Mandat European de Arestare

Extras din referat Cum descarc?

Definitie
Este o decizie judiciara emisa de autoritatea competenta a unui stat 
membru al Uniunii Europene, in vederea arestarii si predarii catre un alt stat membru a unei persoane solicitate in vederea efectuarii urmaririi penale, a judecatii sau in scopul executarii unei pedepse sau a unei masuri de siguranta privativa de libertate.
Mandatul european de arestare nu se suprapune pe mandatul de arestare preventiva din dreptul intern, intrucat, pe de o parte, mandatul european de arestare este o decizie judiciara care are intotdeauna la baza un mandat de arestare preventiva sau de executare a pedepsei emis in conditiile legii pe plan intern, iar, pe de alta parte, mandatul european de arestare se emite numai atunci cand un mandat de arestare preventiva sau de executare a pedepsei nu poate fi adus la indeplinire in tara, deoarece persoana in cauza se sustrage, aflandu-se pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene. 
Potrivit dispozitiilor art.81 alin.1 lit.a si b din Legea nr.224/2006 mandatul european de arestare se emite pentru extradarea persoanelor care au savarsit fapte pedepsite cu o pedeapsa sau cu o masura de siguranta privativa de libertate egala sau mai mare de 1 an inchisoare, sau pentru executarea unor condamnari la o pedeapsa sau la o masura de siguranta mai mare de 4 luni inchisoare. 
La art.85, din Legea 302/2004, sunt preluate si valorificate, in general, standardele europene in materie, in sensul precizarilor, punctuale, privind ,,Faptele care dau loc la predare", in virtutea unui mandat european de arestare, prin urmatoarele norme:
In cazul in care mandatul european de arestare a fost emis pentru una din infractiunile de mai jos, indiferent de denumirea lor in statul emitent, si care este sanctionata in statul emitent cu inchisoarea sau cu o masura de siguranta privativa de libertate pe o perioada de minim 3 ani, predarea se va acorda chiar daca nu este indeplinita conditia dublei incriminari :
- apartenenta la un grup organizat;
- terorismul;
- infractiunile privind traficul de persoane si infractiunile in legatura cu traficul de persoane;
- traficul de migranti;
- exploatarea sexuala a copiiilor si pornografia infantila;
- infractiunile privind traficul de droguri sau precursori;
- infractiunile privitoare la nerespectarea regimului armelor si munitiilor, materiilor explozive, materiale nucleare si al altor materii radioactive;
- infractiunile de coruptie, infractiunile asimilate infractiunilor de coruptie, infractiunile in legatura directa cu infractiunile de coruptie si infractiunile impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene;
- spalarea banilor;
- falsificarea de moneda si alte valori, falsificarea de valori straine, inclusiv falsificarea monedei euro;
- infractiuni savarsite prin intermediul retelelor informatice sau de comunicatii;
- infractiuni impotriva mediului inconjurator, inclusiv traficul ilegal al speciilor animale protejate si al speciilor si varietatilor vegetale protejate;
- ajutorul la intrarea si sederea in situatii ilegale;
- omuciderea voluntara, vatamarea corporala grava;
- traficul de tesuturi sau organe umane;
- lipsirea de libertate in mod ilegal, arestarea nelegala si cercetarea abuziva;
- rasismul si xenofobia;
- talharia si pirateria;
- traficul ilegal de bunuri culturale, inclusiv antichitatile si operele de arta;
- inselaciunea;
- deturnarea de fonduri;
- infractiunile contra proprietatii intelectuale;
- inselaciunea cu privire la calitatea marfurilor;
- falsul material in inscrisuri oficiale, falsul intelectual si uzul de fals;
- traficul de substante hormonale si alti factori de crestere;
- traficul de vehicule furate;
- violul;
- sclavia;
- distrugerea si distrugerea calificata, savarsita prin incendiere, explozie sau prin orice alt asemenea mijloc si daca rezulta pericol public;
- infractiunile pentru care competenta de judecata apartine Curtii Penale Internationale;
- sechestrarea de aeronave si vapoare;
- sabotajul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mandat European de Arestare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!