Modalitati de Executare, in Stare de Libertate, a Pedepselor Privative de Libertate

Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I
Locul dreptului executarii sanctiunilor 
de drept penal in sistemul dreptului
Dreptul executarii sanctiunilor de drept penal, ca noua ramura de drept autonoma, se inscrie in sistemul nostru de drept, firesc, dupa dreptul procesual penal.
Intre diferitele ramuri de drept exista anumite legaturi mai stranse sau mai slabe. In cazul dreptului executarii sanctiunilor de drept penal, desprins din dreptul penal si devenit ramura de drept autonoma, exista legaturi stranse cu dreptul penal (material, substantial) si cu dreptul procesual penal (formal), ceea ce nu-I afecteaza caracterul de ramura de drept autonoma.
Dreptul executarii sanctiunilor de drept penal
si dreptul penitenciar
In materia executarii sanctiunilor de drept penal, in unele tari europene s-a dezvoltat o ramura mai restransa de drept penal, anume dreptul penitenciar, avand ca obiect de reglementare executarea pedepselor privative de libertate.
Aceasta ramura de drept isi justifica existenta prin importanta pe care o are executarea pedepsei privative de libertate in sistemul sanctionator, pedeapsa care se infatiseaza sub diferite forme (recluziune, munca silnica, detentiune pe viata, detentiune severa, inchisoare etc.), prin frecventa cu care se aplica aceasta pedeapsa a carei executare dureaza in timp (uneori multi ani), ca si prin problematica pe care o ridica (aceea a locurilor de detinere, a organizarii si functionarii penitenciarelor, a modurilor de executare s.a.) . Asa fiind, necesitati de ordin teoretic si practic au impus edictarea de norme speciale de drept privind executarea pedepselor privative de libertate, care se executa in penitenciar - de aici si denumirea de drept penitenciar. Pe langa acestea au aparut si lucrari de stiinta penitenciara, ceea ce a stimulat dezvoltarea dreptului penitenciar (Belgia, Franta, Italia etc.). Observam ca dreptul penitenciar, ca ramura de drept, a cunoscut o dezvoltare mai mare in tarile care aveau deja o traditie in materie si, concomitent, in aceste tari, s-a dezvoltat stiinta penitenciara .
In prezent, in Romania, avand in vedere ca Legea 294/2004 contine dispozitii pentru executarea pedepselor si a masurilor preventive privative de libertate, exista o baza normativa pentru dezvoltarea dreptului executarii sanctiunilor de drept penal ca ramura de drept cuprinzatoare.
Aceasta ramura de drept are o baza legislativa mai larga si s-a constituit ca urmare a aparitiei de legi executionale penale, prin care se reglementeaza executarea tuturor sanctiunilor de drept penal. In atare situatie, dreptul executarii sanctiunilor de drept penal include si normele privind executarea pedepselor privative de libertate si, pe cale de consecdinta, el incorporeaza si dreptul penitenciar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modalitati de Executare, in Stare de Libertate, a Pedepselor Privative de Libertate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!