Logica Juridica

Extras din referat Cum descarc?

Generalitati
A.Se pot elabora multiple tipologii ale limbajelor si in structura fiecareia se poate gasi o "casuta" pentru ceea ce se numeste, in general, limbaj juridic (un anumit limbaj de specialitate, utilizat cu precadere in sfera dreptului). Voi distinge, sumar, cele mai cunoscute si utilizate partitii.
1).Prin limbaj de specialitate se poate intelege, simplu, un "mod de folosire a unei limbi ( mai ales a lexicului ei ), specific profesiunilor si grupurilor sociale" [CONSTANTINESCU - DOBRIDOR, Gh., 1980, p. 265 ]. (Mai rar, si impropriu, se ulilizeaza termenul de "jargon profesional"). Acesta se va deosebi de un limbaj standard, "uzual, general, comun, cu fapte si reguli lingvistice folosite in imprejurari obisnuite, neoficiale, (normale, neafective) de toti vorbitorii instruiti ai unui idiom". Se va intelege ca limbajul juridic este un limbaj de specialitate utilizat in teoria si practica dreptului. Este de facut aici doar urmatoarea completare: limbajul juridic, pe de o parte, nu este apanajul exclusiv al juristilor (el poate fi utilizat si de persoane ce nu apartin explicit sferei de activitate juridica, domeniului dreptului; ca atare, el poate fi folosit in mod correct, ultima varianta generand adeseori efecte ilare), pe de alta parte, este de la sine inteles ca, in mod strict, nu exista limbaj de specialitate, deci nici limbaj juridic 100% ( limbajul de specialitate interfereaza, normal, cu limbajul standard, comun ). 
2).Dupa criteriul naturii purtatorului material al semnului/semnalului/simbolului, se face deosebire intre limbaj verbal (articulat) si limbaj neverbal ( mimico-gesticular ). Diferenta este prea evidenta pentru a intra in prea multe detalii. Este clar ca limbajul neverbal este un auxiliar al celui verbal. Mimica, gestica, pantomimica sunt resurse de expresivitate extra-lingvistice; la fel cum intonatia, accentul, dimensiunile frazarii, topica frazei, etc., sunt resurse de expresivitate intra-lingvistica. Aceste resurse de expresivitate sunt mai bogate - in cazul limbajului extern, activ si oral (monolog, dialog, colocviu); ele sunt relativ sarace, reduse la semne ortografice - in cazul limbajului extern, activ dar scris; ele lipsesc aproape cu desavarsire - in cazul limbajului intern si pasiv [ POPESCU - NEVEANU, P., 1978; SCHIOPU, U., 1997; IOAN C., 1997-1998; LIEURY, A., 1998; ZLATE, M. 2000 ]. Limbajul juridic se prezinta in ambele ipostaze, ca de altfel orice limbaj standard sau de specialitate. Proportia este diferita, in functie de context. Cand se urmareste o argumentare juridica, dincolo de resursele ei pur logice, limbajul neverbal poate capata o relevanta aparte.Tot asa, utilizarea corespunzatoare a resurselor de expresivitate tine de domeniul retoricii (implicit retorica juridica). 
3). Exista si dihotomia limbaj simbolic si limbaj nonsimbolic, continuata, pentru primul caz, prin sub-dihotomia limbaj simbolic conceptual si limbaj simbolic nonconceptual. Limbajul simbolic conceptual corespunde limbajului verbal. Limbajul juridic, in aceasta ultima sistematizare, este deci simbolic si conceptual. 
4). Luand in considerare "natura regulilor de semnificatie" [BIELTZ, P., GHEORGHIU, D., 1998, p. 65 ], se poate diferentia intre limbaj natural si limbaj artificial. Primul apare "independent de vointa oamenilor si nu ca rezultat al unei actiuni constiente a acestora, ci treptat, pe parcursul unui proces indelungat care coincide cu constituirea comunitatii umane (a poporului) care foloseste un astfel de limbaj"[ ibidem ]. Este o situatie obiectiva.
Al doilea este "rezultatul unei "inventii", al carei autor coincide, chiar daca in anumite cazuri constructia sa a presupus o perioada de timp mai lunga, fie cu o persoana (limbajul Morse sau limbajul Braille, de exemplu), fie cu o comunitate academica (de pilda, limbajul matematicii, al logicii, al chimiei etc.), fie a fost stabilit de anumite institutii si chiar adoptat (generalizat) pe baza unor conventii juridice speciale (de exemplu, limbajul semnelor de circulatie)" [ ibidem ]. Asimilarea regulilor specifice ale unui limbaj artificial necesita o pregatire speciala; destinatia unui asemenea limbaj este, de obicei, foarte precisa. Primul tip de limbaj - in aceasta partitie - se poate asimila, in mare, cu limbajul standard; al doilea tip de limbaj - mentionat tot aici - se poate asimila cu limbajul de specialitate. 
5). Diferentierile limbaj dialectal - limbaj tehnic (profesional) cat si limbaj argotic - limbaj de jargon, apoi, nuantarile privind limbajele artistic, poetic, comercial, marinaresc, medical, sportiv, gazetaresc, de conversatie, familiar, figurat, ideologic, politic, s.a.m.d., nu intereseaza aici.


Fisiere in arhiva (1):

  • Logica Juridica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!