Legislatie Comunitara

Extras din referat Cum descarc?

Institutiile comunitare care conduc legislatia europeana sunt:
- Parlamentul European
- Consiliul Uniunii Europene
- Consiliul European
- Comisia Europeana
Parlamentul European reprezinta cea mai importanta institutie dintre organele Comuni-tatilor Europene. Incepand din 1979 este ales direct, o data la 5 ani, prin alegeri libere si secrete. Parlamentul European este reprezentantul democratic al intereselor celor 450 de milioane de locuitori ai Uniunii Europene. Are 3 sedii: la Strasbourg, Bruxelles si Luxemburg. Incepand din 13 iunie 2004, este format din 732 membri. Alocarea locurilor in parlament are la baza o reprezentare degresiva si proportionala a statelor membre. Astfel, statele mici trimit mai multi deputati in Parlamentul European decat ar trebui daca s-ar lua in conside-rare strict populatiile statelor respective.
Parlamentul European dispune de 3 puteri: legislativa, bugetara si de control democratic.
Puterea bugetara apartine atat Parlamentului cat si Consiliului Uniunii Europene, Parlamentul avand ultimul cuvant la capitolul cheltuieli, iar Consiliul la capitolul venituri bugetare. Ambele institutii au posibilitatea de a efectua modificari asupra proiectelor de buget care sunt intocmite de Comisia Europeana.
Puterea legislativa se realizeaza impreuna cu Consiliul Uniunii Europene. Aceste 2 insti-tutii adopta legislatia europeana (directive, ordonante, decizii), coparticiparea lor la acest proces asigurand legitimitatea democratica a textelor de lege. Parlamentul European nu poate inainta propriile proiecte de legi, acest drept de initiativa avandu-l numai Comisia Europeana. Parlamentul si Consiliul iau deciziile politice de comun acord, iar in caul in care nu se ajunge la un consens decizia urmeaza sa fie luata in a treia sedinta, in cadrul unei comisii de mediere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Legislatie Comunitara.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!