Mărturia mincinoasă

Extras din referat Cum descarc?

1. Notiune si definitie: 
Marturia mincinoasa reprezinta fapta martorului care intr-o cauza penala, civila ori in orice alta procedura in care se asculta martori, face afirmatii mincinoase sau nu spune tot ce stie in legatura cu faptele ori imprejurarile esentiale cu privire la care este intrebat, conform Art. 273 alin (1) C. pen. 
2. Obiect juridic special: 
Consta in relatiile sociale ce privesc stabilirea adevarului atunci cand sunt ascultati martori intr-o anumita cauza. 
3. Obiectul material al infractiunii: 
Actiunea infractionala nu are o astfel de componenta. 
4. Subictul activ: 
Este circumstantiat, si anume martorii dintr-o cauza. 
Numai sub foarma complicitatii si a instigarii este participatia penala posibila. 
5. Subiect pasiv: 
Si acesta este circumstantiat, anume, persoana vatamata prin insasi savarsirea infractiunii. 
6. Latura obiectiva a infractiunii de marturie mincinoasa: 
Infractiunea de marturie mincinoasa consta in actiunea faptuitorului de a face afirmatii mincinoase sau in inactiunea de a spune tot ceea ce stie, ambele privitor la faptele ori imprejurarile esentiale asupra carora a fost intrebat. 
Urmarea imediata consta in starea de pericol produsa pentru infaptuirea justitiei. 
Raportul de cauzalitate rezulta ex re, adica din materialitatea faptei. 
7. Latura subiectiva: 
Infractiunea se poate produce numai cu intentie directa sau indirecta. 
8. Formele infractiunii: 
Tentativa nu este incriminata, iar actiunea infractionala se consuma in momentul alcatuirii marturiei mincinoase. 
9. Formele agravate: 
Sunt incriminate prin dispozitiile Art. 273 alin (2) C. pen.: 
a) ,,De catre un martor cu identitate protejata sau aflat in Programul de protectie al martorilor;
b) De catre un investigator sub acoperire;
c) De catre o persoana care intocmeste un raport de expertiza sau de catre un interpret;
d) In legatura cu o fapta pentru care legea prevede pedeapsa detentiunii pe viata, ori inchisoarea mai mare de 10 ani."
Nici in forma agravata a infractiunii de marturie mincinoasa, tentativa nu este pedepsita. 
10. Cauza speciala de nepedepsire :
Este prevazuta in Art. 273 alin (3) C. pen.: ,,Autorul nu se pedepseste daca isi retrage marturia, in cauzele penale inainte de retinere, arestare ori de punerea in miscare a actiunii penale sau in alte cauze inainte de a se fi pronuntat o hotarare ori de a se fi dat o alta solutie, ca urmare a marturiei mincinoase."
11. Aspecte procedurale: 
Actiunea penala este pusa in miscare din oficiu. 
-  SPETA: 
mincinoasa, in dosarul penal nr.l4612/P/2009, cand, fiind audiat in calitate de martor pentru D.F., care avea calitatea de faptuitor, fiind cercetat pentru comiterea infractiunii de tulburare de posesie, a declarat in fals si a mintit cu privire la hotarul dintre proprietati, sustinand in mod mincinos ca D.F.nu ar fi ocupat abuziv teren mostenit de persoana vatamata B.S..
Plangerea a facut obiectul dosarului nr.14029/P/2014 al Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi.
Prin ordonanta procurorului din 27.11.2015 data in dosarul nr.14029/P/2014, in temeiul s-a dispus: ,,Clasarea cauzei privind plangerea formulata de B.S. sub aspectul savarsirii infractiunii de marturie mincinoasa prev. de Art. 273 al.l Cod penal". Prin ordonanta de clasare, procurorul a retinut ca ,,exista cazul de impiedicare la punerea in miscare a actiunii penale prevazuta de Art. 16 alin. (1) lit. b din C. proc. pen. motivat de faptul ca din probatoriul administrat reiese ca aspectele declarate de faptuitorul D.C. cu ocazia audierii in calitate de martor in cauza penala nr. 14612/P/2009 corespund realitatii, aceasta depozitie coroborandu-se cu procesul-verbal de cercetare la fata locului intocmit de organele de politie la data de 01.02.2010."
Impotriva ordonantei de clasare, petentul s-a adresat judecatorului de camera preliminara cu plangerea ce face obiectul cauzei de fata. In cauza, judecatorul de camera preliminara a constatat ca ca solutia de clasare pentru temeiul prevazut de Art.16 lit.b teza I Cod procedura penala, respectiv fapta nu este prevazuta de legea penala, este corecta, insa pentru alte motive decat cele mentionate in ordonanta de clasare. In acest sens, a retinut ca, potrivit Art.273 alin.(1) C. pen., constituie infractiunea de marturie mincinoasa fapta martorului care, fiind audiat intr-o cauza sau intr-o alta procedura in care se asculta martori, face afirmatii esential sau nu declara tot ce stie in legatura cu faptele sau imprejurarile esentiale cu privire la care este intrebat. Pentru realizarea continutului infractiunii de marturie mincinoasa sub aspectul laturii subiective este necesar ca o persoana sa fie audiata ca martorsi sa faca afirmatii neadevarate, iar aceste afirmatii sa fie facute cu rea-credinta, in scopul denaturarii realitatii faptelor sau imprejurarilor ce fac obiectul probatiunii.
Deci, pentru realizarea continutului constitutiv al acestei infractiuni, este necesar in primul rand ca subiectul activ al infractiunii sa aiba calitatea de martor si sa faca afirmatiile mincinoase in cuprinsul declaratiei pe care o da in calitate de martor. Declaratia invocata de petentul B.S. este cea data in fata organului de cercetare penala Bitoi Daniel si este atasata la f.10 d.u.p.. Aceasta declaratie nu poate avea natura unei declaratii de martor, neindeplinind cerintele prevazute de Art.85 si urm. Cod procedura penala din 1968 ( acestea fiind dispozitiile in vigoare la data declaratiei in cauza, insa si dispozitiile codului de procedura penala actual sunt similare). Astfel, potrivit, Art. 85 Cod procedura penala din 1968:


Fisiere in arhiva (1):

  • Marturia mincinoasa.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Gh. Ivan, ,,Drept Penal. Partea Speciala", editia 4, ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2019. 
2. https://www.jurisprudenta.com/jurisprudenta/speta-10i97hgh/.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!