Legitima apărare în drept penal

Cuprins referat Cum descarc?

I. Introducere . 2
II. Capitolul 1.
Legitima aparare ca circumstanta ce exclude raspunderea penala
1.1. Istoricul reglementarii juridice a legitimei aparari . 3
1.2. Reglementarea juridica a legitimei aparari 
in legea autohtona si romana . 3
1.3. Modul de tratare a acestei probleme in doctrina 
de specialitate cu referire la Proiectul noului Cod Penal . 5
III. Capitolul 2.
Conditiile legitimei aparari 
2.1. Conditiile referitoare la atac . 7
2.2. Conditiile referitoare la aparare . 13
2.3. Depasirea limetelor legitimei aparari . 16
IV. Concluzie . 21
Trimiteri bibliografice . 23
Lista bibliografica . 26


Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere
Fiecare societate umana se caracterizeaza prin - complexitatea si diversitatea relatiilor sociale existente in ea. Iar, deseori in cadrul acestor relatii se pot ivi anumite situatii de conflict generate de insusi instinctele omenesti si necesitatole primare.
In aceste situatii de conflict, persoana care considera ca interesele sale sunt lezate sau pe nedrept vatamate simte instinctiv nevoia de a raspunde la violenta prin violenta sau prin alte forme de autoaparare.
Toate acestea au si adus la aparitia a asa probleme ca: Legitima aparare.
Importanta acestei probleme a ramas si in prezent destul de vasta, devenind chiar foarte actuala. Deoarece in viata exista situatii cind oamenii nu au o alta optiune decit sa aplice a rezultatului infractional, ca urmare a unei constringeri ce nu ofera timp de a dirija si a stapini vointa.
Iata deci cum explicam faptul ca acest subiect este obiectul interpretarilor diferentiate a specialistilor in jurisprudenta. 
Ca exemplu am putea aduce expunerile pe baza acestei probleme a specialistilor autohtoni cum ar fi domnii: Macari I., Borodac M., Carpot T., si a multor alti specialisti in domeniu de peste hotarele R.Moldova. [3; pag. 148-151]
Deci pentru a patrunde in esenta acestui subiect pe linga o pregatire profesionala de o inalta calificare mai este necesara prezenta unei moralitati adecvate pentru a intelege cauzele desfasurarii L.A. Acesta este deci motivul de baza ce-i indeamna pe studenti si specialisti de a pune in discutie problema data, si care m-a determinat si pe mine in studierea acestei tematici.
II. Capitolul 1.
Legitima aparare ca circumstanta ce exclude raspunderea penala
1.1. Istoricul reglementarii juridice a legitimei aparari
O data cu aparitia in gindirea juridica occidentala a posibilitatii legitimei aparari de a inlatura caracterul penal al faptei, a aparut si posibilitatea dezvoltarii a acestui principiu in doua forme diferite:
- Una s-a bazat pe valoarea suprema a vietii fiecarui om in parte. Aceste origini sunt reflectate in formularea utilizata de Codul Penal Model: ,,Aplicarea fortei in caz de legitima aparare". [4]
- A doua s-a bazat pe protectia tertelor ale caror interese similare sunt puse in pericol cum ar fi cazul prevederii din articolul 3.05 Codul Penal Model. [5]
Ca argument de fond a importantei studierii istorice a acestei probleme am putea aduce primele reglementari legale, datate cu anul 1532, cind parlamentul englez a recunoscut: ,,ca L.A. pute constitui in anumite cazuri - temei de inlaturare a caracterului penal a faptei si ca persoana care a recurs la forta pentru a se apara urma sa fie achitata".
La fel o asemenea tratare a problemei o vedem in codul penal german de la 1871. Aici termenul utilizat pentru denumirea apararii nu a fost auto-apararea, ci ,,apararea necesara" - ,,Notwebr". Specific tratarii acestei probleme o observam in Roma Antica cu utilizarea termenului ,,legitima defensa". Dreptul European occidental si in prezent aplica o legislatie similara, care se contureaza asupra a 4 caractere a L.A., sustine George P. Fletcher. [6; pag. 160]


Fisiere in arhiva (1):

  • Legitima Aparare in Drept Penal.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!