Metodologia Investigării Criminalistice a Omorului Săvârșit cu Arme Albe

Cuprins referat Cum descarc?

I . INTRODUCERE.3
II . NOTIUNI GENERALE PRIVIND METODOLOGIA INVESTIGARII CRIMINALISTICE A OMORULUI.4
III. METODOLOGIA INVESTIGARII CRIMINALISTICE A OMORULUI SAVARSIT CU ARME ALBE.10


Extras din referat Cum descarc?

I
INTRODUCERE
Dintre toate valorile sociale, omul reprezinta, cu siguranta, valoarea cea mai de pret. De aceea, legea penala il apara atat in ceea ce priveste existenta sa fizica si atributele fundamentale ale personalitatii sale, cat si in ceea ce priveste toate celelalte drepturi si interese ce-i sunt recunoscute. Ocrotirea persoanei prin mijlocirea legii penale se inscrie printre cele mai importante obiective ale dreptului penal, persoana omului este aparata atat sub aspectul personalitatii sale fizice (viata, integritatea corporala, sanatatea), cat si a personalitatii sale morale (demnitate, onoare, libertate, etc.).
Viata, ca insusire biologica a individului, constituie atributul sintetic si fundamental fara de care nu ar putea exista nici una dintre celelalte insusiri ale persoanei. Ea reprezinta bunul, valoarea cea mai de pret a individului, conditia suprema a existentei si afirmarii rolului sau in cadrul grupului social.
Societatea, de asemenea, nu poate fi conceputa decat prin existenta unor oameni, ceea ce inseamna ca viata indivizilor devine o conditie suprema a existentei societatii insasi. Fara respectarea vietii nu este posibila nici colectivitatea, nici convietuirea sociala.
Implicarea dreptului in reglementarea relatiilor sociale si in ocrotirea valorilor sociale, a transformat aceste relatii in raporturi juridice, iar raporturile juridice care se nasc si se dezvolta in jurul valorilor sociale ocrotite, devin obiectul juridic al infractiunii. Viata devine astfel, dintr-o valoare biologica, o valoare sociala si juridica--adica un drept absolut la viata al individului, drept a carui ocrotire este constatata de legea si doctrina penala si pe care toti cei din jur trebuie sa-l respecte. Mai mult chiar, ocrotirea vietii inseamna apararea tuturor relatiilor sociale normale si utile, deoarece fara persoana in viata, aceste relatii nu ar fi posibile.
II
NOTIUNI GENERALE PRIVIND METODOLOGIA INVESTIGARII CRIMINALISTICE A OMORULUI
In moartea violenta prin arme de foc, agentul mecanic este format din glonte, fragmentele sale, gazele si pulberea ce il insotesc. Gloantele actioneaza asupra corpului prin forta sa cinetica, iar rezultatul depinde de viteza, materialul din care este construit , rezistenta tesuturilor, unghiul de abordare a tesuturilor 
Investigarea activitatilor ce au avut ca rezultat moartea uneia sau a mai multor persoane nu poate fi conceputa decat ca pura fictiune fara efectuarea cercetarii la fata locului, activitate ce, in aceste conditii, capata o importanta capitala pentru desfasurarea intregii anchete, fiind singura modalitate de obtinere a probelor si a mijloacelor materiale de proba, cel putin, in prima faza a cercetarilor. 
La omor, totul se pune in miscare atunci cand este descoperit un cadavru ce prezinta semnele mortii violente, sunt descoperite fragmente sau resturi de cadavru ori schelete de natura umana. Pentru reusita anchetei este foarte important modul cum se actioneaza inca din momentul descoperirii cadavrului. 
Cel sau cei ce ajung primii la fata locului trebuie sa noteze ora exacta la care au sosit, adresa ori alte repere pe baza carora sa se localizeze cat mai exact perimetrul pe care a fost gasit cadavrul si conditiile meteorologice existente in momentul sosirii. Desi par elemente care ar tine mai mult de o rutina administrativa decat de cercetarea criminalistica propriu-zisa, aceste date si-au dovedit utilitatea in activitatea practica, in primul rand, in combaterea alibiurilor si a altor aparari bazate pe falsificarea realitatii ce sunt invocate de catre faptuitori in vederea asigurarii scaparii de raspunderea penala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metodologia Investigarii Criminalistice a Omorului Savarsit cu Arme Albe.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!