Licitatia Publica

Cuprins referat Cum descarc?

1. Definitie, clasificare.1
2. Valorificarea bunurilor aflate in proprietatea private a statului.3
3. Valorificarea bunurilor sechestrate de catre stat.5
4. Contractul de achizitie publica.6
4.1 Partile contractului de achizitie publica.7
4.2 Procedurile de atribuire a contractului de achizitie publica.7
4.3 Publicarea anunturilor de intentie, de participare si de atribuire a contractului de achizitie publica.8
4.4 Elaborarea si evaluarea ofertelor.9
4.5 Incheierea contractului de achizitie publica.11
Bibliografie.13


Extras din referat Cum descarc?

Licitatia publica
1 Definitie, clasificare
Licitatia reprezinta vanzarea unui bun facuta in public, dupa reguli speciale, avand drept rezultat atribuirea obiectului de vanzare persoanei care a oferit pretul cel mai mare.
Licitatiile sunt activitati organizate in scopul de a usura vanzarile de produse caracterizate prin faptul ca unul din cele doua parti prezente pe piata (vanzatorul sau cumparatorul) stabilesc un pret de pornire iar ceilalti participanti la licitatie incearca sa ofere un pret cat mai mare, castigatorul licitatiei fiind acela care a oferit pretul cel mai mare sau un pret egal cu cel rezervat de ofertant.
Licitatia poate fi de mai multe feluri, in functie de modul in care are loc adjudecarea obiectivului propus:
- licitatie standard sau englezeasca, in care ofertele de achizitie sunt facute incepand cu un pret de deschidere si se continua cu preturi crescatoare pana cand nimeni nu mai liciteaza peste pretul maxim;
Licitatia standard este licitatia preferata de majoritatea proprietarilor, avand reguli simple. Se poate pune in vanzare un singur articol, castigatorul licitatiei fiind cumparatorul care ofera cel mai mare pret pe durata stabilita pentru desfasurarea licitatiei.
Exemplu de licitatie standard:
Se scoate la vanzare un autoturism cu pretul de plecare de 25 000 lei. Presupunem ca pasul este de 1000.Ofertele sunt urmatoarele:
1. 25 000 (pentru ca mai putin nu se poate)
2. 27 000 (pentru ca nu se putea oferi mai putin de 26 000, dar se poate adauga orice multiplu de 1000)
3. 30 000.
Castigatorul este licitatorul cu numarul 3 deoarece 30 000 este cea mai mare oferta din perioada valida a licitatiei
- licitatie olandeza, in care se porneste de la un pret inalt si se va scadea consecutiv acest pret pana se va gasi un cumparator;
Licitatia olandeza este tipul de licitatie recomandat in cazul in care se doreste tranzactionarea mai multor articole de acelasi fel. Astfel se poate pune in vanzare un numar (cantitate) de articole de acelasi fel pentru oricare dintre articole cerandu-se un acelasi pret minim. La acest tip de licitatie pot exista mai multi castigatori. 
Castigatorii licitatiei sunt cumparatorii care au facut cele mai mari oferte iar cantitatile cerute de ei, insumate, nu depasesc cantitatea de articole oferita de vanzator. Exista posibilitatea ca pentru ultimul castigator sa ramana o cantitate mai mica decat cea ceruta, numita "cantitate partiala". Castigatorul partial are dreptul sa refuze cantitatea partiala, caz in care pierde calitatea de castigator. Pretul de vanzare este stabilit astfel: pentru fiecare castigator numim ultimul pret oferit "pret final". Astfel, chiar daca exista castigatori care au oferit un pret mai mare decat pretul de vanzare, ei vor achizitiona articolele cu pretul de vanzare rezultat. 
Exemplu de licitatie olandeza
Se pun in vanzare un 10 CD-uri Blank cu pretul de pornire de 3.5. lei/buc. Ofertele sunt urmatoarele:
1) 3.5lei/buc; 4 CD-uri 
2) 3.6 lei/buc; 3 CD-uri 
3) 3.6 lei/buc; 5 CD-uri
4) 3.7 lei/buc; 6 CD-uri 
Castigatorii sunt: - licitatorul 4 castiga 6 CD-uri - licitatorul 2 castiga 3 CD-uri, deoarece oferta lui a fost facuta inaintea ofertei licitatorului 3 - licitatorul 3 castiga 1 CD. Desi a oferit acelas pret ca si licitatorul 2, oferta sa nu a avut intaietate fata de oferta licitatorului 2 deoarece a fost depusa mai tarziu. Licitatorul 3 este castigator partial, si are dreptul sa refuze castigul. 
Daca licitatorul 3 accepta castigul partial, pretul de vanzare al CD-urilor este pretul oferit de licitatorul 3 adica 3.6 lei/buc. Daca licitatorul 3 nu accepta castigul partial, pretul de vanzare al CD-urilor este pretul oferit de licitatorul 2, care in cazul de fata este tot 3.6 lei/buc
- licitatia cu pret rezervat
Licitatia cu pret rezervat este o licitatie asemanatoare cu licitatia standard, diferenta constand in faptul ca pretul minim pe care vanzatorul il cere pentru articolul sau nu este cunoscut de eventualii cumparatori. Ca si la licitatia standard se poate pune in vanzare un singur articol, castigatorul licitatiei fiind cumparatorul care ofera cel mai mare pret care depaseste pretul rezervat stabilit de vanzator. Exista posibilitatea ca la acest tip de licitatie sa nu existe nici un castigator, in cazul in care nici o oferta nu a depasit pretul rezervat. Dar la fel de bine se pot face oferte peste asteptarile vanzatorului.
Exemplu de licitatie cu pret rezervat
Se pune in vanzare un autoturism cu pretul rezervat de 25 000 lei. Presupunem ca pasul de licitatie rezultat este de 1000 lei. Ofertele sunt urmatoarele:
1. 15 000 lei
2. 16000 lei (nu se poate oferi mai putin de 16 000 deoarece pasul este de 1000 lei)
3. 22 000 lei (nu se poate oferi mai putin de 17 000, dar se poate adauga la pretul curent orice multiplu de 1000)
4. 25 000 lei (nu se poate oferi mai putin de 23 000, dar se poate adauga la pret, orice multiplu de 1000)
Castigatorul este licitatorul cu numarul 4, deoarece 25 000 lei este singura oferta cel putin egala cu pretul rezervat.
- licitatie a primului pret, in care ofertele de achizitie (de adjudecare) sunt facute in scris, vanzatorul alegand-o pe aceea cu pretul cel mai mare.
- licitatia celui de-al doilea pret,in care pretul maxim de adjudecare va fi redus la nivelul pretului imediat urmator (al doilea) in ordine descrescatoare;


Fisiere in arhiva (1):

  • Licitatia Publica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!