Modele Contemporane de Alternative in Justitia Juvenila

Extras din referat Cum descarc?

Situatia copilului aflat in conflict cu legea reprezinta o prioritate in toate sistemele de justitie, fata de alte categorii de delincventi. Ignorarea regulilor speciale de tratament al delincventilor juvenili este inadmisibila pentru orice tara atat membra a ONU in general, cat si in calitate de membra a Consiliului Europei in particular.
Pe plan international au fost intreprinse importante actiuni privind determinarea standardelor de tratament al minorilor delincventi. Liga Natiunilor, in 1934 a determinat principiul separarii ,,detinutilor minori" de cei adulti in institutiile penitenciare, precum si separarea detinutilor acuzati de cei condamnati.
Regulile minime pentru tratamentul detinutilor, elaborate in 1955, au fost inspirate din standardele aprobate de Liga Natiunilor. Pactul International cu privire la Drepturile Civile si Politice din 1966 stabileste in articolul 14.4. ,,in cazul persoanelor minore, procedura judiciara trebuie sa fie in asa fel, incat sa se tina cont de varsta lor si posibilitatile de reabilitare a lor"
In prezent, pe plan international exista un sir de norme care au ca scop protectia copiilor in conflict cu legea:
- Conventia ONU cu privire la Drepturile Copilului din 1989
- Standardul de reguli minime al Natiunilor Unite pentru administrarea justitiei juvenile din 1985 (Regulile de la Beijing)
- Regulile Natiunilor Unite privind protectia minorilor privati de libertate din 1990
- Directivele Natiunilor Unite pentru prevenirea delincventei juvenile din 1989.
Comitetul de Ministri al Consiliului Europei, recunoscand importanta problemei, a elaborat in septembrie 2003 o noua Recomandare Rec(2003)20 referitor la noile moduri de abordare a delincventei juvenile si rolul justitiei juvenile.
Totalitatea de abordari ale instrumentelor internationale tin de o gama larga de probleme care necesita solutionare. Acestea se refera la instantele de judecata pentru minori, la varsta responsabilitatii, la conditiile de detentie, etc.
Accentul primordial, atat in instrumentele internationale, cat si in multe legislatii nationale se pune pe alternative in cazul procesului penal formal, precum si in cazul pedepselor penale privative de libertate.
Consiliul Europei, in recomandarea sus-numita, recunoscand faptul ca raspunsurile la problema delincventei juvenile trebuie sa fie pluridisciplinare si sa implice diferite agentii, fiind formulate in asa mod, incat sa abordeze varietatea factorilor care au un rol anumit la diferite nivele ale societatii: vine cu recomandari strategice. Aceste recomandari determina justitia juvenila ca element al unei strategii comunitare extinse pentru prevenirea delincventei juvenile, element ce tine cont de intreg contextul in care s-a comis infractiunea: familia largita, scoala, vecinii si prietenii. Raspunsurile mai tin de marirea numarului de alternative potrivite pe care sa le foloseasca organele de urmarire, reflectand interesul superior al minorului. Statelor li se recomanda dezvoltarea unui spectru mai larg de sanctiuni si masuri comunitare inovatoare si mai eficiente cu respectarea principiului proportionalitatii, acordand victimei mediere, restaurare, reparare in cazurile oportune.
Din ce in ce mai multe tari recunosc, in unele cazuri, inutil contactul minorului cu sistemul clasic de justitie. Acest fapt este mai bine observat in cazul delincventilor care au comis pentru prima data o infractiune neinsemnata. Alternativele ar putea insemna examinarea cazului de un alt organ decat judecatorie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modele Contemporane de Alternative in Justitia Juvenila.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!