Libera Circulație a Persoanelor în Uniunea Europeana

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1. Reglementari comunitare privind libera circulatie a persoanelor in Uniunea Europeana
1.1. Reglementari primare privind libera circulatie a persoanelor in Uniunea Europeana
1.2. Acordurile de la Schengen
CAPITOLUL 2. Cadrul legal comunitar privind libertatea de circulatie si de sedere in Uniunea Europeana
2.1. Dreptul de acces si de sejur
2.1.1. Libera circulatie si sedere a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si membrilor familiilor acestora conform Directivei 2004/38/CE
2.2. Dreptul de sedere permanenta
2.3. Restrictii, derogari, limitari ale dreptului la libera circulatie
2.3.1. Restrictii din motive de ordine publica, siguranta publica sau sanatate public
2.3.2. Protectia impotriva expulzarii
2.3.3. Sanatatea publica


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1. Reglementari comunitare privind libera circulatie a persoanelor in UE
1.1. Reglementari primare privind libera circulatie a persoanelor in Uniunea Europeana
Tratatul de la Roma din 1957, prin care a fost constituita Comunitatea Europeana, a
Prevazut cele patru libertati fundamentale - libera circulatie a bunurilor, persoanelor,
serviciilor si capitalului. Libera circulatie a persoanelor reprezinta mai mult decat un simplu obiectiv urmarit prin acest tratat .Aceasta este indispensabila in vederea exercitarii unei cetatenii europene intemeiate pe principiile democratice exprimate, in special, in Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Atunci cand tratatul instituind Comunitatea Economica Europeana a fost elaborat, libertatea de circulatie a persoanelor nu a fost proiectata ca un drept al cetatenilor statelor membre de a se deplasa oriunde in Uniune, in orice scop, ci, initial, ea a fost legata de conceptul de lucratori .
Conceptul economic original a capatat ulterior o semnificatie mai ampla, dobandind o acceptiune mai larga in legatura cu ideea de cetatean al Uniunii, in mod independent de activitatea economica sau de alte deosebiri de nationalitate.
Principiul liberei circulatii a persoanelor a evoluat in contextul crearii pietei interne, alaturi de celelalte libertati. Evolutia s-a datorat atat jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene,cat si activitatii legislative a celorlalte institutii comunitare .
Astfel Actul Unic European din 1987 a reprezentat o revizuire a Tratatului de la Roma si a precizat trasaturile unei piete interne ideale, alcatuita dintr-o "zona fara frontiere interne, in care este asigurata libera circulatie a bunurilor, persoanelor, serviciilor si capitalului" .
Esenta acestei libertati consta in eliminarea discriminarilor intre cetatenii statului membru pe teritoriul caruia se afla acestia sau isi desfasoara activitatea si cetatenii celorlalte state membre ce stau sau muncesc pe teritoriul acestui stat. Aceste discriminari se pot referi la conditiile de intrare, deplasare, munca, angajare sau remuneratie. Prin asigurarea unui asemenea regim nediscriminatoriu se realizeaza libera circulatie a persoanelor in spatiul comunitar.
Acest nou statut a dus la accelerarea procesului de extindere a drepturilor la libera circulatie asupra unor noi categorii de persoane (studenti, persoane ce nu desfasoara activitati economice, dar au resurse suficiente de trai).
Insa cea mai importanta evolutie a principiului liberei circulatii a persoanelor o constituie trecerea de la drepturi de natura economica ale persoanelor la cetatenia europeana. 
Conceptul de "cetatenie europeana" a fost prima oara introdus prin Tratatul de la Maastricht (1993) prin care s-a acordat drept de libera circulatie si de libera rezidenta in interiorul Uniunii tuturor cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene. Mai mult, Tratatul a plasat in domeniul de interes comun al statelor membre si politica referitoare la azil, problematica trecerii frontierelor externe si politica referitoare la imigratie. 
In 1999, Tratatul de la Amsterdam a oferit o solutie de ordin politic pentru continuarea progreselor in domeniul liberei circulatii, incorporand Acordul de la Schengen in cadrul Tratatului asupra Uniunii Europene. Astfel, Tratatul de la Amsterdam a introdus un nou Titlu IV in cadrul Tratatului Comunitatii Europene, acoperind urmatoarele domenii:
o Libera circulatie a persoanelor;
o Controlul la frontierele externe;
o Azilul, imigratia si apararea dreptur ilor cetatenilor avand nationalitatea unei terte tari;
o Cooperarea judiciara in probleme de ordin civil.
Dupa cum am mai mentionat, libera circulatie a persoanelor constituie una dintre cele patru libertati din cadrul pietei interne si a politicilor comunitare la nivelul Uniunii Europene, alaturi de libera circulatie a produselor, libera circulatie a serviciilor si libera circulatie a capitalurilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Libera Circulatie a Persoanelor in Uniunea Europeana.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!