Masuri de prevenire a insolventei institutiilor de ceredit. Supravegherea si administrarea speciala a institutiilor de credit

Extras din referat Cum descarc?

OUG nr. 99/2006 instituie doua proceduri speciale care au obiective similare cu cele urmarite de reorganizarea judiciara prevazuta de Legea 85/2014. Astfel, reorganizarea judiciara reprezinta procedura ce se aplica debitorului, persoana juridica, in vederea achitarii datoriilor acestuia, conform unui program de plata a datoriilor si in temeiul unui plan de reorganizare, care poate prevede: reorganizarea operationala si/sau financiara a debitorului, restructurarea cooperativa prin modificarea structurii de capital social ori restrangerea activitatii prin lichidarea unor bunuri din averea debitorului.
Aceleasi obiective sunt urmarite de procedura administrarii speciale si a supravegherii speciale, cu diferenta ca acestea au o sfera mult mai larga decat institutia reorganizarii din procedura insolventei si in plus nu sunt judiciare.
In timp ce reorganizarea are o natura judiciara, avand loc sub controlul judecatorului sindic, masurile de supraveghere si de administrare speciale au loc sub controlul exclusiv al BNR, fiind proceduri administrative.
1. Supravegherea speciala
In temeiul atributiilor ce privesc permanenta supraveghere prudentiala a activitatii institutiilor de credit, Banca Nationala poate dispune instituirea supravegherii speciale.
Aceasta masura cu caracter special si temporar poate fi luata de BNR in anumite situatii cu privire la institutiile de credit persoane juridice romane, fara includerea sucursalelor institutiilor de credit straine pentru ca doar asupra lor Banca Nationala exercita supravegherea prudentiala in mod exclusiv. Sucursalele institutiilor de credit din state membre sunt supuse supravegherii autoritatii competente din tara de origine.
Banca centrala poate dispune supravegherea speciala atunci cand institutia de credit persoana juridica romana, nu respecta cerintele OUG nr. 99/2006, a reglementarilor ori ale altor acte emise in aplicarea acesteia dar si atunci cand nu da curs unei recomandari a Bancii Nationale a Romaniei de a intreprinde masurile necesare pentru a asigura redresarea situatiei in cel mai scurt timp.
Aparent instituirea supravegherii speciale dar si a administrarii speciale, are rol de sanctiune in situatiile de incalcare a legislatiei bancare si a recomandarilor BNR.
Banca Nationala este libera sa ia masura supravegherii speciale oricand apreciaza ca este necesar, in scopul asigurarii respectarii legislatiei, a recomandarilor proprii ori in scop de reorganizare a institutiei de credit atunci cand aceasta se afla intr-o situatie financiara precara. Raspunderea privind luarea sau nu a masurii in functie de circumstantele concrete ale situatiei ii revine in totalitate conducerii BNR.
Masura este asigurata prin intermediul unei comisii special instituite, formata din maximum 7 specialisti din cadrul BNR, dintre care unul va fi presedinte si unul vicepresedinte.
Atributiile concrete ale Comisiei sunt stabilite de BNR, iar OUG nr. 99/2006 enumera cu titlu de exemplu:
a. urmarirea modului in care consiliul de administratie si directorii institutiei de credit ori, dupa caz, consiliul de supraveghere si directoratul actioneaza pentru stabilirea si aplicarea masurilor necesare remedierii deficientelor sau, dupa caz, a recomandarilor formulate sau a masurilor dispuse de Banca Nationala a Romaniei.
b. formularea de solicitari privind modificarea/completarea cadrului de conducere, a strategiilor, proceselor si mecanismelor implementate de institutia de credit.
c. orice alte masuri considerate necesare pentru remedierea situatiei institutiei de credit
d. formularea de propuneri catre Banca Nationala a Romaniei pentru dispunerea anumitor masuri sau pentru aplicarea sanctiunilor prevazute de lege, in situatia in care consiliul de administratie sau directorii institutiei de credit ori, dupa caz, consiliul de supraveghere si directoratul nu respecta masurile dispuse de comisie.
In perioada exercitarii supravegherii speciale, atat adunarea generala cat si organele de administrare si conducere nu pot lua masuri contrare celor pe care le dispune comisia de supraveghere.
Aceasta insa nu se substituie conducerii institutiilor de credit, care in continuare are competenta de a angaja societatea si exercita conducerea activitatii. In virtutea acestui fapt, raspunderea pentru legalitatea, realitatea, exactitatea si oportunitatea operatiunilor revine exlusiv directorilor/directoratului si persoanelor cu atributii si competente in desfasurarea unor operatiuni.
Comisia are acces la toate documentele si registrele institutiei de credit. In sarcina acesteia exista obligatia de raportare periodica catre BNR asupra situatiei in care se afla institutia de credit. Perioada pentru care se dispune masura supravegherii speciale nu poate depasi trei luni, iar pana la implinirea acestui termen maxim, BNR poate decide continuarea, incetarea sau inlocuirea acestei masuri.
In cazul in care activitatea institutiei de credit este in continuare marcata de deficiente grave se poate lua masura administrariispeciale, alte masuri apreciate necesare, chiar si retragerea autorizatiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Masuri de prevenire a insolventei institutiilor de ceredit. Supravegherea si administrarea speciala a institutiilor de credit.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!