Modalitati de Dobandire a Dreptului de Proprietate Publica

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 2
a) Dobandirea dreptului de proprietate publica pe cale naturala 3
b) Dobandirea dreptului de proprietate publica prin achizitii publice efectuate in conditiile legii 3
c) Dobandirea dreptului de proprietate publica prin expropriere pentru cauza de utilitate publica 4
d) Dobandirea dreptului de proprietate publica prin acte de donatie sau legate 5
e) Trecerea unor bunuri din domeniul public privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale in domeniul public al acestora, pentru cauza de utilitate publica. 5
f) Dobandirea dreptului de proprietate publica prin alte moduri prevazute de lege. 6
Concluzie 7
Bibliografie 8


Extras din referat Cum descarc?

Motto : ,,Ubi ius ibi remedium"
Unde exista norme de drept exista si o cale de realizare.
Introducere
Modul de constituire a domeniului public reprezinta, asa cum s-a aratat intr-un capitol precedent, unul dintre criteriile de clasificare a bunurilor apartinand domeniului public. Astfel, in raport cu acest criteriu, sunt bunuri care apartin domeniului public natural si bunuri care apartin domeniului public artificial. Domeniul public natural este domeniul public format printr-un fapt natural, constatat ca atare de organele executi v-administrative.Sunt astfel de bunuri naturale: bogatiile subsolului, spatiul aerian, apele cu potential energetic 212b18c valorificabil, apele navigabile si acelea care pot fi folosite in orice alt mod in interes public national, parcurile nationale, rezervatiile naturale si monumentele naturii, tarmul marii, plaja maritima si marea teritoriala, resursele naturale ale zonei economice si ale platoului continental etc. Domeniul public artificial este domeniul public format din bunuri care au fost realizate in urma unor activitati omenesti.Sunt astfel de bunuri artificiale: autostrazile si drumurile publice, canalele navigabile, caile ferate si instalatiile feroviare, retelele de distribuire a energiei electrice, retelele de telecomunicatii, conductele de transport ale titeiului si gazelor naturale, lacurile de acumulare si barajele, porturile maritime si fluviale, fortificatiile, aeroporturile etc.
Modalitatile de constituire a domeniului public au constituit preocuparea si obiectul de reglementare al legiuitorului roman. Astfel, potrivit art.7 din Legea nr.213/1998, dreptul de proprietate publica se dobandeste:
- pe cale naturala; - prin achizitii publice efectuate in conditiile legii; - prin expropriere pentru cauza de utilitate publica; - prin acte de donatie sau legate acceptate de Guvern, de consiliul judetean sau de consiliul local, dupa caz, daca bunul in cauza intra in domeniul public; - prin trecerea unor bunuri din domeniul privat al statului sau al unitatilor administrativ- teritoriale in domeniul public al acestora, pentru cauza de utilitate publica; - prin alte moduri prevazute de lege.
a) Dobandirea dreptului de proprietate publica pe cale naturala
Mai intai, dobandirea acestui drept pe cale naturala nu este explicata de lege (de altfel, in textul corespunzator din Noul Cod civil, acest mod de dobandire nu a mai fost mentionat). in masura in care dispozitia art. 7 lit. a) din Legea nr. 213/1998 ar avea in vedere bogatiile de interes public ale subsolului care s-ar forma in viitor pe teritoriul tarii, s-a apreciat ca ea ar fi inutila, intrucat asemenea bunuri sunt proprietate publica pe baza art. 136 alin. (3) din Constitutie sau al unor dispozitii cuprinse in legi speciale56. in realitate, legea, in sens de act normativ, nu poate fi niciodata prin ea insasi izvorul concret al unui raport juridic si temeiul dobandirii unui drept. Situatiile in care legea este considerata ca mod de dobandire al dreptului de proprietate privata sau publica cuprind fapte juridice in sens restrans. Aceste fapte juridice sunt izvorul concret al raportului juridic pe temeiul caruia se dobandeste dreptul de proprietate, efect care se produce, este adevarat, tocmai pentru ca legea, ca act normativ, il prevede. Asadar, dobandirea dreptului de proprietate publica pe cale naturala se refera, in primul rand, la momentul initial al transformarii dreptului de proprietate socialista de stat, specific regimului comunist, in drept de proprietate publica si in drept de proprietate privata asupra bunurilor din domeniul public si asupra bunurilor din domeniul privat, ca efect al instaurarii principiilor democratiei constitutionale si ale economiei de piata libera57. in al doilea rand, acest mod de dobandire este operant in legatura cu bogatiile de interes public ale subsolului si cu alte resurse naturale mentionate in art. 136 alin. (3) din Constitutie si in alte legi organice ca obiect exclusiv al proprietatii publice, care s-ar forma in viitor pe teritoriul tarii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modalitati de Dobandire a Dreptului de Proprietate Publica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!