Legitima Aparare

Extras din referat Cum descarc?

I. Cauzele care inlatura caracterul penal al faptei
prin inlaturarea vinovatiei
I.1 Legitima aparare
In Actualul Cod penal legitima aparare isi gaseste reglementarea in art. 44, Aurel Teodor Moldovan 62
Legitima aparare apare ca o riposta si acela care din cauza tulburarii sau temerii a depasit limitele unei aparari proportionale cu gravitatea pericolului si cu imprejurarile in care s-a produs atacul."
Legitima aparare apare ca o riposta pe care o da o persoana impotriva unui atac ce pune in pericol grav persoana, drepturile acesteia ori interesul pub!lic, riposte determinate de necesitatea apararii valorilor sociale periclitare. Cel ce riposteaza impotriva atacului pentru a salva valorile sociale periclitate savarseste o fapta prevazuta de legea penala. Deoarece faptuitorul a actionat constrans de necesitatea apararii valorilor sociale amenintate grav prin atacul periculos si nu cu vointa libera fapta este considerata ca nefiind savarsita cu vinovatie.
Conditiile legitimei aparari
Pentru ca o fapta sa fie considerata a fi savarsita in legitima aparare este necesar indeplinirea unor conditii privitoare pe de o parte la atac si pe de alta parte conditii privitoare la aparare.
Conditiile atacului
Atacul este o comportare violenta a omului, o atitudine ofensiva, atitudine ce se materializeaza intr-o actiune indreptata impotriva valorilor sociale ocrotite. Pentru a ne afla in prezenta unei legitime apararii este necesar sa existe un act de atac, concretizat fie intr-o actiune sau inactiune socialmente periculoasa, atac ce trebuie sa fie material, direct, imediat si injust, fiind indreptat impotriva unei persoane, a drepturilor acesteia sau impotriva unui interes public punand totodata in pericol grav valorile sociale ocrotite.
1. Atacul trebuie sa fie material. Atacul este material atunci cand este exer!citat prin mijloace fizice menite sa periciliteze existenta fizica a unor valori sociale ocrotite.
Este material atacul care pentru realizarea lui se foloseste forta fizica ori instrumente care sunt in masura sa produca o modificare fizica a valorilor sociale ocrotite. Deasemenea atacul poate fi realizat si printr-o inactiune deoarece permite altor forte sa pericliteze fizic valorile ocrotite.
Trebuie a avut in vedere faptul ca nu exista un atac material in cazul agr!
(3) Este de asemenea in legitima aparare si acela care din cauza tulburarii sau temerii a depasit limitele unei aparari proportionale cu gravitatea pe!ricolului si cu imprejurarile in care s-a produs atacul.
Prof univ dr Constantin Mitrache, conf univ dr Cristian Mitrache- Drept penal roman-parte generala, pag 143, universul juridic 2009 ; siunilor morale, deoarece persoana calomniata sau functionarul ultragiat nu poate invoca starea de legitIma aparare in cazul in care intelege sa se apere prin acte de violenta.
2. Atacul trebuie sa fie direct - atunci cand se indreapta si pune in pericol in mod nemijlocit valoarea sociala ocrotita. In literatura de specialitate s-a sutinut faptul ca atacul este direct si in situatia in care vizeaza una dintre valorile sociale ocrotite chiar si in situatia in care nu are un contact nemiljocit cu acea valoare.
3. Atacul trebuie sa fie imediat - Caracterul imediat al atacului este dat de situatia in care pericolul s-a ivit, ete actual sau este pe cale sa se iveasca, caracter ce este determinat de raportul in timp intre atac si obiectul vizat. In situatia in care intervalul de timp dintre inceperea actului si ivirea pericolului este atat de mare incat ofera posibilitatea inlaturarii acelui pericol prin alte mijloace, atacul nu mai poate fi considerta ca fiind imediat deoarece el nu ofera posibilitatea unui pericol prezent ci creeza doar premisele unui pericol care s-ar putea produce ulterior. Daca insa fapta prevazuta de legea penala a intervenit dupa consumarea atacului ea apare ca o riposta a fatuitorului neconsituind caracterul unei aparari astfel incat aceasta fapta constituie infractiune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Legitima Aparare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!