Lichidarea societăților comerciale

Extras din referat Cum descarc?

Incetarea existentei societatii comerciale reclama indeplinirea unor operatiuni care sa puna capat activitatii societatii si , totodata , sa duca in final la incetarea statutului de persoana juridica al societatii.
Operatiunile care fac obiectul fazei lichidarii societatii sunt realizate de persoane anume investite - lichidatorii. In faza lichidarii societatii , instanta judecatoreasca are un rol redus; interventia sa are un caracter exceptional si se produce in cazurile prevazute de lege.
Ca urmare a dizolvarii , societatea numai poate angaja noi operatiouni comerciale , insa operatiunile aflate in curs la data dizolvarii trebuie finalizate. Pentru a dispune de mijloacele de plata necesare satisfacerii creantelor creditorilor , bunurile societatii sunt prefacute in bani , pe calea licitatiei publice , iar eventualul activ net va fi impartit intre asociati potrivit drepturilor lor.
Operatiunile de lichidare a societatii comerciale sunt reglementate de dispozitiile Legii nr.31/1990. Totodata vor fi aplicabile si regulile stabilite prin actul constitutive , in masura in care nu sunt incompatibile cu lichidarea ( art.246 alin (4) din Legea nr.31/1990 ).
Principiile generale ale lichidarii societatilor comerciale 
1. Personalitatea juridica a societatii subzista pentru nevoile lichidarii.
In faza lichidarii , societatea comerciala continua sa beneficieze de personalitate juridica , dar numai pentru nevoile lichidarii. In actuala sa forma , Legea nr.31/1990 consacra expres acest principiu in urmatorii termeni : ,, societatea isi pastreaza personalitatea juridica pentru operatiunile lichidarii , pana la terminarea acesteia". 
Astfel societatea comerciala isi conserva atributele de identificare; ea isi pastreaza firma, sediul social si nationalitatea. Legea cere insa ca toate actele care emana de la societate sa arate ca societatea este in lichidare. ( art.246 alin. (5) din Legea nr. 31/1990 ) 
Apoi patrimoniul societatii continua sa apartina societatii , ca subict de drept distinct. Patrimoniul social constituie si dupa dizolvarea societatii , gajul general al creditorilor sociali. Lichidarea societatii nu aduce modificari raporturilor juridice dintre societate si creditorii sai. Acestia isi pot valorifica drepturile lor impotriva societatii , care va raspunde cu patrimonial sau. 
In faza lichidarii , organele societatii nu isi inceteaza activitatea. Adunarea asociatilor numeste lichidatorii si stabileste puterile acestora pentru realizarea operatiunilor de lichidare. Administratorii societatii continua mandatul lor pan ala intrarea in functie a lichidatorilor.
Cenzorii societatii isi continua activitatea lor de control asupra gestiunii societatii. Potrivit legii, cenzorii exercita controlul asupra activitatii lichidatorilor , care organizeaza si conduc operatiunile de lichidare a societatii. 
2.Lichidarea societatii se face in interesul asociatilor.
Prin reglementarea lichidarii sunt avute in vedere si interesele creditorilor societatii, dar numai in mod secundar. Asociatii nu pot primi nici o suma de bani in contul partilor ce li s-ar cuveni din lichidare , inaintea achitarii creantelor creditorilor societatii. Finalitatea lichidarii rezulta din anumite dispozitii ale legii.
In primul rand lichidarea societatii comerciale poate fi ceruta numai de catre asociati, cu excluderea creditorilor societatii. In al doilea rand , asociatii constituiti in Adunarea asociatilor sunt in drept sa numeasca pe lichidatori si sa stabileasca puterile acestora 
In al treilea rand , legea permite asociatilor sa stabileasca prin actul constitutive conditiile lichidarii societatii. Regulile stabilite prin actul constitutive se aplica in masura in care nu sunt incompatibile cu lichidarea.
3.Lichidarea societatii este obligatorie , nu facultativa.
Potrivit art. 228 din Legea nr.31/1990 , dizolvarea societatii are ca efect deschiderea procedurii lichidarii. Intrucat dizolvarea are ca efect deschiderea lichidarii , inseamna ca lichidarea este obligatorie. Dar in acelasi articol din lege admite ca in cazurile fuziunii si divizarii societatii , dizolvarea are loc fara lichidare. 
In urma acestor dispozitii legale , lichidarea este obligatorie , deoarece societatea nu poate ramane in faza de dizolvare ; dupa dizolvare urmeaza de regula lichidarea , iar exceptional , transmiterea universala a patrimoniului , prin fuziune sau divizare.
Modificarile produse de trecerea la faza de lichidare a societatii comerciale
Trecerea societatii comerciale in faza lichidarii produce anumite consecinte asupra societatii. Astfel obiectul si scopul societatii se modifica in concordanta ci finalitatea lichidarii. Apoi , administratorii societatii vor fi inlocuiti cu lichidatorii , care devin organul de administrare al societatii. 
Gestiunea societatii este predata lichidatorilor , care vor administra societatea aflata in lichidare.
Din momentul in care societatea dizolvata a intrat in lichidare , activitatea ei nu se mai poate desfasura in conditiile initiale stabilite prin actul constitutive. Activitatea pe care o va desfasura societatea in continuare va fi subordonata exigentelor lichidarii.
Obiectul activitatii societatii se restrange; activitatea societatii se limiteaza la realizarea operatiunilor comerciale aflate in derulare in momentul dizolvarii societatii.
Legea interzice administratorilor sa intreprinda operatiuni noi , iar daca angajeza asemenea operatiuni , ei raspund personal si solidar.
Din moment ce obiectul societatii se restrange , inseamna ca si scopul societatii sufera anumite modificari ; prin desfasurarea activitatii societatii nu se mai urmareste realizarea de beneficii si impartirea lor intre asociatii , ci realizarea finalitatii lichidarii societatii.
Potrivit legii, operatiunile de lichidare a societatii si in general administrarea societatii in lichidare , nu se administreaza de catre administratori , ci de catre lichidatori. Ei vor organiza si conduce operatiunile de lichidare si repartizare a patrimoniului social intre asociati. Lichidatorii intra in functie numai dupa indeplinirea formalitatilor de publicitate prervazute de lege.


Fisiere in arhiva (1):

  • Lichidarea Societatilor Comerciale.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!