Metodologia Interpretarii Dreptului

Extras din referat Cum descarc?

Interpretarea normei juridice desemneaza procesul intelectual de stabilire a
sensului exact al normei juridice in vederea aplicarii acestora si a realizarii
dreptului .
Asadar, interpretarea este ,,operatiunea prin care se stabileste o legatura logica intre dreptul astfel conceput si executia lui.
Din cele expuse, deducem urmatoarele:
1. interpretarea apare ca o etapa a procesului de aplicare a dreptului.
2. scopul acestei operatiuni logice consta in a scoate in evidenta vointa legiuitorului materializata in norma juridica ce se aplica.
3. subiectul care aplica norma juridica urmeaza sa se convinga ca starea de fapt cu care el se confrunta se incadreaza in ipoteza normei juridice ce se aplica.
Prin urmare, ,,operatia logico-rationala de interpretare a legii se caracterizeaza prin finalitatea sa practica (asigurarea aplicarii corecte a legii si prin folosirea unor metode specifice, adecvate operatiunii de deslusire a intelesului exact al legii.
Necesitatea interpretarii e conditionata de urmatorii factori. In primul rind, norma juridica are un caracter general, impersonal, tipic si nu poate cuprinde toate situatiile posibile care apar in viata. Dar ea se aplica pentru anumite situatii concrete. Deseori e necesar de a raspunde la intrebare: in ce masura cazul concret dat este cuprins de norma juridica sau norma juridica data se refera sau nu si la cazul concret dat? Pentru a da raspuns la aceasta intrebare, e necesar de a cunoaste norma juridica la justa sa valore, de a sti precis ce a avut in vedere legiuitorul, ce scop a urmarit el, adoptind norma juridica data.
In al doilea rind, orice norma juridica nu activeaza izolat, ci in cadrul unui
sistem bine determinat, unde fiecare norma isi are menirea sa. O norma poate fi inteleasa mai bine numai daca va fi privita in contextul general al normelor sistemului de drept, ramurii de drept, actului normativ dat. La intelegerea adecvata a sensului normei juridice ne ajuta si principiile dreplui (principiile generale, interamurale, ramurale).
In al treilea rind, adeseori interpretarea normelor dreptului se impune de necesitatea de a intelege terminologia, stilul folosit de legiuitor.
In fine, in procesul de aplicare a dreptului pot fi si cazuri de reglementari contradictorii, neclare, confuze. Pentru a iesi din asemenea situatii poate aparea necesitatea ca legiuitorul sa faca unele precizari, concretizari.
Formele interpretarii difera in functie de subiectii care realizeaza aceasta
activitate:
Interpretarea oficiala sau obligatorie este aceea care provine de la un organ de
stat care are competenta legala de a interveni cu o astfel de interpretare.
Interpretarea oficiala poate fi la rindul ei generala atunci cand este realizata de stat
printr-un act special de interpretare ex: parlamentul are competenta de a adopta o
lege de interpretare a altei legi care se afla in vigoare .Interpretarea generala se
caracterizeaza prin faptul ca este data sub forma unui act normativ care face corp
comun cu textul de lege sau actul normativ pe care il interpreteaza si are caracter
general obligatoriu. 
Conform Constitutiei, interpretarea oficiala a Constitutiei si a legilor constitutionale tine de competenta exclusiva a Curtii Constitutionale.
Interpretarea oficiala a legilor organice si ordinare tine de competenta Parlamentului.
Curtea Constitutionala, fiind unicul subiect cu dreptul de a interpreta Iegile constitutionale, poate sa interpreteze oficial si celelalte categorii de legii: organice si ordinare. (Conform argumentului: a majori ad minus cine poate mai mult, poate si mai putin).
Scopul interpretarii Constitutiei de catre Curtea Constitutionala consta in urmatoarele. in primul rind, clarificarea sensului concret al normelor constitutionale in vederea solutionarii unor litigii concrete, iar in al doilea rind, gasirea modelului optim de abordare si solutionare a unor situatii particulare prin aplicarea principiilor generale constitutionale. O alta contributie importanta a Curtii Constitutionale la interpretarea dreptuiui se prefigureaza prin activitatea de control a constitutionalitatii legilor. In aceasta activitate Curtea Constitutionala, utilizind principiile generale ale dreptuiui, ajuta organelor juridice sa interpreteze corect Iegile. Curtea Constitutionala in activitatea sa de interpretare adopta hotariri. Hotaririle Curtii Constitutionale sint defi-nitive si nu pot fi atacate (vezi alin. (2) al art. 140 al Constitutiei). Atributia de interpretare a Constitutiei de catre Curtea Constitutionala este una fundamentala, caci solutionarea oricarui caz cere interpretarea normei sau normelor supuse controlului de constitutionalitate in raport cu Constitutia. Actele interpretative ale Curtii


Fisiere in arhiva (1):

  • Metodologia Interpretarii Dreptului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!