Legislație comunitară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Institutiile comunitare care conduc legislatia europeana sunt:

- Parlamentul European

- Consiliul Uniunii Europene

- Consiliul European

- Comisia Europeana

Parlamentul European reprezinta cea mai importanta institutie dintre organele Comuni-tatilor Europene. Incepand din 1979 este ales direct, o data la 5 ani, prin alegeri libere si secrete. Parlamentul European este reprezentantul democratic al intereselor celor 450 de milioane de locuitori ai Uniunii Europene. Are 3 sedii: la Strasbourg, Bruxelles si Luxemburg. Incepand din 13 iunie 2004, este format din 732 membri. Alocarea locurilor in parlament are la baza o reprezentare degresiva si proportionala a statelor membre. Astfel, statele mici trimit mai multi deputati in Parlamentul European decat ar trebui daca s-ar lua in conside-rare strict populatiile statelor respective.

Parlamentul European dispune de 3 puteri: legislativa, bugetara si de control democratic.

Puterea bugetara apartine atat Parlamentului cat si Consiliului Uniunii Europene, Parlamentul avand ultimul cuvant la capitolul cheltuieli, iar Consiliul la capitolul venituri bugetare. Ambele institutii au posibilitatea de a efectua modificari asupra proiectelor de buget care sunt intocmite de Comisia Europeana.

Puterea legislativa se realizeaza impreuna cu Consiliul Uniunii Europene. Aceste 2 insti-tutii adopta legislatia europeana (directive, ordonante, decizii), coparticiparea lor la acest proces asigurand legitimitatea democratica a textelor de lege. Parlamentul European nu poate inainta propriile proiecte de legi, acest drept de initiativa avandu-l numai Comisia Europeana. Parlamentul si Consiliul iau deciziile politice de comun acord, iar in caul in care nu se ajunge la un consens decizia urmeaza sa fie luata in a treia sedinta, in cadrul unei comisii de mediere.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Legislatie Comunitara.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
957 cuvinte
Nr caractere:
5 598 caractere
Marime:
15.94KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
legislatie, comunitate
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!