Migrația din perspectiva pactului internațional de la Maarakech

Cuprins referat Cum descarc?

1. Migratia internationala ...2
2. Migratiile in ultimele decenii .3
2.1. Migratia fortata .3
2.2. Migratia legala ...3
2.3. Migratia ilegala ..4
3. Pactul international pe migratie ..5
3.1. Ratificarea Pactului mondial asupra migratiei ...6
3.2. Prejudecatile de aplicare a drepturilor omului ...8
3.3. Tarile privind pactul asupra migratiei 9
Concluzii .10
Bibliografie ..10


Extras din referat Cum descarc?

1. Migratia internationala
O componenta importanta a fenomenului demografic, care exercita influenta nemijlocita asupra fortei de munca si, totodata, o caracteristica fundamentala a populatiei zilelor noastre, o reprezinta miscarea populatiei, deplasarea ei dintr-un loc in altul. Acest drept a fost recunoscut de mai bine de 50 de ani, odata cu adoptarea Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, care stipuleaza faptul ca orice persoana are dreptul sa se mute si sa traiasca in interiorul granitelor oricarui stat.
Astazi, intr-o lume din ce in ce mai interconectata, migratia internationala a devenit o realitate care atinge aproape toate colturile lumii, distinctiile tara de origine, tranzit ori destinatie devenind, deseori, depasite. Transportul modern a facut mobilitatea persoanelor mai accesibila, mai ieftina si mai rapida. In acelasi timp, conflictul, saracia, inegalitatea si lipsa locurilor de munca decente se numara printre motivele care obliga oamenii sa-si paraseasca domiciliile in cautarea unui viitor mai bun pentru ei si pentru familiile lor. In lume s-au inregistrat migratii majore, ca numar de populatie sau perioada de timp. Cea mai celebra este migratia evreilor, care au plecat in toate colturile lumii dupa ce templul din Ierusalim a fost distrus de catre romani in secolul I d.Hr. o alta migratie de proportii a fost cea a polonezilor, dupa ce statul lor a fost cucerit de imperiile vecine, o data in secolul al XVIII-lea si a doua oara in timpul celui de-al doilea Razboi mondial. 
Migratia internationala este un fenomen care implica consecinte demografice, sociale, economice si politice a crescut semnificativ incepand cu 1980, iar interesul pentru analiza acestui proces s-a intensificat si a cuprins toate regiunile lumii. Dezbaterile privind fertilitatea redusa, imbatranirea populatiei, somaj, export de inteligenta, drepturile omului, integrarea sociala, xenofobia, traficul de fiinte umane si securitatea individului obliga organismele internationale sa reanalizeze politicile privind migratia internationala, precum si potentialele beneficii sau dezavantaje care implica tarile de tranzit sau tarile expeditoare/primitoare de migranti. In cadrul migratiei internationale, intalnim doua procese strans legate intre ele: imigratia si emigratia.
Imigratia este primirea populatiei deplasata in tara de destinatie, temporar sau definitiv. Tara de primire sau tara de imigratie se caracterizeaza, din punct de vedere economic, printr-un grad relativ mai ridicat de dezvoltare economica.
Emigratia reprezinta deplasarea pendulatorie a populatiei intre tara de origine (resedinta) si locul de munca (tara de primire). In acest caz, tara de origine se caracterizeaza printr-un grad mai redus de dezvoltare economica, o pondere ridicata a tineretului si, in general, a populatiei apte de munca in totalul populatiei, natalitate ridicata, absenta posibilitatilor de utilizare pe plan national a fortei de munca disponibile, absenta investitiilor in unele sectoare economice.
Asa cum exista factori care imping populatiile la migratii dintr-un teritoriu, exista factori care atrag spre un teritoriu anume: industria dezvoltata, conditii mai bune de viata, protectia sociala mai buna (existenta unor ajutoare substantiale pentru someri, pentru maternitate, pentru pensie), securitate personala, ingrijire medicala mai buna si conditii optime de educatie etc. Un important factor care atrage este si politica statului cu privire la emigratie. State precum Canada, S.U.A, Australia sau Noua Zeelanda incurajeaza imigratia prin programe speciale care acorda facilitati emigrantilor. Migratiile produc efecte atat in tarile de destinatie cat si in tarile de origine.
Cel de-al Doilea Razboi Mondial a determinat masive miscari de populatii. Mai intai evreii au fost deportati in lagare din toate teritoriile cucerite de germani si aliatii lor. O parte au reusit sa plece in Asia sau America. Peste 6 milioane de evrei au fost exterminati in lagarele de concentrare. O plecare masiva a evreilor se realizeaza dupa incheierea razboiului determinata de crearea, in 1948, a statului modern Israel. O alta migratie de proportii a fost cea a polonezilor. Statul lor a fost ocupat de Germania si U.R.S.S. Sovieticii au expulzat 12 milioane de polonezi din teritoriile anexate iar germanii au exterminat 90% din evreii polonezi. Cehoslovacii din Regiunea Sudeta au avut de suferit foarte mult deoarece a trebuit sa evacueze teritoriul pe care l-a ocupat Hitler in 1938, in urma acordului de la Munchen.
2. Migratiile in ultimele decenii
2.1. Migratia fortata Diaspora reprezinta totalitatea comunitatii de o origine etnica aflata in strainatate. Exilul reprezinta emigrarea fortata a unei persoane. Se apreciaza ca astazi diaspora romaneasca este de aproximativ 10-12 milioane de persoane. In perioada comunista un numar mare de oameni politici din perioada interbelica si oameni de cultura au fost obligati sa plece in exil, datorita persecutiilor la care au fost supusi de catre securitate.
2.2. Migratia legala este forma unanim acceptata de catre toate statele lumii, pentru ca poate fi controlata ca numar de persoane, locuri si domenii de munca si deopotriva poate fi determinata in timp. In acest sens, statele incheie acorduri, intelegeri, tratate sau conventii prin care acorda facilitati lucratorilor care migreaza legal si se obliga sa respecte conditiile legale de munca si de protectie sociala ca si pentru cetatenii proprii. La respectarea drepturilor si obligatiilor stipulate in acorduri vegheaza reprezentantii statelor respective, care, in virtutea atributiilor cu care sunt investiti, pot interveni pe langa autoritatile statului beneficiar in vederea remedierii situatiei. In acest mod, migratia poate fi usor controlata de statul beneficiar al muncii prestate pentru ca acesta ofera numai locurile de munca pe care cetatenii sai nu le-au ocupat (sau nu au dorit sa le ocupe) din diverse motive. Migratia legala da posibilitatea statelor sa-si colecteze taxele si impozitele aferente castigurilor realizate de proprii lucratori in strainatate si sa cuantifice aceste venituri pentru a le stabili in mod just in raport cu deficitul bugetar. Nu trebuie uitat faptul ca, in urma acestor acorduri, statele implicate castiga si prin schimbul cultural, social si tehnologic care se realizeaza intre populatiile care intra in contact.


Fisiere in arhiva (1):

  • Migratia din perspectiva pactului international de la Maarakech.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1.Verwilghen, M. (2004), dezbaterea internationala cu tema ,,Relatia de cauzalitate intre procesul migratiei si dezvoltarea la nivel global", Bruxelles 
2. www.europa.eu.int
3. http://accentmontreal.com
4. http://www.preferatele.com


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!