei motiuni individua-le de cenzura prin care sa se puna capat exercitarii functiei de un anumit membru al Guvernului, ceea ce face ca actele si faptele unui membru al guvernului sa poata fi imputate intregii echipe guvernamentale, in conditiile in care primul-ministru nu propune Presedintelui Romaniei revocarea acelui membru al Guvernului a carui conduita politica sau juridica poate declansa promovarea unei motiuni de cenzura .
Desi motivele care pot determina initierea unei motiuni de cenzura sunt din cele mai diverse, acestea ar putea fi incadrate in doua mari categorii: de natura in-stitutionala si de natura politica .
Din punct de vedere institutional, programul de guvernare, cel pe baza caru-ia Guvernul asigura conducerea politicii interne si externe a tarii, se afla intr-un stadiu inadecvat de implementare sau de executie neexistand o coordonare cores-punzatoare intre institutiile statului in efectuarea operatiunilor necesare unei guver-nari optime. Aceste disfunctionalitati sunt receptate de catre parlamentari pe diver-se canale, unele analizate anterior, cum sunt intrebarile, interpelarile sau anchetele parlamentare, altele care tin de comunicarea cu circumscriptiile electorale, in virtu-tea mandatului reprezentativ al deputatilor si senatorilor, la care se pot adauga peti-tiile cetatenilor, dezbaterea publica, inclusiv media etc.
Din punct de vedere politic, mandatul de incredere este singurul in temeiul caruia Guvernul poate functiona, constituie esenta raporturilor dintre Parlament si Guvern, de unde rezulta autonomia acestora, ca expresie a principiului separatiei si echilibrului dintre puterea legislativa si cea executiva in indeplinirea rolului con-stitutional ce le revine, potrivit art.61 alin.(1) si, respectiv, art.102 alin.(1) din, pre-cum si a functiilor lor specifice . 
Oricare ar fi motivele invocate, se creaza un conflict intre legislativ si execu-tiv, fapt care conduce la motiunea de cenzura.
Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii . Pentru a se putea verifica indeplinirea acestei conditii de valabilitate pentru introducerea motiunii de cenzura, este necesar ca numele si prenumele semnatarilor sa fie insoti-te de calitatea de deputat sau de senator, grupul parlamentar de care apartin si de semnatura .


Fisiere in arhiva (1):

  • Motiunea de Cenzura.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!