Metodele Utilizate de Dreptul Constitutional ca Stiinta

Extras din referat Cum descarc?

Ca orice alte stiinte, si stiinta juridica opereaza cu concepte, definitii si, in mod deosebit, cu formulari de legitati sub forma de teze, postulate, principii, insa propozitiile ce formuleaza aceste legitati, care nu sunt altceva decat concluzii stiintifice, aprecieri si judecati de valoare in urma studierii dreptului in toate ipostazele existentei sale, nu trebuie confundate cu normele juridice (legi, decrete, hotarari etc.) ca prescriptii, reguli imperative stabilite de puterea publica. 
Definind obiectul stiintei juridice, in general, autorii inteleg sa includa aici sarcina de a analiza conexiunea dreptului cu alte fenomene sociale, de a dezvalui factorii de configurare a dreptului si de a formula judecati de valoare asupra fenomenului juridic in societate atat cat priveste elaborarea dreptului, cat si aplicarea lui, de a identifica finalitatea dreptului si valorile sociale aparate si promovate de el. Evident, toate acestea trebuie sa fie abordate de pe pozitia obiectiva a omului de stiinta ce urmareste descoperirea adevarului stiintific. Autorul belgian Franqois Rigaux sustine ca primul obiect al stiintei dreptului este de a restaura conexiunile intre normele juridice aplicate de practicieni si situatiile juridice traite de oameni, de a elucida fenomenele dreptului si de a identifica scopurile pe care le serveste. Sigur, aceste scopuri sunt determinate de alegerea politica, deci e vorba de politica juridica sau legislativa. 
O opinie aparte cu privire la stiinta juridica o are Hans Kelsen - jurist teoretician de origine germana care a trait in Statele Unite ale Americii, unde a murit dupa instaurarea fascismului in Germania. Creator al ,,teoriei pure a dreptului", Hans Kelsen sustine ca stiinta dreptului trebuie sa se limiteze la analiza stricta a ceea ce este dreptul (in fapt, aspectul formal exterior al normei juridice), fara sa cerceteze si sa faca aprecieri asupra continutului, ceea ce i-ar imprima un aspect ideologic (teoria pura a dreptului avand un caracter antiideologic foarte pronuntat) sau asupra factorilor exteriori - economici, filosofici, sociologici etc., ceea ce ar intra exclusiv in sarcina altor discipline extra- sau metajuridice (filosofia, sociologia s.a.). 
Determinarea obiectului stiintelor juridice presupune delimitarea sferei fenomenelor cercetate si precizarea unghiului din care sunt cercetate, deoarece nu doar o singura stiinta, ci doua sau mai multe pot urmari studierea aceluiasi fenomen, dar aceasta studiere se poate realiza sub diferite aspecte. Asa, bunaoara, fenomenele stat si drept sunt cercetate in afara stiintelor juridice - si de cele istorice, filosofice, sociologice, politice s.a. Stiinta dreptului studiaza legile existentei si dezvoltarii statului si dreptului, institutiile juridice si politice, formele lor concret-istorice, corelatia cu celelalte componente ale sistemului social, modul in care institutiile politico-juridice influenteaza societatea si suporta, la randul lor, influenta sociala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metodele Utilizate de Dreptul Constitutional ca Stiinta.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!