Luarea și darea de mită

Extras din referat Cum descarc?

Coruptia exista din Antichitate ca unul dintre comportamentele cele mai grave si in acelasi timp, cele mai raspandite ale functionarilor publici. Insa, de-a lungul secolelor, traditiile, conditiile istorice si geografice au modificat considerabil sensibilitatea opiniei publice in ceea ce priveste perceperea si evaluarea acestor comportamente, precum si modul in care ele sunt tratate prin reglementarile legale. In anumite perioade istorice, oferirea si primirea de foloase au fost chiar acceptate ca fiind ceva firesc, tinand de o anume curtoazie. 
In Grecia antica, mita era atat de frecventa incat Platon propunea pedeapsa capitala pentru functionarii care primeau daruri pentru a-si face datoria. Nu trebuie sa primesti daruri - spunea el, nici pentru lucruri bune, nici pentru lucruri rele! 
Coruptia poate fi privita atat ca fenomen social, expresie a unor manifestari de descompunere morala, de degradare spirituala, cat si ca fenomen juridic .
Privita dintr-un alt unghi, coruptia poate fi definita ca abuzul de puterea de care se bucura o persoana in scopul obtinerii de avantaje personale. In toate cazurile, orice act de coruptie implica existenta a doi subiecti, corupator - corupt si a unui interes reciproc ce ocazioneaza relatia coruptiva.
Noul Cod penal adoptat prin Legea nr. 286, din 26.06.2009, cuprinde incriminari privind faptele de coruptie in Titlul V denumit ,,Infractiuni de coruptie si de serviciu", Capitolul I ,,Infractiuni de coruptie", unde sunt incriminate infractiunile de luare de mita, dare de mita, trafic de influenta si cumparare de influenta.
Incriminarile din Noul Cod penal cuprind referiri la notiunea de ,,functionar public", comparativ cu vechea legislatie care se referea la ,,functionar". Conform art. 175, alin. 1 din Noul Cod penal, ,,functionar public", in sensul legii penale este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fara o remuneratie:
- exercita atributii sau responsabilitati, stabilite in temeiul legii, in scopul realizarii prerogativelor puterii legislative, executive sau judecatoresti;
- exercita o functie de demnitate publica sau o functie publica de orice natura;
- exercita, singura sau impreuna cu alte persoane, in cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau al unei persoane jurdice cu capital integral sau majoritar de stat ori al unei persoane juridice declarate ca fiind de utilitate publica, atributii legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia.
Luarea de mita este incriminata in art. 289, alin. 1 si consta in fapta functionarului public care, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeste bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori accepta promisiunea unor astfel de foloase, in legatura cu indeplinirea, neindeplinirea ori intarzierea indeplinirii unui act ce intra in indatoririle sale de serviciu sau in legatura cu indeplinirea unui act contrar acestor indepliniri. Ceea ce este de remarcat este faptul ca noul text de incriminare nu mai prevede ca modalitate alternativa de savarsire a infractiunii nerespingerea promisiunii de bani sau alte foloase necuvenite, infractiunea de luare de mita avand caracter exclusiv comisiv.
In alin. 2 se prevede ca fapta prevazuta in alin. 1, savarsita de una din persoanele prevazute in art. 175, alin. 2, constituie infractiune numai cand este comisa in legatura cu neindeplinirea, intarzierea indeplinirii unui act privitor la indatoririle sale legale sau in legatura cu efectuarea unui act contrar acestor indatoriri. Persoanele la care face trimitere acest alineat sunt persoanele asimilate functionarului public in sensul legii penale care exercita un serviciu de interes public pentru care au fost investite de autoritatile publice sau care sunt supuse controlului ori supravegherii acestora cu privire la indeplinirea respectivului serviciu public.


Fisiere in arhiva (1):

  • Luarea si darea de mita.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!