Mobing-ul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

,,FOCUL VUI, Pagini din istoria inventiilor si descoperirilor romanesti" - Dinu Moroianu, I. M. Stefan. aMajoritatea dintre noi, cand auzim de "hartuire", ne gandim automat la termenul de "hartuire sexuala". Numai ca hartuirea la locul de munca inseamna mult mai mult decat cea sexuala.

De altfel, pentru aceasta forma de presiune se foloseste termenul "harassment", in timp ce hartuirile, in ansamblul lor, poarta denumirea generica de "mobbing" (de la "mob"= "gloata", "multime", dar si "mitocan"). Iata asadar ce insemna mobbing-ul - "mitocanie" - un termen care spune multe, dar nu totul.

Ce este mobbing-ul?

Hartuirea poate fi asociata cu activitatea care duce la crearea unei situatii tensionate, cauzate de un comportament necorespunzator din partea unuia dintre angajati, comportament directionat asupra unei persoane anume din cadrul mediului de lucru. In literatura de specialitate, hartuirea este legata de aspectele referitoare la sex, religie, orientare politica etc.

Cele cinci tipuri de hartuire

Pe o scara de la unu la cinci, pe primul loc regasim acea forma de hartuire care are drept scop reducerea angajatului la tacere. Acestuia i se interzice sa-si exprime parerea, nu mai este implicat intr-o actiune de comunicare, este izolat fata de colegi, acestia nu ii mai vorbesc, iar managerii nu ii mai furnizeaza feed-back. E grav daca aceasta atitudine porneste de la sef, pentru ca, in acest caz, subalternii vor prelua aceasta atitudine printr-un soi de rezonanta (peste tot exista "yes-meni"!) si se vor comporta dupa chipul si asemanarea managerului. Iar cel hartuit va intra intr-o stare de autism.

O a doua forma de mobbing este cea prin care se urmareste izolarea fizica a unui angajat. Acestuia i se da cel mai indepartat birou, unde nu ajunge aproape nimeni, nu vine nimeni sa vada ce mai face. Este uitat acolo, parasit "pe o insula pustie". Nimeni nu ii simte lipsa si nimanui nu ii e dor de el.

Pe locul trei, se afla tipul de hartuire care consta in nevalorificarea intentionata a intregului potential al unui salariat. Nu i se da mai nimic de facut sau i se dau sarcini usurele, si asta nu in scopul de a-l menaja! In acest fel, i se induce ideea ca e aproape nefolositor organizatiei, o "persoana dispensabila" sau, pur si simplu, incompetent, un om care nu e in stare sa duca la indeplinire sarcini mai serioase.

A patra forma de mobbing consta in ridiculizarea unei persoane. "Sunt luate in deradere chiar si lucruri care, in mod uman, etic si legal, nu pot fi ridiculizate. Se ajunge sa se rada pana si de felul in care acea persoana merge, de felul in care arata", afirma psihologul Daniela Neagu.

In fine, locul cinci este ocupat de agresiunile fizice, unde pot intra si cele de natura sexuala, si care, evident, au cele mai grave, rapide si directe efecte. Din fericire, aceasta forma de mobbing este cea mai putin intalnita. Destul de rar se vad cazuri in care oamenii ajung sa

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mobing-ul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
3 432 cuvinte
Nr caractere:
18 040 caractere
Marime:
23.31KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
agresiune, hartuire, drepturi, legi
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Gotea Mihaela
Sus!