Mijloacele Tehnico Stiintifice Folosite In Efectuarea Expertizelor Criminalistice

Extras din referat Cum descarc?

Un rol deosebit in activitatea si administrarea justitiei penale ii revine expertizei judiciare. Ea fiind prevazuta de legislatia in vigoare ca principalul mijloc de obtinere a datelor probante prin examinarea diferitelor obiecte materiale descoperite la fata locului sau ridicate in cadrul efectuarii altor actiuni procesuale.
Expertizei criminalistice i se atribuie practic orice obiect material fie de natura organica fie anorganica daca el desigur este purtator de informatii probante si daca evidentierea si descifrarea acestei informatii impune efectuarea unei examinari speciale bazate pe utilizarea mijloacelor si metodelor criminalistice.
Cele mai frecvent intalnite obiecte al expertizei criminalistice sunt: fragmentele textuale tiparite si executate de mana, anonime sau dubioase, din punct de vedere al autentificariilor, rechezite si suporturi materiale al documentelor, acte oficiale, diverse obiecte materiale purtatoare de urme de maini, de picioare, de mijloace de transport, instrumente. Mijloacele si utilajele de incuiere, munitiile si urmele tragerii din arma de foc, armele albe.
Diversitatea obiectelor expertizei criminalistice determina dupa cum este si feresc complexitatea sarcinilor acesteia. descoperirea urmelor (de corodare, de impuscatura, de narcotice; ) in situatiile in care evedentierea lor impune aplicarea metodelor si mijloacelor criminalistice speciale; reconstituirea obiectelor materiale, a textelor inlaturate sau decolorate, a elementelor de marcare reliefata deteriorate, a infatisari exterioare a unei persoane in baza oaselor craniului; In vederea descoperirii elementelor caracteristice de marimi scazute a obiectelor de examinare se apeleaza la mijloacele optice de marire.
Institutiile de expertiza sunt dotate cu diferite tipuri de microascoape cele mai frecvent utilizate fiind: microscopul stereoscopic, microscopul comparator, microscopul de polarizare, microscopul electronic.
Expertizele efectuate de catre specialistii institutiilor de expertize judiciare cum ar fi acele destinate determinarii provenientei diferitelor fragmente de obiecte sau urme sun forma de resturi de substante sunt bazate pe determinarea structurii de compozitie si deci impun aplicarea metodelor si mijloacelor de analiza spectrala, cromatografica, elecrtochimica. Utilizarea acestor mijloace reclama cunostinte de profesiune in ramurile respective ale stiintelor naturale.
...


Fisiere in arhiva (1):

  • Mijloacele Tehnico Stiintifice Folosite In Efectuarea Expertizelor Criminalistice
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!