Moduri de Sesizare a Organelor de Urmărire Penală

Extras din referat Cum descarc?

In opinia profesorului universitar doctor Ion Neagu in lucrarea sa Drept procesual penal. Partea speciala publicata in cadrul editurii Global Lex, Bucuresti 2006, declansarea activitatii de urmarire penala este conditionata, in toate cazurile de incunostintarea acestora despre savarsirea unei actiuni. Mijlocul prin intermediul caruia este informat organul judiciar despre savarsirea unei infractiuni poarta denumirea de act de sesizare. Pentru declansarea mecanismului procesual se impune ca actul de sesizare sa fie intocmit in conformitate cu legea.
Sesizarea organelor judiciare poate fi din afara(externa) sau din oficiu(interna). 
Sesizarea externa se face prin plangere sau denunt, ca moduri obisnuite de sesizare, precum si prin unele moduri speciale de sesizare intalnite in situatiile in care numite persoane au obligatia sa informeze despre savarsirea unui infractiuni, aceste moduri fiind denumite si referinte obligatorii. Sub acest aspect, sesizarea poate fi primara si complementara.
Sesizarea este primara in ipoteza in care incunostintarea despre savarsirea unei actiuni a ajuns pentru prima oara in fata unui organ de urmarire penala. Sunt sesizari primare plangerea, denuntul, moduri speciale de sesizare si sesizarea din oficiu.
Sesizarea este complementara in ipoteza in care cauza a trecut anterior prin fata altui organ de urmarire penala.
Organele de urmarire penala nu pot incepe urmarirea decat daca au primit sesizarea anume prevazuta de lege.In acest sens, in art.221 alin.2 se arata ca, in situatia in care, potrivit legii, punerea in miscare a actiunii penale se face numai plangerea prealabila a persoanei vatamate, ori la sesizarea sau cu autorizarea organului prevazut de lege, urmarirea penala nu poate incepe in lipsa acestora. De asemenea potrivit art.221 alin3, urmarirea penala nu poate incepe fara exprimarea dorintei guvernului strain an cazul infractiunii prevazute in art. 171 din Codul Penal.
Uneori, in legatura cu modul de sesizare, legea (art.221 alin4) subliniaza necesitatea urgentei sesizarii, precum si obligatia ca sesizarea sa fie insotita de anumite documentatiei necesare inceperii urmarii penale si solutionarii cauzei. Astfel, cand prin savarsirea unei infractiuni s-a produs o paguba uneia din unitatile la care se refera art.145 din Codul penal . Modurile de sesizare legale au ca efect obligatia organelor de urmarire penala de a incepe urmarirea. Aceasta constituie o dispozitie imperativa, si nu o chestiune de libera apreciere pentru organele de urmarire penala. Sunt insa anumite situatii cand, desi au fost sesizate, organele de urmarire penala, in conformitate cu dispozitiile art.228, alin.4, au posibilitatea sa dea solutia neinceperii urmarii penale.
Plangerea 
Potrivit art.227, plangerea este incunostintarea facuta de catre o persoana fizica sau juridica careia i s-a cauzat o vatamare prin infractiune.
Plangerea, ca mod de sesizare a organelor de urmarire penala, nu poate fi confundata cu plangerea prealabila, aceasta din urma fiind, in acelasi timp, o conditie de pedepsibilitate si procedibilitate. Plangerea se deosebeste de plangerea prealabila si prin faptul ca, in timp ce plangerea poate fi suplinita print-un denunt sau o sesizare din oficiu, plangerea prealabila nu poate fi inlocuita cu nici o alta modalitate de sesizare. Pentru ca plangerea sa fie considerata un mijloc legal de sesizare a organelor de urmarire penala ea trebuie sa cuprinda: numele, prenumele, calitatea si domiciliul petitionarului, descrierea faptei care formeaza obiectul plangerii ,indicarea faptuitorului ,daca este cunoscut, si a mijloacelor de proba.
Din textul de lege nu rezulta faptul ca pe langa elemente componente ale unei plangeri se afla si indicarea incadrarii juridice a faptei. In consecinta, indicarea gresita, de catre cel ce face sesizarea, a unei asemenea incadrari in plangere nu poate determina alte efecte procesuale si un alt regim juridic decat cel care urmeaza a se aplica in realitate. 
Plangerea se poate face personal sau prin mandatar. Mandatul trebuie sa fie special, iar procura ramane atasata plangerii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Moduri de Sesizare a Organelor de Urmarire Penala.DOC

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!