Legitima Aparare si Starea de Necesitate

Extras din referat Cum descarc?

I. Notiunea de cauza care inlatura caracterul penal al faptei
Prin caracter penal al unei fapte se intelege o fapta care este considerata infractiune, adica o fapta care intruneste cele trei trasaturi esentiale prevazute de lege, necesare pentru existenta unei infractiuni 
( art. 17 C. penal ) si anume:
- fapta sa prezinta un grad de pericol social care justifica recurgerea la sanctiunile de drept penal;
- fapta sa fie savarsita cu vinovatie, asa incat la pericolul social pe care il prezinta fapta sa se adauge si starea de peicol pe care o prezinta faptuitorul;
- fapta sa fie prevazuta de legea penala, adica legea penala sa arate in ce consta fapta si in ce conditii gradul de pericol social pe care il prezinta este relevant pentru legea penala.
Lipsa oricareia din trasaturile esentiale exclude existenta caracterului penal al faptei, inlatura existenta infractiunii si, pe cale de consecinta, exclude raspunderea penala.
Cauzele care inlatura caracterul penal al faptei pot fi definite ca fiind acele imprejurari, stari, situatii, cazuri, conditii a caror existenta in timpul savarsirii faptei face, potrivit legii, ca realizarea vreuneia dintre trasaturile esentiale ale infractiunii sa devina imposibila.
Aceste cauze nu produc efecte decat daca sunt anume prevazute si in conditiile prevazute de lege.
Cauzele care inlatura caracterul penal al faptei nu se confunda cu cauzele care inlatura raspunderea penala sau consecintele condamnarii.
Cauzele care inlatura caracterul penal al faptei opereaza asupra calificarii legale a ilicitului, in sensul ca aceste cauze exclud existenta infractiunii si a raspunderii penale; cauzele care inlatura raspundera penala opereaza numai asupra incidentei constrangerii penale si nu produc nici un efect sub raportul existentei infractiunii si a raspunderii penale.
Cauzele care inlatura caracterul penal al faptei nu trebuie, de asemenea, sa fie confundate cu cauzele de nepedepsire ( cauze de impunitate, cauze care apara de pedeapsa ).
In raport cu trasaturile esentiale ale infractiunii, cauzele care inlatura caracterul penal faptei sunt de trei feluri:
-cauze care inlatura pericolul social.
-cauze care inlatura vinovatia.
-cauze care inlatura prevederea faptei de catre legea penala.
Din categoria cauzelor care inlatura vinovatia, fac parte, in principal, cauzele prevazute in art. 44-51 C. penal, si anume: legitima aparare, starea de necesitate, constrangerea fizica si cea morala, cazul fortuit, iresponsabilitatea, betia accidentala completa, minoritatea si eroarea de fapt.
II. Legitima aparare.
1. Notiune si caracterizare
Potrivit art. 44 C. penal, nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, savarsita in stare de legitima aparare. Este in stare de legitima aparare acela care savarseste fapta pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust, indreptat impotriva sa, a altuia sau impotriva unui interes obstesc si care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atac sau interesul obstesc.
Se prezuma ca este in legitima aparare si acela care savarsesete fapta pentru a respinge patrunderea fara drept a unei persoane prin violenta, viclenie, efractie sau prin alte asemenea mijloace intr-o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit tinand de acestea.
Este, de asemenea, in legitima aparare si acela care, din cauza tulburarii sau temerii a depasit limitele unei aparari proportionale cu gravitatea pericolului si cu imprejurarile in care s-a produs atacul.
Inlaturarea carcterului penal al faptei in cazul legitimei aparari se intemeiaza pe absenta trasaturii esentiale a vinovatiei, trasatura fara de care nu poate exista infractiune, iar absenta acestei trasaturi isi gaseste cauza in actiunea de constrangere sub silnicia careia s-a produs actiunea de aparare. Asadar, constrangerea este explicatia reala a caracterului pe care legea penala il atribuie legitimei aparari.
Absenta vinovatiei atrage ca o consecinta, lipsa, in concret, a trasaturii esentiale a pericolului social necesar pentru existenta unei infractiuni, deoarece pericolul pe care il prezinta fapta prevazuta de legea penala pierde in concret caracterul de social, ramanand un simplu pericol material, atunci cand fapta este savarsita de o persoana constransa sa se apere, deci, fara vinovatie.
2. Conditiile legitimei aparari
Pentru ca o fapta sa fie savarsita in stare de legitima aparare, se cer indeplinite o seama de conditii si anume:
2.1. Conditii privitoare la atac
a) sa existe un act de atac.
In concepul notiunii de legitima aparare prin atac se intelege o actiune sau inactiune efectuata cu intentia de a aduce o atingere sau o vatamare valorilor sociale care pot forma obiect de ocrotire in cadrul legitimei aparari, adica: persoanele, drepturile si interesele acestora.
b) atacul sa fie material.


Fisiere in arhiva (1):

  • Legitima Aparare si Starea de Necesitate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!