Modificarea Unilaterala a Contractului Individual de Munca

Extras din referat Cum descarc?

Executarea contractului este guvernata de principiul stabilitatii in munca, ceea ce presupune ca modificarea si incetarea lui pot interveni numai in conditiile prevazute de lege . Codul muncii stabileste regula conform careia modificarea contractului individual de munca se poate face numai prin acordul partilor. Insa, prin exceptie, acesta se poate modifica si prin act unilateral al angajatorului, in conditiile prevazute de Cod (art 41 alin. 2) si doar daca se refera la unul din urmatoarele elemente: durata, locul muncii, felul muncii, conditiile de munca, salariul, timpul de munca si timpul de odihna (art 41 alin.3). Cel mai frecvent sunt supuse modificarii unilaterale locul, felul muncii si salariul.
Elementele contractuale care sunt supuse cel mai frecvent modificarii prin acordul partilor sau in mod unilateral si care au si cea mai insemnata relevanta juridica sunt locul muncii, felul muncii si salariul .
Modificarea unilaterala a contractului individual de munca de catre angajator se poate realizeaza prin delegare, detasare si in cazuri prevazute expres de articolul 48 din Codul muncii, precum si prin transfer in anumite ipoteze reglementate de legi speciale , iar in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca o masura de protectie a salariatului. Astfel de modificari unilaterale au la baza consimtamantul general si prealabil dat de salariat la incheierea contractului, prin recunoasterea posibilitatii generice a angajatorului de a lua aceste masuri in interesul bunului mers al serviciului.
Nu constituie o modificare a contractului de munca mutarea salariatului intr-un alt sediu al aceleiasi filiale, in aceeasi localitate, atata timp cat nu s-a schimbat felul muncii si nici cuantumul salariului.
1. DELEGAREA
Potrivit art 43 din Codul muncii, delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor sale de serviciu, in afara locului sau de munca. Salariatul indeplineste sarcinile respective in interesul angajatorului care l-a delegat, de regula pe langa un alt angajator .
In cazul delegarii se modifica locul obisnuit al muncii, restul elementelor din continutul contractului ramanand neschimbate. Esential pentru delegare este ca locul in care ea se efectueaza sa nu fie locul obisnuit de munca. 
Delegarea presupune existenta unui acord prealabil intre angajator si unitatea la care este trimis salariatul, care sa se refere la desfasurarea muncii la locul delegarii.
Delegarea prevazuta de Codul muncii trebuie deosebita de delegatia pe care gestionarul nevoit sa lipseasca are dreptul sa o dea, cu acordul angajatorului, unei persoane, pentru ca aceasta sa faca operatiunile de gestiune ce nu pot fi intrerupte.
Deasemenea, aceasta se deosebeste si de situatia juridica potrivit careia angajatorul poate numi prin decizie in posturile de conducere devenite vacante, numai pana la ocuparea acestora prin examen sau concurs, a unui inlocuitor.
Delegarea trebuie deosebita si de delegarea de atributii pe trepte ierarhice si compartimentele de munca. Aceasta este o opratiune specifica dreptului administrativ si reprezinta o masura de ordin organizatoric .


Fisiere in arhiva (1):

  • Modificarea Unilaterala a Contractului Individual de Munca.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!