Legitima Aparare

Extras din referat Cum descarc?

Notiunea si conditiile legitimei aparari
In conceptia legiuitorului roman, legitima aparare constituie o cauza care inlatura caracterul penal al faptei prin aceea ca lipseste una din trasaturile esentiale ale infractiunii - vinovatia. Lipsa acestui element esential se rasfrange si asupra celorlalte trasaturi esentiale, cum ar fi pericolul social ; fapta savarsita in stare de legitima aparare nu prezinta pericolul social care conditioneaza existenta infractiunii.
In toate aceste situatii cel care se apara, potrivit doctrinei penale romane, nu actioneaza cu o vointa libera, ci din constrangere, din nevoia de a se apara pe sine sau pe altul, un interes public sau al sau. Inlaturand vinovatia - care presupune libertate de vointa si actiune - in savarsirea faptei, starea de legitima aparare inlatura totodata caracterul penal al faptei si, deci, si raspunderea penala a faptuitorului .
Aceleasi conditii constrangatoare coreleaza in mod diferit scopul si mobilul cu care actioneaza faptuitorul, facand ca fapta sa nu reprezinte pericolul social care caracterizeaza o fapta ca infractiune.
Legitima aparare ca institutie juridica apare deci ca un ansamblu de conditii legale necesare, a caror realizare cumulativa conduce la inexistenta infractiunii intr-un caz concret .
Legitimitatea apararii este conditionata de implinirea tuturor conditiilor prevazute de lege cu privire la existenta agresiunii - producerea atacului si pericolul ce se naste - si la actiunea de aparare, raportata la ,,starea de legitima aparare". 
Potrivit art. 44 Cod penal, ,,(1)Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala savarsita in stare de legitima aparare.
(2) Este in stare de legitima aparare acela care savarseste fapta pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust indreptat impotriva sa, a altuia sau impotriva unui interes obstesc si care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat, ori interesul obstesc.
(21)Se prezuma ca este in legitima aparare si acela care savarseste fapta pentru a respinge patrunderea fara drept a unei persoane prin violenta, viclenie, efractie sau prin alte asemenea mijloace intr-o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit ori delimitat prin semne de marcare.
(3) Este de asemenea in legitima aparare si acela care, din cauza tulburarii sau temerii, a depasit limitele unei aparari proportionale cu gravitatea pericolului si cu imprejurarile in care s-a produs atacul".
Conditiile legitimei aparari. Considerarea unei fapte prevazute de legea penala ca fiind savarsita in legitima aparare impune cercetarea conditiilor desprinse din dispozitiile art. 44 Cod penal privitoare, pe de o parte la atac, pe de alta parte la aparare.
Conditii privitoare la atac
Atacul sau agresiunea este o comportare violenta a omului, o atitudine ofensiva ce se materializeaza de regula intr-o actiune indreptata impotriva valorilor sociale ocrotite.
Atacul trebuie sa fie material, direct, imediat si injust. Atacul in conceptul notiunii de legitima aparare reprezinta orice actiune sau inactiune efectuata cu intentia de a aduce o atingere sau o vatamare valorilor sociale care pot forma obiect de ocrotire in cadrul legitimei aparari, adica: persoanele, drepturile acestora sau interesul obstesc. 
1. a) Atacul sa fie material
Atacul este considerat ca fiind material atunci cand se realizeaza prin cai de fapt (actiuni sau inactiuni) de natura sa puna in pericol in mod fizic valoarea sociala impotriva careia este indreptat atacul.
In genere, atacul material se produce prin recurgerea la violenta (forta fizica), insotita sau nu de folosirea unor mijloace ofensive (arme, corpuri contondente, substante corosive sau inflamabile, culturi de microbi).
Atacul este material si atunci cand inactiunea voita a persoanei obligata sa actioneze conduce la producerea unui pericol fizic pentru valoarea sociala impotriva careia se indreapta atacul (ex: acarul care omite schimbarea macazului anume pentru a produce un accident) .
Nu este material atacul care se realizeaza pe cale orala sau prin scris (agitatii, zvonuri false, defaimari, amenintari realizate pe cale orala sau in scris).


Fisiere in arhiva (1):

  • Legitima Aparare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!