Minoritatea Faptuitorului

Extras din referat Cum descarc?

Concept.
Potrivit art. 50 din noul Cod penal ,,Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, savarsita de un minor care la data comiterii acesteia nu indeplinea conditiile legale pentru a raspunde penal".
In baza acestor dispozitii minoritatea faptuitorului poate fi definita ca fiind acea stare de incapacitate psihica, in care se afla minorul datorita insuficientei sale dezvoltari psihofizice si care il pune in imposibilitatea de a intelege semnificatia sociala a faptelor sale si de a-si manifesta in mod constient vointa.
Insuficienta dezvoltare psihofizica a minorului exclude vinovatia si implicit caracterul penal al faptei sale. Spre deosebire de iresponsabilitate, la care incapacitatea psihica este datorata alienatiei mintale sau altor cauze care au determinat starea psihica anormala a persoanei, minoritatea, care exclude si ea vinovatia, nu este o stare psihica, ci o stare normala de insuficienta dezvoltare psihofizica datorata varstei tinere .
Avand in vedere particularitatile dezvoltarii biopsihice a persoanei, in dreptul penal, s-a impus cu necesitate stabilirea unei limite de varsta, sub care sa fie exclusa raspunderea penala a minorului. Pana la o anumita var!sta minorul este deci prezumat ca fiind lipsit de capacitate penala, deoa!rece nu are reprezentarea semnificatiei sociale a actiunilor sau inactiuni!lor lui.
Prin dispozitiile art. 99 alin. 1 Cod penal, s-a stabilit ca ,,minorul care nu a implinit varsta de 14 ani nu raspunde penal", iar in alin. 2 al aceluiasi articol, s-a stabilit ca ,,minorul care are varsta intre 14 si 16 ani raspunde penal numai daca se dovedeste ca a savarsit fapta cu discernamant".
Minoritatea faptuitorului -- cauza care inlatura caracterul penal al fap!tei -- priveste atat pe minorul care nu a implinit 14 ani, cat si pe minorul intre 14 si 16 ani care a savarsit fapta fara discernamant.
Pentru minorul care nu a implinit varsta de 14 ani se prezuma absolut ca nu are responsabilitate penala. Minorul care are varsta intre 14 si 16 ani este prezumat relativ ca nu are discernamantul faptelor sale. Aceasta pre!zumtie fiind relativa se poate rasturna prin dovada ca la savarsirea faptei concrete a avut discernamant.
Dovada discernamantului in savarsirea faptei concrete incuba acuzarii, in favoarea minorului fiintand prezumtia relativa a lipsei discernamantului.
Conditiile in care minoritatea faptuitorului inlatura caracterul penal al faptei sunt:
a) Sa se fi savarsit o fapta prevazuta de legea penala. 
Sa fie comisa o fapta prevazuta de legea penala Pentru a se pune problema inlaturarii caracterului penal al faptei minorului este necesar ca acesta sa fi savarsit o fapta prevazuta de legea penala. Potrivit prevederilor art. 144 C.pen., prin savarsirea unei infractiuni (sau comiterea unei infractiuni) se intelege savarsirea oricareia dintre faptele pe care legea le pedepseste ca infractiune consumata sau ca tentativa, precum si participarea la comiterea acestora ca autor, instigator sau complice. Nu intereseaza, de asemenea, daca fapta este incriminata in partea speciala a Codului penal ori in dispozitiile unei legi speciale care include incriminari si pedepse .


Fisiere in arhiva (1):

  • Minoritatea Faptuitorului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!