Libertatea

Extras din referat Cum descarc?

Fr. Nietzsche: Liberul arbitru si culpabilizarea Libertatea si constrangerile cauzale Cauzalitatea B. Spinoza: Cauzalitate si libertate 2. Fatalismul V. Conta: Fatalismul J. S. Mill: Erorile fatalismului W. James: Responsabilitatea, o problema nesolutionata C) Libertatea si problema constrangerilor interioare A. Schopenhauer: Vointa ca adevarata natura a omului Fr. Nietzsche: Vointa puternica viata slaba si libertatea J. P. Sartre: Libertatea absoluta responsabilitatea absoluta D) Libertatea si autoritatea politica J. J. Rousseau: Liber e cel ce se supune nunmai legilor K. Jaspers: Libertatea si bunul plac J. S. Mill: Etatism si libertate Una dintre experientele umane fundamentale este exprimarea constrangerii. Existenta oamenilor este, intr-o mare masura, o permanenta confruntare cu diverse feluri de constrangere. Primordiale sunt emotiile fiziologice, impuse fiecarui om de necesitatile functionarii normale a propriului organism. Constientizarea acestora i-a facut pe acei vechi ganditiori sa asemuiasca trupul omenesc cu o carcera in care e inchis sufletul. Metafora carcerei este menita sa sugereze lipsa fatala de libertate a sufletului omenesc, obligat sa suporte in permanenta constrangerile fiziologice impuse de trup. Acestora li s-au adaugat emotiile sociale (impuse de stapan sclavului, de cel bogat celui sarac etc) si cele politice (impuse de conducator supusului). Evolutia spirituala a umanitatii a acordat treptat un loc tot mai important emotiilor morale. Creinta religioasa a exercitat, deasemenea, neincetat, constrangeri specifice. La nivel intellectual s-au creat emotii logice si conceptuale.
Experienta acestor emotii i-a pus pe oameni in contact cu necesitatea, cu ceea ce e obligatoriu, cu ceea ce limiteaza libertatea.
Libertatea si autoritatea supranaturala Una dintre cele mai vechi credinte ale oamenilor a fost ca ceea ce se petrece in natura este dictat de o autoritate supranaturala.
Pentru antici, aceasta autoritate erau zeii, care dispun de oameni asa cum stapanul dispunde de sclavul sau: acesta poate calca poruncile primite, dar va fi pedepsit pentru aceasta. Confruntarea oamenilor cu autoritatea divina se incheie in mod inevitabil cu victoria celui din urma.
Destin si libertate Atat in cadrul gandirii filosofice, cat si in cel al gandirii miticenecesitatea isi gace simtita prezenta in viata oamenilor mai ales intr-o forma impersonala, ca Destin. Destinul intruchipa, pentru antici, caracter prestabilit si implacabil al cursului vietii fiecarui individ; ceea ce este scris sa se intample, adica un curs de evenimentece poate fi prevestit, darn u preintampinat. Avatarurile tragice ale multor personaje mitologice, ca Oedip Agamemnon, ilustreaza aceasta cnvingere.
Cazul lui Oedip este graitor: el stie ca destinuul sau lumesc este de a savarsii incest cu mama sa si de asi omora tatal, de aceea el vrea sa ocoleasca acest destin tragic. Dar in ciuda tuturor eforturilor ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Libertatea
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!