Metodologia Investigarii unor Infractiuni care Aduc Atingere Patrimoniului

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL I: METODOLOGIA INVESTIGARII UNOR INFRACTIUNILOR CARE ADUC ATINGERE PATRIMONIULUI
Sectiunea 1. PARTICULARITATI METODOLOGICE PRIVIND INVESTGAREA FURTULUI SI A TALHARIEI.2
1.1. Consideratii Introductive.2
1.2. Principalele probleme care trebuie clarificate prin cercetarea furtului si a talhariei.3
Sectiunea 2. MASURI LUATE IN VEDEREA INVESTIGARII FURTULUI SI TALHARIEI
2.1 Constatarea infracsiunilor flagrante.4
2.2. Cercetarea la fata locului.5
2.3. Ascultarea persoanei vatamate.6
2.4. Audierea martorilor.6
2.5. Efectuarea de perchezitii.7
2.6. Identificarea si prinderea faptuitorilor.7
Sectiunea 3. ACTIVITATI DE URMARIRE PENALA EFECTUATE IN ANCHETAREA FURTULUI SI TALHARIEI.8
3.1. Ascultarea invinuitilor sau a inculpatilor.9
3.2. Efectuarea prezentarilor pentru recunoastere si a reconstituirilor.9
Sectiunea 4. PARTICULARITATI ALE INVESTIGARII FURTULUI.10
4.1. Furtul din locuinte.10
4.2. Furtul din buzunare.11
4.3. Furtul din si de autoturisme.12
4.4. Alte forme de furt.13
Sectiunea 5. PARTICULARITATI PRIVIND INVESTIGAREA FURTULUI SI A TALHARIEI IN PAGUBA PROPRIETATII PUBLICE.14
BIBLIOGRAFIE.16


Extras din referat Cum descarc?

METODOLOGIA INVESTIGARII UNOR INFRACTIUNILOR CARE ADUC ATINGERE PATRIMONIULUI
Sectiunea 1. PARTICULARITATI METODOLOGICE PRIVIND INVESTGAREA FURTULUI SI A TALHARIEI
1.1 CONSIDERATII INTRODUCTIVE
Furtul, sub diversele sale forme,se numaraprintre cele mai vechi fapte indreptate impotriva patrimoniului, pedepsite de legile din toate timpurile, datorita , atat pericolului sau social, cat si frecventei cu care a fost savarsit. La aceasta se mai poate adauga ponderea crescuta pe care o detine, in comparatie cu alte infractiuni savarsite in dauna relatiilor patrimoniale, cum ar fi, de pilda, pirateria sau gestiunea frauduloasa.
Actuala reglementare priveste patrimoniul in sensul sau larg, fara sa se mai faca distinctie intre proprietatea publica sau privata, cu incriminari distincte. Prin Legea nr. 140/1996, au fost abrogate art. 223-235 C. Pen., respectiv Titlul IV al partii speciale a Codului penal. Desi reglementarile erau, in continut identice, distinctia o facea natura obiectului juridic special (avtul obstesc) .
a. Furtul, in forma sa simpla, potrivit prevederilor art. 208 C. Pen., consta in luarea unui bun mobil, di posesia sau detentia cuiva, fara consimtamantul acestuia in scopul de a si-l insusi pe nedrept. De asemenea, constituie furt, luarea in conditiile de mai sus, a unui vehicul, cu scopul de a-l folosi pe nedrept.
In ceea ce priveste furtul calificat, acesta consta din savarsirea lui intr-una din imprejurarile prevazute de art. 209 C. pen., lit. a-i, dintre care amintim, savarsirea de doua sau mai multe persoane impreuna, intr-un loc public, in timpul noptii sau al unei calamitati, prin efractie, escaladare etc. 
Alte forme ale furtului calificat, sanctionate cu aceeasi pedeapsa, sunt cele prevazute in alin. 2 literele a-b. De exemplu, furtul unui bun din patrimoniul national, al unui act de stare civila sau de identitate. In art. 3, lit. a-g, sunt incriminate alte forme de furt calificat : titei, din sistemele de irigatii, retelele electrice s.a.
b. Tilharia, confrom prevederile art. 211 C. Pen., este furtul savarsit cu violenta sau amenintari ori prin punerea victimei in stare de inconstienta sau neputinta de a se apara, precum si furtul urmat de intrebuintarea unor astfel de mijloace pentru pastrarea bunului furat sau pentru inlaturarea urmelor infractiunii si pentru ca faptuitorulsa-si asigure scaparea. In cuprinsul aceluiasi articol, sunt prevazute si formele calificate ale tilhariei si anume cele prevazute la literele ah sau cand a produs consecintele deosebit de grave sau moartea victimei, astfel cum s-a stabilit prin Legea nr. 14/1996.
1.2. Principalele probleme care trebuie clarificate prin cercetarea furtului si a talhariei
Cercetarea furtului si a talhariei, atat in paguba proprietatii private, cat si a celei publice, presupune elucidarea unor aspecte de natura sa serveasca la contrararea elementelor constitutive ale acestor infractiuni. Principalele probleme care se cer a fi rezolvate sunt, in esenta, urmatoarele:
- Determinarea concreta a bunurilor mobile luate din posesia sau detentia legitima a unei persoane ori a unei unitati din cele prevazute de art. 145 C. Pen. De rezolvarea acestei probleme depinde atat incadrarea faptei in prevederile art. 208 sau 211 C. Pen., cat si stabilirea calitatii, cantitatii si valorii bunurilor furate, in vederea estimarii cuantumuluii prejudiciului cauzat si a recuperarii sale. 
- Stabilirea exacta a locului savarsirii faptei are semnificatii juridice multiple. De exemplu, in functie de locul din carfe s-a sustras, furtul poate fi simplu sau calificat (furt intr-un loc public sau intr-un mijloc de transport in comun).
Determinarea momentului savarsirii este importanta, pe de o parte , pentru incadrarea faptei in categoria furtului, atunci cand este luat un bun ce apartine in intregime sau in parte faptuitorului, dar care se gasea in posesia sau detinerea legitima a altei persoane (art. 208 C. Pen.). Pe de alta parte, comiterea faptei in timpul noptii ori al unei calamitati conduce incadrarea acesteia in categoria furtului calificat.
- Identificarea mijloacelor si metodelor folosite in savarsirea infractiunii serveste la incadrarea juridica a faptei in categoria furtului simplu ori calificat (de exemplu, furt savarsit de catre o persoana avand asupra sa o arma; prin efractie; escaladare etc.) sau in categoria talhariei (furt savarsit prin intrebuintarea de violenta).
- Identificarea faptuitorului si a particlaritatilor la savarsirea furtului, pe langa importanta sa cunoscuta, este absolut necesara pentru conturarea formelor calificate ale furtului si pentru stabilirea exacta a rasunderii penale ce revine fiecarui coautor ori complice, in functie de contributia avuta la savarsirea infractiunii, la tainuirea bunurilor sau la favorizarea infractorului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metodologia Investigarii unor Infractiuni care Aduc Atingere Patrimoniului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. E. Stancu, Tratat de criminalistica, Ed. Actami, Buc. 2001;
2. R. Lechat, op.cit.,
3. M. Le Clere, op.cit. 
4. Charles E. O Hara, ,,Principii de baza ale cercetarilor penale", supra.cit.
5. C-tin. Aionitoaie, op.cit.
6. V. Dongoroz, "Explicatii teoretice ale Codului penal roman", vol III, supra.cit
7. C. Bulai, A. Filipas, C-tin. Mitrache, "Institutii de Drept penal", Ed. Trei, Buc. 2001
8. O. Aug. Stoica, "Drept penal, partea speciala", supra.cit.
9. C. Suciu, op.cit.
10. G.I. Kocearov, op.cit.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!