Libera Circulatia a Bunurilor

Extras din referat Cum descarc?

Mecanismul de lucru al pietei unice
Libera circulatie a marfurilor este unul dintre succesele proiectului european, contribuind la construirea pietei interne de care beneficiaza in prezent cetatenii si societatile comerciale europene si care se afla in centrul politicii Uniunii Europene. Piata unica europeana consta in circulatia libera a populatiei, bunurilor, serviciilor si a capitalului in tarile membre ca si cand ar circula intr-o singura tara. Crearea pietei unice reprezinta esenta uniunii. Piata unica s-a realizat prin adoptarea de catre institutiile UE si tarile membre a numeroase Directive prin care au fost eliminate barierele tehnice, legale, birocratice, culturale si protectioniste ale statelor membre si s-a instituit comertul liber si miscarea libera in cadrul uniunii. Scopul sau principal este de a stimula concurenta la nivelul pietelor nationale, accelerand astfel cresterea economica europeana, imbunatatind gradul de competitivitate globala si nivelul de viata. Inlaturarea obstacolelor din calea liberei circulatii a marfurilor, persoanelor, serviciilor si capitalului in cadrul pietei unice este o modalitate de atingere a unui scop, nu un scop in sine. Eliminarea acestor bariere este o conditie de baza pentru realizarea altor obiective comunitare directe precum: - dezvoltarea armonioasa si echilibrata a activitatii economice; - cresterea durabila si neinflationista, respectand in acelasi timp normele de protectie a mediului; - coeziunea economica si sociala; - un nivel ridicat de ocupare a fortei de munca si de protectie sociala; - o calitate mai buna a vietii. Potrivit Comisiei Europene, din 1993, piata unica a creat peste 2,5 milioane de locuri de munca si a adus tarilor membre venituri suplimentare de peste 800 miliarde euro. Eliminarea obstacolelor si deschiderea pietelor nationale a condus la cresterea competitiei intre firme in beneficul consumatorilor, care au o oferta mai mare de bunuri si servicii la preturi mai mici. Firmele vanzatoare au acces liber la o piata de peste 450 milioane de consumatori in cadrul UE si posibilitatea de extindere a activitatii pe piata globala. Libertatea de miscare a bunurilor, serviciilor, populatiei si capitalului sunt sprijinite de politici specifice. Politica anti monopol previne tendinta firmelor de a controla preturile sau pietele. Oamenii se pot misca liber si pot lucra in orice tara a uniunii pentru ca statele membre recunosc calificarea academica si profesionala a acestora. Guvernele au cazut de acord sa ia decizii care afecteaza sistemul pietei unice pe baza votului majoritarii si nu al unanimitatii care este greu de atins. Piata unica a creat posibilitatea liberalizarii pietei utilitatilor (telecomunicatii, electricitate, gaz si apa) in beneficiul consumatorilor care au libertatea de a-si alege furnizorii. 
Libera circulatie a bunurilor 
Principalul obiectiv al Tratutului CEE era acela de a elimina barierele economice intre statele membre, scop in care Tratatul prevedea stabilirea unei Piete Comune bazate pe cele patru libertati : libera circulatie a bunurilor, persoanelor, serviciilor si capitalurilor. Libera circulatie a bunurilor (marfurilor) dintr-un stat membru in alt stat membru al UE presupune armonizarea sistemelor de taxe vamale si reglementari comune in domeniile sanatatii, protectiei consumatorilor si protectiei mediului, la care se adauga eliminarea tuturor obstacolelor in calea schimburilor comerciale. Odata cu incheierea, la 1.01.1993, a procesului de realizare a Pietei Interne, obiectivul liberei circulatii a marfurilor a fost in mare parte atins, persistand totusi unele reglementari derogatorii sau cu caracter tranzitoriu. Libera circulatie a bunurilor in cadrul Comunitatii Europene a fost definita de Actul Unic European (1987) drept una dintre cele patru libertati fundamentale ale Pietei Interne. Baza legala a libertatii de circulatie a marfurilor este reglementata de dispozitiile Tratatului de la Roma de constituire a Comunitatilor Europene (art. 6-12; art. 30-37; art. 85-86 si art. 92-96). 
Prin marfuri, in intelesul tratatului..., se inteleg produse evaluabile in bani si care pot face, ca atare,
obiectul tranzactiilor comerciale , lucrarile de arta sunt considerate marfuri. Monedele iesite din circulatie, bancnotele si cecurile la purtator se incadreaza in definitia marfurilor, dar nu si donatiile in natura. Deseurile sunt considerate marfuri chiar si in cazurile in care nu sunt reciclabile, dar fac obiectul unei tranzactii comerciale. Electricitatea si gazele naturale sunt incluse in categoria marfurilor, dar nu si semnalele de televiziune
Libera circulatie a marfurilor in cadrul pietei unice are la baza principiul recunoasterii reciproce a pietei unice, care consta in garantarea circulatiei libere a bunurilor si serviciilor unui stat membru in celelalte state membre, chiar daca acestea sunt produse dupa norme de calitate si standarde diferite, cu conditia respectarii cu strictete a regulilor comune de interes general privind sanatatea populatiei, protectia mediului si a consumatorului. In cadrul pietei unice functioneaza, in general, principiul regulii de origine. Acest principiu garanteaza concordanta cu principiul subventiei, prin crearea unor reguli detaliate la nivelul UE cu respectarea stricta a traditiilor locale, regionale si nationale, care fac posibile mentinerea diversitatii produselor si a serviciilor si integrarea economica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Libera Circulatia a Bunurilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!