Marxismul

Cuprins referat Cum descarc?

1. Notiuni introductive 2
2. Influente asupra gandirii lui Marx 3
3. Teoria istoriei lui Marx 5
4. Critica marxiana a capitalismului 6
5. Marxismul dupa Marx 9
6. Anarhismul si Marxismul 10
7. Concluzii 11
8. Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

1. Notiuni introductive
Karl Marx (1818-1883) s-a nascut la Trier Renania germana, ca fiu al unui avocat care abandonase credinta iudaica si se convertise la crestinism, din cauza ca guvernul decretase ca nici un evreu nu poate sa practice dreptul. Familia Marx fiind o familie cu avere, si-a permis sa-si trimita fiul la Universitatea din Bonn, unde Karl a studiat dreptul si s-a integrat cu bine in activitatiile vietii studentesti, frecventand bisercia, tinand discutii politice, etc. Dupa ce comportamentul lui a nascut controverse in familia sa, el s-a mutat la Universitatea din Berlin, mai pretentioasa, unde Marx a muncit mult pentru a obtine doctoratul in filozofie, in anul 1841, avand si speranta de a obtine un post academic. Insa intr-o societate conservatoare, sperantele academice ale lui Marx nu s-au implinit. Astfel s-a indreptat spre jurnalism, angajandu-se mai intai ca reporter, apoi editor la Ziarul Renian, in anul 1842.
In anul 1843 Marx s-a casatorit cu prietena din copilarie (care provine din familia nobiliara a baronului von Westphallen) si s-a mutat la Paris. Aici a editat Anuarul Germano-francez si s-a imprietenit cu Friedrich Engels, cu care a devenit colaborator intr-un parteneriat care a durat aproape 40 de ani. 
Cariera di tinerete a lui Marx l-a marcat pentru totdeauna; ca ziarist colectand subiecte murdare a ajuns sa aprecieze importanta culturala, sociala si politica a problemelor economice. Ca urmare, a incetat sa mai fie liberal si a devenit radical; un radical care credea ca sistemul politic si economic era atat de putred incat nu putea fi reformat din interiorul societatii. Aceasta orientare politica a fost grabita ti de contactul neplacut cu politia prusaca care i-a cenzurat si in final i-a confiscat cele doua publicatii la care lucrase. 
Marx a revenit la cautarile lui filosofice, adancindu-se in studiere aprofundata si sistematica a filosofiei lui E. G. Hegel, filosofie fara care este aproape imposibil de inteles teoria economica a lui Marx. Mentionam in mare problemele ridicate de Hegel cu referire la spiritul uman si a altor probleme din filosofia hegeliana:
-istoria este povestea luptei spiritului pentru a depasi obstacolele din calea libertatii; pe parcursul acestei lupte, spiritul in sine se schimba, devenind tot mai matur si expresiv.
-un alt concept este cel de "alienare", conform careia spiritul evolueaza catre formele sale cele mai inalte si mai cuprinzatoare printr-o succesiune de separari sau "alienari"
2. Influente asupra gandirii lui Marx
Karl Heinrich Marx a fost un filozof, istoric, economist, sociolog si jurnalist, intemeietor impreuna cu Friedrich Engels al teoriei socialismului stiintific, teoretician si lider al miscarii muncitoresti. A avut o influenta importanta asupra istoriei politice a secolului al XX-lea. El nu facea totusi decat sa preia un concept folosit de mult timp deja de catre istoricii burghezi in studiile lor.
Marx a fost puternic influentat de:
-  Metoda dialectica si orientare istorica a lui Friederich Hegel;
-  Economia politica clasica a lui Adam Smith si David Ricardo;
-  Gandirea socialistilor francezi, in particular Jean- Jacques Rousseau si Charles Fourier;
-  Filozofia materialista timpurie germana, in particular Ludwig Feuerbach;
-  Solidaritatea cu clasa muncitoare a lui Friedrich Engels. 
Pornind de la aceste izvoare el elaboreaza treptat Materialismul Istoric, ca teorie stiintifica a analizei istorice a societatii. Marx ia contact cu miscarea muncitoreasca si redacteaza impreuna cu Friedrich Engels Manifestul partidului comunist (1848), care are ca motto celebrul apel: Proletari din toata lumea, uniti-va!
Expulzat din Germania, apoi si din Franta, se refugiaza la Londra, unde inmagazineaza cunostinte teoretice cu care isi dezvolta mai departe sistemul, avand totusi putin contact cu clasa muncitoare. Aici incepe redactarea lucrarii sale fundamentale, Capitatul.
In 1864 Marx devine principalul diriguitor al Primei Internationale Socialiste, careia ii da ca obiectiv abolirea capitalismului. In conceptia lui, istoria omenirii se bazeaza pe lupta de clasa: pentru a se elibera, proletariatul, victima a exploatarii capitaliste, trebuie sa se organizeze la nivel international, sa cucereasca puterea politica si sa realizeze desfiintarea claselor sociale, ceea ce, intr-o faza superioara, va duce de la sine la disparitia statului si la intemeierea societatii comuniste.


Fisiere in arhiva (1):

  • Marxismul.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. T. Gagyi, Doctrine politice contemporane, Editura EDYRO PRESS, Petrosani, 2003.
2. Gh. Bichicean, Politologie, Editura Dimitrie Cantemir, Tirgu Mures, 2007.
3. https://ro.wikipedia.org/wiki/Karl_Marx


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!