Libertatea de Exprimare

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I: Generalitati 3
1).Definire si consacrare legislativa 3
2). Caracterul fundamental si incadrarea 4 
3). Importanta 4
4). Continutul si titularii libertatii de exprimare 5
5). Raspunderea pentru depasirea limitelor libertatii de exprimare 5
Capitolul II: Libertatea presei 7
1). Rolul presei 7
2). Suprimarea publicatiilor 7
3). Libertatea de a infiinta publicatii 7
4). Dreptul la replica 8
Capitolul III: Limitele libertatii de exprimare 9
1). Necesitatea controlului de proportionalitate 9
2). Limite impuse de apararea drepturilor si libertatilor altei persoane 9 
3). Limite impuse de apararea unui interes public 11 
Capitolul IV: Cum analizeaza CEDO o plangere de violare a libertatii de exprimare? 13
1). Procedura in fata organelor de la Strasbourg 13
2). Motivarea in drept si dispozitivul hotararilor CEDO 13 
Bibliografie 15


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I: Generalitati
1).Definire si consacrare legislativa
Libertatea de exprimare reprezinta una dintre conditiile primordiale pentru existenta unei societati democratice. Proclamamrea ei cu acest titlu in dreptul al drepturilor omului este reflectata in dreptul intern prin consacrarea ca drept fundamental in art. 30 alin.(1) din Constitutia Romaniei:
(1) Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisa.
(3) Libertatea presei implica si libertatea de a infiinta publicatii.
(4) Nici o publicatie nu poate fi suprimata.
(5) Legea poate impune mijloacelor de comunicare in masa obligatia de a face publica sursa finantarii.
(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine.
(7) Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri.
(8) Raspunderea civila pentru informatia sau pentru creatia adusa la cunostinta publica revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestarii artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, in conditiile legii. Delictele de presa se stabilesc prin lege.
Prin urmare, libertatea de exprimare posibilitatea omului de a-si exprima prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, gandurile, opiniile, credintele religioase si creatiile spirituale de orice fel. Constitutia Romaniei interzice cenzura de orice fel. Este o prevedere constitutionala decisiva pentru libertatea de exprimare. Libertatea de exprimare, declarata inviolabila, reprezinta principiul, iar toate celelalte dispozitii ale art. 30 trebuie interpretate in sensul respectarii acestui principiu. Orice interpretare contrara, care ar tinde sa transforme exceptiile in regula ar fi de natura sa incalce vointa constituantei, vointa exprimata expres.
Aceasta garantare a libertatii de exprimare este traditionala in dreptul constitutional romanesc. Principiul, stabilit de Constitutia din 1866( Art. 24.: 
,,Constitutiunea garanteza tutulor libertatea de a comunica si publica ideile si opiunile lor prin graiu, prin scris si prin presa, fie-care fiind respundetor de abusul acestor libertati in casurile determinate prin Codicele penal, care in acesta privinta se va revisui si complecta, fara insa a se putea restringe dreptul de sine, sau a se infiinta o lege esceptionala. Delictele de presa sunt judecate de juriu. Nici censura, nici o alta masura preventiva pentru aparitiunea, vinderea sau distributiunea ori-carei publicatiuni nu se va putea reinfiinta. Pentru publicatiuni de jurnale nu este nevoe de autorisatiunea prealabila a autoritatei. Nicio cautiune nu se va cere de la ziaristi, scriitori, editori, tipografi si litografi. Presa nu va fi supusa niciodata sub regimul avertismentului. Nici un jurnal sau publicatiune nu va putea fi suspendate sau suprimate. Autorul este respundetor pentru scrierile sele, era in lipsa autorului sunt respundetori sau girantul sau editorul. Veri ce jurnal trebue sa aiba un girant responsabil care sa se bucure de drepturile civile si politice."), a fost preluat aproape ad literam de Constitutia din 1923. Chiar Constitutia autoritara din 1938 il proclama, intr-o forma mai atenuata.
Si Conventia Europeana a Drepturilor Omului consacra aceasta libertate in art. 10:
1. Orice persoana are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie si libertatea de a primi sau de a comunica informatii ori idei fara amestecul autoritatilor publice si fara a tine seama de frontiere. Prezentul articol nu impiedica Statele sa supuna societatile de radiodifuziune, de cinematografie sau de televiziune unui regim de autorizare.
2. Exercitarea acestor libertati ce comporta indatoriri si responsabilitati, poate fi supusa unor formalitati, conditii, restrangeri sau sanctiuni prevazute de lege, care constituie masuri necesare, intr-o societate democratica, pentru securitatea nationala, integritatea teritoriala sau siguranta publica, apararea ordinii si prevenirea infractiunilor, protectia
sanatatii sau a moralei, protectia reputatiei sau a drepturilor altora, pentru a impiedica divulgarea de informatii confidentiale sau pentru a garanta autoritatea si impartialitatea puterii judecatoresti.
2). Caracterul fundamental si incadrarea 
Tinand cont de faptul ca dreptul la libera exprimare este un drept subiectiv, ca este un drept esential pentru viata, libertatea si demnitatea cetatenilor, indispensabil pentru libera dezvoltare a personalitatii umane si ca datorita importantei lui, este inscris in actul cu forta juridica suprema, Constitutia si garantat prin Constitutie si legi, ajungem la concluzia ca dreptul la libera exprimare este un drept fundamental.
Libertatea de exprimare face parte din prima generatie de drepturi intrucat pentru asigurarea ei, statul nu trebuie sa se abtina, adica sa nu cenzureze. Dupa continutul sau, libertatea de exprimare este o libertate social-politica, o libertate prin care indivizii pot participa la viata sociala.
3). Importanta
Importanta acestei libertati se poate analiza pe cel putin doua planuri Pe de o parte, ca libertate individuala, ea reprezinta, in mod evident, o conditie necesara pentru dezvoltarea si activitatea fiecarui individ, mijlocul de care dispune acesta pentru a face cunoscute celorlalti propriile ginduri, opinii sau sentimente. Din aceasta perspectiva ea este o conditie de exercitiu pentru celelalte libertati, cum ar fi libertatea asociere sau libertatea de constiinta.Pe de alta parte ,la nivel social, libera exprimare, cu toate componentele sale mentionate in textele ce o consacra, reprezinta una dintre conditiile existentei unei societati democratice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Libertatea de Exprimare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!