Masurile Educative

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I: Raspunderea penala a infractorilor minori.3
1. Capacitatea penala a minorilor.3
2. Minorii care nu raspund penal.3
3. Minorii care raspund penal.4
4. Consecintele raspunderii penale.5
Capitolul al II-lea: Masurile educative.7
1. Mustrarea.7
2. Libertatea supravegheata.8
3. Internarea intr-un centru de reeducare.10
4. Internarea intr-un institut medical educativ.12
Capitolul al III-lea: Pedepsele aplicabile minorilor.14
1. Pedeapsa inchisorii.14
2. Amenda aplicabila minorilor.15
Bibliografie.16


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I: Raspunderea penala a infractorilor minori
1. Capacitatea penala a minorilor
Sanctionarea infractorilor minori impune o analiza atenta din doua puncte de vedere: pe de o parte, este necesar sa se stabileasca varsta de la care un minor poate fi tras la raspundere penala ti conditiile in care opereaza aceasta raspundere si, pe de alta parte, se impune determinarea regimului sanctionator adecvat varstei si personalitatii minorilor. 
Primul aspect implica determinarea capacitatii penale a minorilor, in corelatie cu starea psihofizica normala a acestora in diferite etape ale dezvoltarii lor, pana la deplina maturizare biopsihofizica. Capacitatea penala se raporteaza la momentul la care minorii cu o dezvoltare psihica corespunzatoare varstei lor au aptitudinea de a distinge intre o comportare nevatamatoare, deci permisa si o comportare socialmente non-civica, deci prohibita. Pe baza unor cercetari de sociologie si psihologie penala, validate de constatari de ordin practic si insusite de legiuitor, s-a ajuns la determinarea unui moment cu valoare de absoluta generalitate, la care se raporteaza inceputul capacitatii penale a minorului, varsta de 14 ani.
Majoritatea legislatiilor penale, luand in considerare caracterul progresiv al dezvoltarii psihice a minorilor si adolescentilor, a divizat minoritatea in trei perioade, fiecare corespunzand unui anumit stadiu de dezvoltare biopsihofizica: perioada neresponsabilitatii absolute si neconditionate, perioada responsabilitatii indoilnice sau relative, in care existenta raspunderii penale este conditionata de constatarea discernamantului si perioada responsabilitatii certe, dar atenuante. 
In general, doctrina penala apreciaza aceste perioade stabilite in cadrul starii de minoritate ca fiind logice, stiintifice si justificate din punct de vedere penal, deoarece ingaduie adecvarea si proportionalizarea responsabilitatii si sanctiunii in raport cu capacitatea biopsihofizica a infractorului.
Regulile care orienteaza actualmente legislatia si practica in domeniul delicventei juvenile, in cele mai multe state ale Consiliului Europei, au la baza principiile politicii penale ale Consiliului Europei si anume: prioritatea absoluta a prevenirii, reducerea interventiei justitiei penale si necesitatea participarii comunitatii la politica criminala. 
2. Minorii care nu raspund penal
Potrivit dispozitiilor art. 50 C. pen. Minoritatea faptuitorului inlatura caracterul penal al faptei daca se constata ca, la data savarsirii acesteia minorul nu indeplinea conditiile legale pentru a raspunde penal, conditii prevazute de art. 99 C. pen.: "Limitele raspunderii penale: 
- Minorul care nu a implinit varsta de 14 ani nu raspunde penal. 
- Minorul care are varsta intre 14 si 16 ani raspunde penal, numai daca se dovedeste ca a savarsit fapta cu discernamant. 
- Minorul care a implinit varsta de 16 ani raspunde penal." 
Textul arata ca nu raspund penal minorii care nu au implinit varsta de 14 ani si minorii care au varsta intre 14 si 16 ani, cu exceptia cazului in care se face dovada ca in momentul savarsirii faptei minorul avea discernamant.
Categoria minorilor care nu raspund penal este delimitata prin doua criterii: varsta, in cazul ambelor categorii de minori care nu raspund penal si discernamantul, in cazul minorilor care nu raspund penal avand varste cuprinse intre 14 si 16 ani si fiind lipsiti de discernamant in momentul savarsirii faptei.
Minorii care nu au implinit varsta de 14 ani nu pot fi subiecti activi de drept penal, nu raspund penal pentru savarsirea faptelor prevazute de legea penala; fapta savarsita nu constituie infractiune.
Textul art. 99 alin. (1) C. pen. si art. 113 C. pen. consacra o prezumtie absoluta de incapacitate penala a acestei categorii de minori, o prezumtie iuris et de iure care nu poate fi combatuta prin dovada contrara, nici chiar in cazul in care minorul autor al faptei ar prezenta o precocitate evidenta in raport cu varsta sa si ar fi inzestrat cu insusiri intelectuale remarcabile. Intr-un asemenea caz, din punct de vedere procesual, organul de urmarire penala sesizat cu o cerere vizand un minor care nu a implinit varsta de 14 ani trebuie sa dispuna scoaterea de sub urmarire penala. 
Se poate spune ca o fapta a fost savarsita cu discernamant atunci cand, in momentul comiterii acesteia, minorul a fost in masura sa isi dea seama de natura vatamatoare pentru altii a faptei si de riscul de a fi pedepsit pentru savarsirea ei.
Notiunea de discernamant nu trebuie confundata cu notiunea de vinovatie, care este o trasatura esentiala, generica, a oricarei infractiuni; de aceea, un minor de 16 ani desi prezumat in mod absolut a avea discernamant, poate sustine si dovedi ca a comis fapta fara vinovatie.
Proba existentei sau inexistentei discernamantului a fost un subiect care a generat controverse in doctrina si in practica. Una dintre opiniile din literatura, respinsa cu consecventa de practica, sustine ca singura proba concludenta in aceasta materie ar fi expertiza medico-legala psihiatrica. Opinia a fost combatuta din mai multe consideratii: disociaza sensul comportamentului de situatia sociala in care se afla subiectul, care "ramane doar individul rupt de orice relatii sociale, subiect solitar al unei fapte care va trebui sa fie imputata doar psihomul sau" ; totodata, s-ar putea ajunge la situatia, inadmisibila, ca minorul sa fie declarat raspunzator de prorpia sa structura si dezvoltare psihica.
Pentru a verifica existenta discernamantului, instanta trebuie sa ia in considerare elementele extrinseci persoanei faptuitorului, precum si imprejurarile de comitere, locul, timpul, mijloacele folosite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Masurile Educative.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!