Mandatul European de Arestare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Evenimentele tragice de la 11 septembrie 2001 au influentat radical politica mondiala in ceea ce priveste lupta impotriva terorismului si a crimei organizate impunand schimbarea legilor in ceea ce priveste securitatea.

Uniunea Europeana doreste sa se mentina si sa se dezvolte ca o zona a libertatii, securitatii si justitiei, in care sa se asigura libera circulatie a persoanelor in stransa legatura cu masurile corespunzatoare referitoare la controlul extern al frontierelor si la prevenirea si combaterea infractiunilor .

Tratatul asupra Uniunii Europene are la baza trei piloni:

1. dimensiunea comunitara, formata din aranjamentele din Tratate, adica cetatenia Uniunii, politicile comunitare, Uniunea Economica si Monetara etc. (pilonul I);

2. politica externa si de securitate comuna, care intra in cadrul Titlului V al Tratatului asupra Uniunii Europene (pilonul II);

3. cooperarea politiilor si cea judiciara in materie penala, care intra in cadrul Titlului VI al Tratatului asupra Uniunii Europene (pilonul III) .

Titlul VI al Tratatului privind Uniune Europeana intitulat (pilonul III)

" Prevederile asupra cooperarii cu politia si a cooperarii judiciare in materie penala " cuprinde masuri legale si mijloace de lupta impotriva crimei organizate si a terorismului . Obiectivul lui este prevenirea si combaterea: rasismului si a xenofobiei, terorismului, traficului de fiinte umane, traficului de droguri, traficului de arme, coruptiei si fraudei. Titlu VI acopera destul de putine domenii, dar scopurile sale sunt clar enuntate si includ colaborarea stransa intre fortele de politie, autoritatile vamale si judiciare, atat direct, cat si prin Oficiul European de Politie (Europol ) si, acolo unde este necesar, armonizarea legislatiei penale din Statele Membre UE si a statelor terte.

In cadrul intalnirii extraordinare a Consiliului European din 12 septembrie 2001 s-a declarat ca terorismul este o adevarata provocare pentru Europa, pentru intreaga umanitate astfel incat lupta impotriva acestei "amenintari globale" a devenit o prioritate a Uniunii Europene. In zece zile s-a elaborat un pachet de strategii de lupta impotriva terorismului si a crimei organizate.

In iunie 2002 Consiliul European a adoptat Decizia cadru privind mandatul european de arestare .

Noul sistem oferit de mandatul european de arestare ( European Arrest warrant - EAW ) a inlocuit traditionala procedura a extradarii intre statele membre ale Uniunii Europene incepand cu data de 1 ianuarie 2004. Totusi pana acum doar 8 state membre au aplicat acest nou sistem de extradare

(Belgia, Danemarca, Irlanda, Finlanda, Spania, Suedia, Portugalia si Regatul Unit al Marii Britanii). State precum Germania sau Italia au refuzat pana in prezent sa-si revizuiasca pozitia privind aria de aplicare a mandatului european de arestare .

Decizia cadru privind mandatul european de arestare si predare reprezinta un pas important in realizarea unei zone a libertatii, securitatii si dreptatii asa cum se doreste a fi Uniunea Europeana.

In Romania prima mentiune despre mandatul european de arestare si predare este facuta in Legea 302/2004 care in prevederile mentionate la Titlul III dezvolta pe larg notiunea de mandat european de arestare si predare.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mandatul European de Arestare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
3/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
6 306 cuvinte
Nr caractere:
36 161 caractere
Marime:
27.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
mandat, drept, arest
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!