Masurile Preventive

Extras din referat Cum descarc?

Notiunea de masuri preventive in scopul acestora
Masurile preventive reprezinta acea categorie a masurilor procesuale, prevazute de lege, cu carcater de constrangere, prin luarea carora organele judiciare urmaresc privarea de libertate sau restrangerea libertatii de miscare a invinuitului sau a inculpatului, in scopul de a asigura buna desfasurare a procesului penal ori de a impiedica sustragerea invinuitului sau inculpatului de la urmarirea penala, de la judecata ori de la executarea pedepsei.1
Buna desfasurare a procesului penal poate fi compromisa prin ascunderea infractorului, fuga acestuia sau prin actele sale de zadarnicire a aflarii adevarului. In acest sens, luarea masurilor preventive conduce la realizarea scopului de preventie, fie printr-o minima atingere adusa libertatii individuale a invinuitului sau inculpatului(de exemplu, obligarea de a nu parasi localitatea in care locuieste, obligarea de a se prezenta periodic la organele de politie), fie prin privarea de libertate pe o anumita perioada de timp sau chiar pe toata durata procesului penal.2
Natura juridica a masurilor preventive
Fiind luate in vederea asigurarii unei desfasurari normale a procesului penal, masurile preventive au, indiscutabil, o natura procesuala. In literatura de specialitate,3 s-a facut distinctia intre masurile preventive privative de libertate si pedeapsa inchisorii care consta tot intr-o privare de libertate. In sustinerea acestei afirmatii s-au folosit urmatoarele argumente:
1. pedeapsa privativa de libertate intervine pe baza unei hotarari judecatoresti definitive de condamnare, in timp ce masurile preventive survin inainte de solutionarea cauzei printr-o hotarare judecatoreasca definitiva de condamnare;
2. pedeapsa privativa de libertate este un mijloc de reeducare a condamnatului, pe cand masurile preventive pot fi luate numai in cursul desfasurarii procesului penal, pentru asigurarea infaptuirii scopului acestuia;
3. lipsirea de libertate in cazul inchisorii, ca pedeapsa, este obligatorie si se intinde pe perioada de timp stabilita prin hotararea de condamnare, in timp ce arestarea preventiva este facultativa, fiind lasata la aprecierea organelor judiciare penale. 
Felurile masurilor preventive
In Codul de procedura penala sunt instituite urmatoarele masuri preventive:
1. retinerea;
2. obligarea de a nu parasi localitatea;
3. arestarea preventiva.
In ce priveste arestarea preventiva, aceasta a fost legiferata sub doua modalitati: arestarea preventiva a invinuitului si arestarea preventiva a inculpatului.
In literatura de specialitate exista pareri diferite in ceea ce priveste includerea in categoria masurilor preventive a liberarii provizorii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Masurile Preventive.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!