Libera circulație a forței de munca în UE

Extras din referat Cum descarc?

1. Consideratii generale
Libertatea de circulatie a lucratorilor se circumscrie libertatii de circulatie a persoanelor, dand expresie uneia din libertatile fundamentale ale dreptului Uniunii Europene, alaturi de libera circulatie a produselor, libera circulatie a serviciilor si libera circulatie a capitalurilor.
Ideea de principiu care a stat la baza reglementarilor din domeniul liberei circulatii a lucratorilor a fost crearea unei piete comune, inclusiv a fortei de munca, prin eliberarea barierelor privind migratia si promovarea unei cetatenii comunitare/ europene si care sa permita, astfel, eliminarea interventiei inutile a guvernelor nationale si, implicit, consolidarea relatiei intre statele membre ale Uniunii Europene in contextul diversitatii.
Primul pas in crearea libertatii de miscare a fortei de munca, s-a realizat prin intermediul art. 69 din Tratatul ce a instituit Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO). Conform acestui text, statele membre erau obligate sa inlature orice restrictie bazata pe nationalitate in angajarea lucratorilor din industria carbu-nelui si otelului.
Aceasta reglementare incipienta a fost urmata de includerea unor dispozitii similare in tratatele urmatoare, precum si de elaborarea unor directive si regulamente cu scopul de a crea un cadru legislativ cat mai unitar care sa garanteze accesul liber al lucratorilor europeni pe piata muncii la nivelul Uniunii Europene.
Primele prevederi generale referitoare la libera circulatie a persoanelor, si implicit a lucratorilor, apar in cadrul Tratatului de la Roma, din 1957, ce a instituit Comu-nitatea Economica Europeana (Tratatul CE), al carui obiectiv principal a fost acela de a reproduce pe cat posibil caracteristicile unei piete nationale. in acest sens, Tratatul CE stabilea ,, eliminarea, intre statele membre, a obstacolelor in calea liberei circu latii a persoanelor, serviciilor si capitalului" si statua faptul ca ,,in scopul aplicarii prezentului Tratat, si fara a aduce prejudicii vreunei prevederi speciale incluse in acesta, este interzisa orice discriminare pe motiv de nationalitate". Desi Tratatul CE afirma datoria Comunitatii de a asigura libera circulatie a per soanelor, pana la sfarsitul anilor '80 eforturile depuse in acest sens au reusit sa regle menteze doar partial aspectele legate de libera circulatie a anumitor categorii de persoane: lucratorii si familiile lor, furnizorii de servicii si agentii economici.
in aceste conditii dificile privind stadiul infaptuirii pietei unice, a fost adoptat Actul Unic European (document prin care a avut loc o revizuire generala a tratatelor, intrat in vigoare la 1 iulie 1987), care aduce un nou calendar, mai precis si mobilizator, in procesul de integrare al libertatii de circulatie a lucratorilor, dand un nou impuls acestui domeniu, dar si politicilor sociale.
in acest nou context, libera circulatie a persoanelor in cadrul Comunitatii Europene a fost definita drept una dintre cele patru libertati fundamentale ale Pietei Interne. Acest nou statut a dus la accelerarea procesului de extindere a dreptului de circulatie asupra unor noi categorii de persoane (studenti, persoane ce nu depun activitati economice, dar au resurse suficiente pentru a trai etc.).
Desi preocuparea pentru aspectele legate de libertatea de circulatie a lucratorilor este prezenta inca de la inceputurile Uniunii Europene, aceasta politica capata noi dimensiuni odata cu adoptarea, in 1989, a Cartei comunitare a drepturilor sociale fundamentale ale lucratorilor (cunoscuta si drept Carta Sociala). Carta Sociala reflecta preocuparea pentru intreaga dimensiune sociala a politicilor comunitare in contextul constructiei pietei unice europene si a fost elaborata in urma unui proces de consultare a partilor interesate (reprezentanti ai angajatorilor, lucratorilor, liber profesionistilor, fermierilor etc.). in legatura cu libertatea de circulatie a lucratorilor, Carta Sociala se raliaza demersurilor anterioare in acest domeniu, intarind inca o data ideea ca orice lucrator din cadrul Comunitatii Europene are dreptul la libera circulatie pe intreg teritoriul Comunitatii, sub rezerva limitarilor justificate pentru motive de ordine publica si de sanatate publica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Libera circulatie a fortei de munca in UE.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  Monica Gheorghe, Uniunea Europeana si raporturile de munca ale lucratorilor, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2015
-  Nicolae Voiculescu, Maria -Beatrice Berna, Tratat de drept social international european, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2019
-  Luminita Dima, Relatiile de munca si industriale in Uniunea Europeana, Editura CH Beck, Bucuresti, 2012
-  Blaise Baheten Metock s.a. c. Minister for Justice, Equality and Law Reform, C-127/08


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!