Libera Circulație a Capitalurilor

Extras din referat Cum descarc?

1. Consideratii generale.
Comunitatea Europeana s-a angajat prin ,,Cartea Alba" din 1985 a Comisiei, sa adopte masuri in scopul stabi!lirii progresive, intr-o perioada expirand la 31 decembrie 1992, a pietei interne care sa cuprinda o zona fara frontiere interne in care libera circulatie a marfurilor, per!soanelor, capitalurilor si serviciilor sa fie asigurata potrivit prevederilor Tratatului de la Roma.
Piata interna este definita ca un spatiu fara frontiere interne care trebuie sa functioneze in aceleasi conditii ca o piata nationala: marfurile, persoanele, capita!lurile si serviciile trebuie sa circule in cadrul ei tara nici un control la frontierele din!tre statele membre, dupa exemplul absentei controlului la frontierele dintre regiunile unui stat. Acest spatiu fara frontiere interioare, in interpretarea Comisiei, nu poate sa-si gaseasca traducerea sa concreta si efectiva decat daca el priveste toate marfurile, serviciile si capitalurile care circula in cuprinsul lui.
Prin Decizia Nr. 93/72 a Comisiei s-a constituit un Comitet consultativ pentru coordonare in domeniul pietei interne. El poate fi consul!tat potrivit competentei ce i-a fost stabilita, asupra tuturor problemelor practice care pot sa survina dupa 1 ianuarie 1993 relativ la functionarea acestei piete.
Prin Regulamentul Nr. 2679/98 din 7 decembrie 1998 al Consiliului s-au stabilit cateva reguli privind functionarea pietei interne in relatie cu libera circulatie a mar!furilor intre statele membre atunci cand sunt in cauza obstacole la aceasta circulatie care pot fi atribuite unui stat membru, daca ele implica o actiune sau inactiune din partea acestuia, care poate constitui o incalcare a art. 30-36 [28-30] din Tratat si care
1) duc la o serioasa afectare a liberei circulatii a marfurilor, impiedicand, intarziind sau deviind importurile in, exporturile din sau transportul printr-un stat membru;
2) cauzeaza importante pierderi persoanelor afectate; si 3) necesita actiunea imediata in scopul impiedicarii oricarei continuari, cresteri sau intensificari a afectarii sau pierderii in cauza. Cand se produce un asemenea obstacol sau cand exista o amenin!tare in acest sens, exista o obligatie de informare a Comisiei din partea oricarui stat membru (chiar daca nu este el in discutie), si, in mod reciproc, din partea Comisiei, precum si, daca un obstacol a survenit, o obligatie a statului membru implicat de a lua toate masurile necesare si proportionale astfel incat libera circulatie a marfurilor sa fie asigurata pe teritoriul sau conform Tratatului si de a informa Comisia despre actiunile pe care autoritatile le-au luat sau intentioneaza sa le ia. Cand Comisia consi!dera ca survine un obstacol intr-un stat membru, ea notifica statul membru in legatura cu motivele care au determinat-o sa ajunga la aceasta concluzie si cere statului respectiv sa ia toate masurile necesare si proportionate spre a inlatura acest obstacol intr-un termen pe care ea il decide prin referire la urgenta cazului. 
2. Libera circulatie a capitalului
Consideratii generale
Art. 3 lit. c din Tratat de la Roma prevede ca infaptuirea pietei interne se face prin realizarea, intre altele, a inlaturarii obstacolelor la libera circulatie a capitalului, iar Titlul III al Partii a III-a din Tratat se refera numai la libera circulatie a marfurilor, persoanelor, serviciilor si capitalului
In privinta dreptului de stabilire, din art. 43 CE se poate deduce ca nu intotdeauna acest drept este insotit de un transfer de capital si, deci, de o libera circulatie a capi!talului alin. 2 prevazand dreptul de a incepe si exercita activitati ca persoane indepen!dente si de a infiinta si administra intreprinderi, in special companii si firme ,, . sub rezerva dispozitiilor capitolului privind capitalul". Aceste activitati pot sa fie exer!citate fara a necesita transfer de capital dintr-o alta tara, cel in cauza avand posibili!tatea, de exemplu, sa solicite un credit in chiar tara respectiva. Daca eventualele investitii pentru acele activitati impun un transfer de capital, atunci poate fi in discutie libera circulatie a capitalurilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Libera Circulatie a Capitalurilor.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!