Metalimbajul

Extras din referat Cum descarc?

1. Definitie 
Metalimbajul poate fi definit ca fiind limbajul vorbirii sau al cuvintelor, adica un limbaj ascuns care are rolul de a completa, a ajuta si a descrie limbajul natural. Poate fi considerat un element indispensabil al comunicarii verbale.
Metalimbajul il putem gasi pretudindeni, folosindu-l ca si un instrument in dezvoltarea relatiilor dar si in interpretarea atat a cuvintelor cat si a expresiilor. Astfel este foarte important ca metalimbajul sa fie interpretat.
Pentru a putea evita manipularile si pentru a adopta o comunicare eficienta, este nevoie de atentie pentru a decodifica mesajul adevarat dar si gandurile din spatele cuvintelor, de a ghici ideile si intentiile persoanelor. In acest mod datorita metalimbajului persoana dezvolta al saptea-lea simt, intuitia si instinctul. 
Este evident faptul ca in spatele cuvintelor exista ceva in plus ata cum ne arata si figurile poetice sau cele de stil. De obicei "Daca o doamna spune "nu", aceasta inseamna ,,poate", daca spune "poate", inseamna "da", iar daca spune "da" nu este o doamna; invers, daca un diplomat spune "da", aceasta inseamna poate, daca spune "poate", inseamna nu, si daca spune "nu", atunci nu este un diplomat". 
Pentru a intelege metalimbajul este necesar sa intervina latura emotionala, astfel toate discursurile sau dialogurile ar devni prea simple, seci sau scurte, iar interlocutorii ar parea lipsiti de maniere si cu o atitudine nepasatoare, nepoliticioasa. 
De exemplu, in mod normal, un dialog intre doua persoane necunoscute, incepe intotdeauna in acelasi mod apeland la unele intrebari (Ce mai faceti?), afirmatii, (bine), clisee . Astfel de conversatii-cliseu nu contin niciun element de metalimbaj. 
In conversatiile-cliseu, lipsa metalimbajului face ca mesajul sa fie interpretat in mod eronat sau sa nu fie deloc inteles, accentul fiind pus pe alte parti decat pe cea dorita.
Prin urmare metalimbajul:
- permite manipularea;
"- ne permite exteriorizarea emotiilor in conditiile in care putem ramane manierati, dialogul incepand intotdeauna cu un ritual de expresie, cu clisee;
- efectueaza la debutul conversatiei o apropiere afectiva de celalalt vorbitor;
- este mai usor de acceptat;
- este folosit pentru a afla adevarata atitudine a celuilalt."


Fisiere in arhiva (1):

  • Metalimbajul.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Petcu Marioara RETORICA JURIDICA -  Note de curs, Editura Alma Mater, 2018
2. Allan Pease si Alan Garner, Limbajul vorbirii, Polimark, Bucuresti, 1994
3. Aurel Codoban, GESTURI, VORBE SI MINCIUNI , Mic tratat de semiotica gestuala extinsa si aplicata, Editura EIKON Cluj-Napoca, 2014


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!