Libertatea de Exprimare - Componente

Cuprins referat Cum descarc?

1. Libertatea de exprimare.Componente - primul paragraf 3
1.1. Libertatea de opinie 4
1.2. Libertatea de a comunica informatii si idei 4
1.3. Distinctia dintre fapte si judecati de valoare 5
1.4. Libertatea de a primi informatii si idei 6
1.5. Libertatea presei 7
1.6. Libertatea de difuzare a emisiunilor radio si de televiziune 9
2. Obiectul protectiei acordate de paragraful 1 - jurisprudenta Curtii cu privire la litigii speciale 11
3. Sistemul restrictiilor asupra exercitarii dreptului la libertatea de exprimare - cel de-al doilea paragraf 17
Bibliografie 23


Extras din referat Cum descarc?

Consideratii generale privind Articolul 10
In contextul unei democratii politice efec!tive si respectarii drepturilor omului enuntate in Preambulul Conventiei, libertatea de expri!mare nu este importanta numai prin valoarea sa intrinseca, dar si prin rolul central pe care il joaca in respectarea altor drepturi inscrise in Conventie. In lipsa unei garantii solide a dreptului la libertatea de exprimare, protejat de instantele judecatoresti independente si impartiale, nu exista o tara libera si, respec!tiv, un regim democratic. Aceasta afirmatie generala este incontestabila. 
Libertatea de exprimare este un drept cu valoare intrinseca, dar si o parte compo!nenta a altor drepturi consacrate in Conven!tie, asa cum este libertatea de asociere. In acelasi timp, libertatea de exprimare poate veni in contradictie cu alte drepturi garan!tate de Conventie, printre care dreptul la un proces echitabil, la respectarea vietii private, la libertatea de constiinta si religie. In even!tualitatea unor astfel de conflicte, Curtea impune stabilirea unui echilibru in scopul determinarii preeminentei unui drept asupra altuia. Echilibrul intereselor contradictorii, dintre care unul este libertatea de exrpimare, evidentiaza si importanta celui din urma. Curtea a declarat in repetate randuri ca:
,,Libertatea de exprimare constituie unul din fundamentele esentiale ale unei societati democratice, una din conditile primordiale ale progresului sau si ale dezvoltarii fiecarui individ" sau, ,,presa joaca un rol predominant intr-un stat de drept" .
Protectia libertatii de exprimare este o conditie esentiala pentru garantarea unui regim politic democratic si pentru dezvolta!rea fiecarei persoane.
In pricipiu, protectia oferita de Articolul 10 se extinde asupra tuturor tipurilor de exprimare indiferent de contextul acesto!ra, care sunt diseminate de catre un idivid, grup sau mass-media. Unica restrictie cu privire la continut, care a fost aplicata de catre Comisie, viza raspandirea ideilor, care promovau rasismul si ideologia nazista si in!stigau la ura si discriminare rasiala. Comisia s-a bazat pe prevederile articolului 17 si a hotarat ca libertatea de exprimare nu poate fi utilizata astfel, incat sa duca la distrugerea drepturilor si libertatilor garantate de Con!ventie . Astfel de decizii aplica teoria parado!xului tolerantei: o toleranta absoluta poate duce la tolerarea ideilor care promoveaza intoleranta, care, in cele din urma, ar putea suprima toleranta.
Statele sunt obligate sa justifice orice ingerinta in orice fel de exprimare. Pentru a decide gradul de protectie a unei anumite forme de exprimare, Curtea examineaza tipul exprimarii (politica, comerciala, artis!tica, etc), modul de diseminare a aceasteia (contact personal, media scrisa, televiziunea etc.) si audienta careia se adreseaza (adultii, copii, intreaga societate, o grupa speciala). Conform acestor criterii chiar si ,,veridicita!tea" exprimarii are o semnificatie distincta.
In procesul de adoptare a hotararilor, Curtea de la Strasbourg a atras atentia asu!pra practicilor constitutionale nationale, inclusiv practica constitutionala a Statelor Unite, care garanteaza o protectie deosebi!ta libertatii de exprimare. Oricum, deciziile adoptate in cadrul intern, chiar si cele cu putere juridica, au o utilitate limitata pen!tru un organ international asemenea Curtii, care aplica si interpreteaza un tratat inter!national. In unele cazuri, Comisia si Curtea s-au referit la Pactul International privind Drepturile Politice si Civile sau alte documente internationale care protejeaza dreptul la libertatea de exprimare.
Articolul 10 din Conventie este structu!rat in doua paragrafe.
-Primul paragraf defineste libertatile protejate.
-Cel de-al doilea paragraf stipuleaza circumstantele in care amestecul statelor in exercitarea dreptului la libertatea de exprimare este legitim.
1. Libertatea de exprimare. Componente - primul paragraf
Primul paragraf din Articolul 10 pre!vede ca:
,,Orice persoana are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie si libertatea de a primi sau de a comunica informatii sau idei fara amestecul autoritatilor publice si fara a tine seama de frontiere. Prezentul articol nu impiedica Statele sa supuna societati!le de radiofuziune, de cinematografie sau de televiziune unui regim de autorizare."
Primul paragraf evidentiaza trei com!ponente ale libertatii de exprimare:
-libertatea de opinie;
-libertatea de a primi informatii si idei, si;
-libertatea de a comunica informatii si idei.
Aceste libertati trebuie sa fie exercitate in mod liber fara amestecul autoritatilor publice si fara a tine seama de frontiere. 
1.1. Libertatea de opinie
Libertatea de opinie este o conditie prea!labila pentru exercitarea altor libertati garantate de articolul 10, bucurandu-se de o protectie aproape absoluta, in sensul ca exclude aplicarea restrictiilor posibile enuntate in al doilea paragraf. Conform declaratiei Comitetului Ministrilor ,,orice restrictie asupra dreptului in cau!za va fi incompatibila cu natura unei societati democratice" .
Statele nu trebuie sa incerce sa indoctrineze cetatenii aflati sub autoritatea lor si sa opereze distinctii intre indivizi in functie de opiniile impartasite. Mai mult decat atat, promovarea informatii!lor unilaterale de catre Stat poate con!stitui un obstacol serios si inacceptabil pentru exercitarea libertatii de opinie.
Dreptul la libertatea de opinie, de ase!menea, protejeaza indivizii impotriva
unor posibile consecinte negative, care rezulta in cazurile cand indivizilor li se atribuie anumite opinii ca urmare a de!claratiilor publice anterioare. Libertatea de opinie cuprinde libertatea negativa a unei persoane de a refuza comunicarea propriilor opinii.


Fisiere in arhiva (3):

  • Cuprins.doc
  • I pagina.doc
  • libertatea de exprimare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!