Modalitățile Liberării De Răspunderea Penală

Extras din referat Cum descarc?

Interventia juridica penala, reactia sociala impotriva faptelor nelegitime a tuturor celor care incalca legea, necesita o fundamentare stiintifica, avind un scop bine determinat. Atingerea scopurilor generale si speciale de preventie de multe ori este posibila fara tragerea vinovatilor la raspunderea penala.
In anumite conditii scopurile cercetarii si reducerii preventiei generale si speciale sunt realizate si fara aplicarea raspunderii penale sau a pedepsei penale, ceea ce se poate face spre exemplu cu ajutorul masurilor de constringere cu caracter educativ.
In cele ce urmeaza, adica in continutul propriu zis al lucrarii date, voi incerca sa desemnez fiecare modalitate de liberare de raspunderea penala dupa care voi incerca si sa caracterizez detaliat fiecare modalitate in parte. Atingerea scopurilor generale si speciale de preventie prevazute de Codul Penal al Republicii Moldova care prevede ca pedeapsa constituie nu numai o osinda pentru infractiunea, ci are drept scop si corectarea si reducerea condamnatilor in spiritul atitudinii cinstite fata de munca, executarii stricte a legilor, precum si prevenirea savirsirii de noi infractiuni atit din partea condamnatilor, cit si din partea altor persoane. Pedeapsa nu urmareste drept scop de a cauza suferinte fizice sau injosirea demnitatii persoanei.
Atingerea acestor scopuri de multe ori este posibila fara tragerea vinovatilor la raspundere penala.
Raspunderii penale, dupa cum se stie nimeni nu poate fi declarat vinovat de savirsirea unei infractiuni nici supus unei pedepse penale, decit in baza unei hotariri a instantei de judecata si in stricta confromitate cu legea penala.
Pentru rezolvarea efectiva a acestor probleme, legislatorul, conducindu-se de principiul umanismului si folosind adeseori metoda increderii, prevede diverse categorii de raspundere penala.
Raspunderea penala apare ca o consecinta inevitabila a savirsirii unei infractiuni, deoarece, astfel, intregul mecanism al reglementarii juridice a relatiilor de aparare sociala ar deveni inoperanta.
Dar inevitabilitatea raspunderii penale nu trebuie inteleasa in mod simplist, deoarece exista unele situatii, stari sau fenomene care fac ca raspunderea penala nu numai sa nu fie necesara, dar sa fie neindicata, motiv pentru care legiuitorul a inteles sa inlature raspunderea penala.
Inlaturarea raspunderii penale nu este un act arbitrar, necesitatea ei este determinata de anumite fenomene ce fac ca ea, utilitatea raspunderii penale sa dispara, cum avem spre exemplu: stingerea ecoului social al infractiunii; restabilirea ordinii sociale o data cu trecerea timpului, schimbarea unor raporturi intre parti in societate.
Inlaturarea raspunderii penale nu duce la inlaturarea caracterului penal al faptei, ci doar la inlaturarea aplicarii sau unei pedepse. Insasi notiunea de raspundere penala, a aparut in dreptul penal al tarii noastre in anul 1961, cind Codul Penal al Republicii Moldova a folosit aceasta notiune in denumirea ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Modalitatile Liberarii De Raspunderea Penala
    • Referat.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1.	A.Borodac "Drept Penal" partea generala. Chisinau "Stiinta1994".
2.	"Cod Penal" al Republicii Moldova adoptat la 1ianuarie 2003.
3.	Augustin Ungureanu "Dreptul Penal Roman "partea generala. Bucuresti 1995.
4.	I.Macari "Drept Penal" partea generala. Chisinau 1999.
5.	"Codul Penal"al Romaniei.
6.	 Alexandru Buroi "Drept Penal" partea generala. Bucutesti 1997.
7.	Costica Bulai "Drept Penal" partea generala. Bucutesti 1997.
8.	 Dobrinoiu Vasile "Drept Penal" partea generala. Bucutesti 1992.
9.	 "????????? ????????? ?????" ????? ?????. ????????????? ???????????? 1972 .
10.	Constantin Bulai, Mitrache Constantin, "Drept penal roman"partea generala, vol.2. Bucuresti 1992.
11.	Maria Zoljneac "Drept Penal" partea generala. Bucuresti 1994.
12.	Mihail Birgau "Prevenirea infractiunilor savirsite de minori". Chisinau 1998.
13.	????????? ?????. ????? ?????.  ?????? 2001.
14.	Drept penal.Partea generala. Editia-III Alexandru Boroi.
15.	Drept penal roman, partea generala. Lumina Lex. Bucuresti 1995. pag.245-262
16.	Editura Juridica. Drept penal general.Iancu tanasescu ;Calin Tanase ;Gabriel Tanasescu. Pag.704-727.
17.	Matei Basarab .  Drept penal vol.2 . Editura


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!